Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera perenna småplantor

Våra perenna småplantor är mycket populära. De är små vid leverans och har en fantastisk växtkraft. Plantorna kommer snabbt igång att växa till sig. År efter år blir de större och vackrare. Många förökar sig fint och de kommer utgöra en stabil stomme i dina rabatter.

Med odlingsråden nedan vänder vi oss till er som har handlat hos Odla.nu. Ni som inte har handlat hos oss tidigare kan självklart också ta del av våra odlingsanvisningar. Varmt välkomna att handla växter ni med i Odla.nuShop.

Storleken på plantorna varierar en hel del beroende på vilken sorts perenn det är. Även de minsta sorterna kommer att växa sig stora under sommaren. Småplantorna är i full tillväxt och väntar bara på att planteras om. På vissa sorter finns det fula blad men det är helt normalt på småplantor och det kommer nya fina blad när plantorna växer till sig.

Plantera så snart du kan!

Plantera småplantorna så fort som möjligt. Använd krukor som rymmer 0,5-1 liter jord. Använd en bra plant- eller krukväxtjord, gärna med lite grövre struktur. Det går att plantera småplantorna direkt i rabatten men då måste man sköta om dem noga i början och se till att inte andra växter kväver dem. Det är enklast att sköta om plantorna om man har dem i krukor. Låt plantorna stå i halvskugga tills de växt till sig och plantera sedan ut dem på sina slutliga platser.

Hitta den perenn du har köpt!

Följande sorter av perenna småplantor säljer vi hos Odla.nu i år:

Alunrot 'Pluie de Feu', Heuchera brizoides Får sirliga vippor med små röda blommor och ljusgröna blad med ljusare schatteringar. Vill stå soligt i väldränerad, näringsrik jord. Blommar i juni-augusti. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 30 cm.

Alunrot 'Purple petticoats, 'Heuchera x hybrida Får sirliga vippor med små vita blommor och ett läckert vinrött till svart bladverk. Vill stå soligt i väldränerad, näringsrik jord. Blommar i juni-augusti. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 30 cm.

Anisisop ’Tutti Frutti’, Agastache x hybrida En nyhet med läckert rosa blommor som doftar. Blommar under lång tid. Den är en fin fjärilsväxt och vintertid äter fåglarna dess frön. Torktålig rabattväxt med stadigt växtsätt för sol-halvskugga. Blommar i juni-sep. Höjd 50 cm.

Blodnäva 'Tiny Monster', Geranium sang. x G. psil. Mycket bra marktäckare som breder ut sig rejält och blommar från juni till oktober med rosa blommor med mörkare ådring. Trivs i sol till halvskugga. Har inga större krav och går bra i normal trädgårdsjord. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 20-30 cm.

Fackelblomster 'Robert', Lythrum salicaria Höga, intensivt violettrosa spiror med småblommor över ett yvigt, buskigt bladverk. Tål både fuktig och torr plats i soligt läge. Blommar i juni-augusti. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 120 cm.

Fingerört ’Nuuk’, Potentilla tridentata Blommar från juni och hela sommaren med vita, små blommor. Fingerört är en bra marktäckare som breder ut sig snabbt. Det blanka, grågröna bladverket får en orange höstfärg. Höjd10-15 cm.

Flicköga 'Limerock Dream', Coreopsis x hybrida Får enkla blommor i en härligt varm färgkombination. Vill stå soligt i sandblandad, mullrik jord. Blommar i juli-september. Rådjurssäker. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 50 cm.

Fänrikshjärta ’Aurora’, Dicentra formosa En marktäckande sort med vita blommor och gråblått, finflikigt bladverk. Blommar från juni-september. Fin till snitt. Trivs i näringsrik lätt fuktig jord i sol-halvskugga. Rådjurssäker. Blir ca 30 cm hög. Härdig i hela landet.

Gullnattljus 'Sonnenwende', Oenothera fruticosa Gullnattljus har en unik lyskraft, särskilt under ljusa sommarkvällar. Mycket lättodlad och blommar rikligt och länge, juli-september, med solgula blommor. Trivs i soligt läge i väldränerad jord. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 40-60 cm.

Höstanemon ’Andrea Atkinson’ och ’Margarete’, Anemone x hybrida Blommar på sensommaren och hösten. De är mycket dekorativa i rabatter eller som solitärer. Vill ha väldränerad men fuktighetsbevarande jord med mycket näring. Blommar bäst i sol men vandrande skugga gillas också.

Höstflox ’Blue Boy’ och ’David’, Phlox paniculata Blålila respektive vita blommor. Lång blomningstid, juli-september. Bra till snitt. Trivs bäst i inte alltför torr trädgårdsjord i sol-halvskugga. Höjd 90 cm.

Jätteprästkrage 'Wirral Supreme', Leucanthemum x superbum Denna sort har halvdubbla blommor med flera kransar av små, böjda blomblad i mitten på blomman. Vill stå i väldränerad, mullrik jord i full sol. Blommor i juni-augusti. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 80 cm.

Kantnepeta 'Kit Kat', Nepeta x faassenii Får lavendelblåa blommor under lång tid. Kan klippas tillbaka efter blomning och blommar då igen till hösten. Aromatiskt doftande och har ett halvhängande växtsätt. Trivs i väldränerad, mullrik jord på en solig plats. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 30-40 cm.

Klockvippa ’Bridget Bloom’, Heucherella tiarelloides Fin stenpartiväxt med vackra blad. Blommar med rosa vippor i juni-augusti. Vacker intill fågelbad och vatten. Trivs i halvskugga eller skugga. Vill ha mullrik, genomsläpplig jord. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad.

Kärleksört 'Purple Emperor', Sedum x hybrida Får mörkt purpurfärgade blad och rosa blommor. Fjärilsmagnet! Trivs bäst i full sol, även halvskugga går bra. Har inga större krav på jorden men föredrar den väldränerad och mullrik. Blommar i augusti-oktober. Härdig i stort sett hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 40-50 cm.

Lavendel 'Walbertons Silver Edge', Lavandula x intermedia Något så ovanligt som en variegerad lavendel, de ljusgröna bladen har vita kanter! I övrigt som en vanlig lavendel, väldoftande och med lavendelblåa blommor. Trivs i full sol i väldränerad sandjord. Blommar i juni-augusti. Kan odlas i stora delar av landet på skyddad och väldränerad plats. Höjd ca 40 cm.

Näva 'Versicolor', Geranium versicolor Fantastiskt fin näva, kallad ådernäva, vars vita blommor har lilafärgade ådror i ett vackert mönster. Dekorativa blad med roströd fläckning. Trivs i sol till halvskugga i vanlig trädgårdsjord. Blommar hela sommaren och fram till första frosten. Härdig i stort sett i hela landet. Höjd ca 40 cm.

Ormöga ’Alba’, Omphalodes verna En söt liten växt med vita blommor. Kan användas i trädgårdens lite skuggigare områden. Anspråkslös och har inga större krav på jorden. Sprider sig med revor och blir med tiden en fin marktäckare. Ca 15 cm hög.

Praktnäva 'Baby Blue', Geranium himalayense Vacker, tuvbildande näva som får himmelsblåa blommor över ett dekorativt bladverk. Gillar vanlig, väldränerad trädgårdsjord och står gärna i halvskugga. Blommar i juni-augusti. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 40 cm.

Ramslök, Allium ursinum Breda, smakrika, liljekonvaljlika blad och stjärnlika, vita blommor på försommaren. Gammal klosterart där bladen används som krydda och som ersättning för vitlök m.m. En perenn som trivs bäst i något fuktig, kalkrik, väldränerad "lundmiljö" i lätt skugga. Kan odlas på friland i södra delen av landet, annars kan den odlas i kruka som tas in frostfritt över vintern. Höjd ca 30 cm.

Rödskaftig daggkåpa, Alchemilla erythropoda Får gula blommor som står i spännande kontrast till de röda stjälkarna. En lågväxande sort som trivs i de flesta jordar och lägen, i stenparti, som kantväxt, under glesa träd etc. Blommar i juni-september. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 15 cm.

Solbrud 'Rubinzwerg', Helenium autumnale Rödorange kronblad och gulbrun mitt. Kompakt växtsätt. Vill stå i soligt läge i god trädgårdsjord. Omtyckt av fjärilar, humlor och bin. Blommar i juli-augusti. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 75 cm.

Spansk näva ’Wargrave Pink’, Geranium endressii Blommar i rosa och är en riktig långblommare, från juni till långt in på hösten. Passar till att täcka andra växters nakna nederdelar eller som förgrundsväxt i buskage. Sprider sig utan att bli ett problem. Blir ca 40 cm hög.

Strandveronika 'Schneeriesin', Veronica longifolia Vita blommor och eleganta, smala blad. Drar till sig fjärilar och bin. Trivs i soligt läge med vanlig trädgårdsjord som inte får torka ut. Blommar i juli-september. Härdig, kan odlas i hela landet om jorden är väldränerad. Höjd 80 cm.

Stäppsalvia ’Ostfriesland’, Salvia nemorosa Mycket användbar rabattväxt, gärna till rabattkanten. Trivs i vanlig trädgårdsjord, gärna i ett varmt och soligt läge. Blir 50-70 cm hög och de blå blommorna kan användas till snitt.

Temynta 'Blaustrumpf', Monarda didyma Blommorna sitter i kransar, är djupt blåvioletta och mycket vackra. De tandade bladen doftar mycket. Trivs bäst i sol. Har inga större krav på jorden. Rådjurssäker! Blommar i juli-augusti. Kan odlas i större delen av landet om jorden är väldränerad. Höjd ca 80 cm.

Vintergröna 'Illumination', Vinca minor Brokbladig variant av vintergröna. Bra marktäckare, även i djup skugga. Bladen är städsegröna. Har inga stora krav på jorden. Blommar redan tidigt på våren, i april-maj, och fortsätter sedan mer sparsamt långt in på hösten. Härdig i stort sett i hela landet. Höjd ca 10 cm.

Lycka till med dina växter från Odla.nu!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling, om olika artiklar och krönikor samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB