Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus

Löken kan planteras ut på hösten och är en ypperlig växt för den som har problem med rådjur och harar i trädgården. Finns både som krukväxt och som snittblomma.

Från Blomsterfrämjandet

Namn

Påsklilja, Narcissus pseudonarcissus.

Familj

Amaryllidaceae, amaryllisväxter.

Ursprung

V. Europa.

Färg

Vit och gul i olika nyanser.

Beskrivning

Narcissus - från grekiska narke, bedövning, förlamning. Pseudonarcissus - pseudo kommer från grekiska pseudes, falsk, oäkta.

Bakgrund

Påskliljan är en lökväxt som i vilt tillstånd blommar i april till maj, beroende på sort. Färdigdriven påsklilja i kruka finns att köpa för inomhusbruk i mars och april månad.

Placering

Blomman ska placeras så svalt som möjligt, ju svalare den står desto längre håller den sig, undvik alltså en varm och solig placering.

Skötsel

Påskliljan har det mesta den behöver lagrat i löken och är således mycket lättskött. Det enda man behöver göra att ge den en skvätt med vatten emellanåt.

Användning

Löken kan planteras ut på hösten och är en ypperlig växt för den som har problem med rådjur och harar i trädgården. Finns både som krukväxt och som snittblomma.

Kuriosa

En annan förklaring till släktnamnet Narcissus är att det är hämtat från den grekiska mytologin. Enligt en historia förälskade sig den bildsköne ynglingen Narcissus i sin egen spegelbild. När han inte kunde fånga bilden blev han så förtvivlad att han tog sitt liv. Gudarna förvandlade honom därefter till en blomma, narcissen.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB