Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantuppdrivningen är igång!

**Tyras växthus och potager** Efter en otroligt trög vår så är vi väl nu i alla fall igång med ”vårbruket” i hela landet. Här har tjälen precis gått och ute i köksträdgården kan man sätta fart och börja så och plantera. Äntligen, som jag väntat.

Text och bild: Tyra Hallsénius-Lindhe

I växthuset är den varmt och gott, 28 grader och vindstilla var det i går morse klockan åtta då jag kom ut och det var riktigt mysigt. Redan för några veckor sedan skurade jag ur växthuset ordentligt. Ut med växter som inte klarat vintern och ut med gamla krukor med jord o.s.v. Jag som har ett växthus av trä får gärna små svarta mögelprickar, typ jordslag, på de vita målade ytorna och det skurar jag bort så att det ser fräscht och trevligt ut igen.

Det är sådana här tidiga morgnar som kaffet smakar extra gott, nystädat, varmt och vindstilla, då kan man sitta och filosofera och drömma en liten stund extra.

Planeringen över årets odling är i princip nu färdig, fröerna är köpta och plantuppdrivningen är i full gång. Nu i veckan satte jag faktiskt ut ett gäng med tomater som jag förkultiverat inomhus till växthuset och det efter att ha läst långtidsprognosen hos SMHI, det ser fint ut den närmsta tiden, inga frostnätter finns att vänta.

I växthuset odlar jag alla mina värmekrävande växter så som tomater, physalis, aubergine och chilis. Tomaterna är alla så kallade kulturarvssorter, det vill säga sådana som har odlats tidigare i generationer tillbaka. Det fina med dem är att man kan ta eget frö och spara och plantera. Hade det varit en hybrid så blir inte avkomman den samma som ”föräldern” men det blir det med kulturarvssorterna.

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Här är fem av mina favoriter: ’Principe Borghese’ en röd högavkastande liten röd tomat från Italien ‘Waspipinicon Peach’ en ljusgul liten tomat, dock inte körsbär, som växer i klasar den är från Iowa, USA ‘Malachkitovaya Shkatulka’ en underbart vacker och god “grön” bifftomat från Ryssland ’Black Plum’/’Cherny Mavr’ en mahognyfärgad liten plommontomat med mycket kraftig smak, den har ryskt ursprung ’Summer Cider’ stor aprikosfärgad bifftomat med en sagolik smak, ursprung troligtvis Frankrike

Om någon är intresserad av frö så får ni skriva en rad till Tyra så skall jag se om jag kan ordna med det.

Sallat i kruka, bondbönor, kronärtskockor, dragon, persilja, bladselleri, olika kålsorter och asiatiska blad är något av det som nu står på tillväxt i växthuset i väntan på att det skall få komma ut på frilandet. I blomväg så är det 30 krukor med dahlior, pelargoner och mina fina ”exotiska” begonior från Odla.nu som sakteliga vaknar upp från vintersömnen och de precis som jag går och väntar på den riktiga värmen.

Nästa gång skall jag tipsa om fiffig sallatsodling…

Tyras nästa krönika kommer om ett par veckor!

Läs gärna mer på Tyras hemsida. Den hittar du här: Köksträdgården

#Odla.nu Nyhetsbrev#

Om du prenumererar på vårt kostnadsfria Nyhetsbrev får du regelbundet information om vårt sortiment, artiklar och krönikörer så att du inte missar något. Prenumerera här: Odla.nu Nyhetsbrev.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB