Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Perenner

Mycket av det som kommer ut i den strida trädgårdsboksfloden är lättviktigt och strävar inte mot andra mål än att injicera lite lagom inspiration och sprida en trevlig känsla. Det här är något helt annat! Den första "riktiga" perennboken på evigheter.

Undertiteln till boken Perenner är Inspiration - Skötsel - Lexikon. De första 50 sidorna är en grundläggande orientering i växtkomposition, olika typer av perennplanteringar, hur man får perennerna att må bra och bli fler och vilka växter som passar för olika lägen och jordar. Det är både handfast och inspirerande och inte så avancerat att det skrämmer en nybörjare. Men där ges inte heller några falska förespeglingar om arbetsfria lösningar - som annars förföljer oss i många nya trädgårdsböcker.

Resten av boken är vad så många har efterfrågat; ett svenskt perennlexikon. Äntligen. Med fri bildsättning, men en i övrigt stram och konsekvent layout lyckas Marie och Björn Hansson göra ett lexikon som är lätthanterligt men ändå levande. Små faktarutor här och där med omväxlande kuriosa och tyngre fakta ser också till att lexikondelen inte blir statisk. Växterna listas efter vetenskapligt namn. Varje släkte inleds med en allmän genomgång av antal arter, ursprung och gemensamma drag, användningsområde, odling och förökning. Kort berättas också vad det vetenskapliga släktnamnet betyder eller kommer ifrån. Det ger en trevlig liten inblick i kultur- och vetenskapshistorien.

Sedan följer korta koncisa art- och sortbeskrivningar med särdrag som blomningstid, höjd, läge, härdighet och lämpligt planteringsavstånd.

Jag imponeras av bildmaterialet. Det är ett mastodontjobb att samla på sig fantastiska bilder av alla växter som finns i odling i landet. Men Björn Hansson har fångat många av dem med bravur. Vissa bilder är ren och skär poesi - andra utpräglade artporträtt - några enstaka är eftergifter till behovet av dem.

Boken Perenner kommer nog bli en trotjänare under många år - så flitigt i bruk att den sällan kommer att stå på sin plats i bokhyllan utan ligga på skrivbordet eller lätt tillgänglig intill sängen...

Christina Fryle

Perenner
  Titel:
Perenner
Författare:
Marie och Björn Hansson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Prisma
Utgivningsår:
2007
ISBN:
978-91-518-4771-9

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB