Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Plantera lökar året om!

Lökar är fantastiska växter! De lagrar all sin energi och näring i löken under en period för att sedan ge allt under några veckor! Färgsprakande står de och blommar i all sin prakt för att sedan vissna ner, lagra energi och vila. Och sen är cykeln igång igen!

Text och bild: Anna Theorin

När man tänker på att plantera lökar tänker de flesta på att plantera dem i trädgården under hösten för att njuta av dem till våren. Men det finns andra sätt att odla lökar på. Man behöver inte ens ha en trädgård!

Det finns tusentals sorters lökar. Och man kan plantera en trädgård som står i full blom från mars-oktober enbart med lökar. Tänk er de första snödropparna på våren till Tidlösans krokusliknande blommor på hösten. Alla underbara allium och liljor under sommaren och vårens tulpaner.

Plantera i trädgården

De flesta planterar sina lökar i trädgården i rabatter. Men man kan även sätta sorter som krokus, snödroppar, vilda tulpaner och narcisser i gräsmattan. Då får man en blommande lökäng på våren som är helt fantastisk! Glöm bara inte att låta blasten vissna ner i sin egen takt. Så sätt dem i en gräsmatta som inte behöver klippas lika ofta eller i grupper som ni kan klippa runt. Du kan plantera lökar nästan hela hösten och förvintern. Att det är frost spelar ingen roll. Om marken börjat frysa så spättar jag ner mina lökar. Ta en järnspätt och gör hål i marken och släpp ner lökarna. De kommer att blomma lika fint nästa år som om du planterat dem i oktober!

Scilla och krokus sprider sig ofta om man planterar dem i gräsmattan

Plantera lökar i krukor

Ibland får man lökar över, eller köper lite extra på alla reor på senhösten. Då kan man sätta lökarna i krukor utomhus. Jag sätter lökar i mina krukor som står ute året om och i egna lökkrukor. Däri växer det bara lökar. Om man blandar Narcisser, krokus och tulpaner i en kruka får man en väldigt lång blomningstid i samma kruka. Sätt lökarna i lager, narcisser längst ner, tulpaner i mitten och krokus längst upp. Detta kallas för löktårta! När allt har vissnat ner kan ni plantera ut lökarna i trädgården eller ha kvar dem i krukan. Att plantera lökar i kruka kan ni göra när som helst, det kan vara minus femton grader och snö och det fungerar lika bra för det.

I dessa krukor samsas säsongsväxter med narcisser och tulpaner

Man kan komponera krukor enbart med lökar. Här ska tulpaner, krokus och hyacinter växa.

Plantera lökar inomhus

Lökar behöver inte vara utomhus för att blomma. Man kan plantera lökar inomhus för blomning hela året! Tänk er jultazetter, det är egentligen en narciss som fungerar utmärkt både ute och inne. Liljor går utmärkt att ha inomhus för lite väldoft och de första pärlhyacinterna har jag alltid i kruka inne. Jag brukar alltid köpa på mig lite extra lökar som jag sedan kan plantera när andan faller på. Jag förvarar dem mörkt och svalt tills planteringen. Planterar dem i krukor och ställer i ett fönster. När de sedan vissnat, så sparar jag dem mörkt igen (ingen vattning) och planterar ut dem i trädgården.

Ni hittar alla våra lökar här!

Fantastiska krokus inomhus!

Pärlhyacinter i blom en vinterdag

Ett tips! Om ni som jag har problem med rådjur kan ni använda er av ett medel som heter Trico Garden. Det blandas med vatten och sen sprayar man sina älskade växter en gång var tredje vecka ungefär. Det gör inget om det regnar så man behöver inte spraya igen efter regn. Det håller alla rådjuren borta från mina tulpaner och är helt giftfritt! 

Här finns Trico!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB