Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ostyrigt hjärtegryn

Clematis florida

De allra flesta trädgårdsägare känner till och älskar slingerväxten klematis. Fast numera behöver man inte äga en trädgård för att kunna njuta av de vackra klematisblommorna. Garland ™-sorterna trivs nämligen både inne och ute.

Företaget Gartnerierne Ove Nielsen A/S med varumärket Rosanova är känt vida omkring för sina krukrosor. Fast dess Skjoldvang-avdelning har mer än bara rosor i växthusen. Här har Dorrit Hansen sitt "dagis" där hon ömt vårdar klematis, Clematis florida, för användning inomhus.

Hon har jobbat med kulturen sedan den charmade in sig hos rosproducenten Skjoldvang för sju år sedan. Och arbetet fortsätter trots att trädgårdsmästeriet ägs av Danmarks största producent av krukrosor. För det är något alldeles speciellt med eleganta klematis. De har precis det där lätta, ostyriga och naturliga växtsättet som passar in i den aktuella trenden. En liten bit av naturen som inte låter sig tämjas helt, men som ändå låter sig styras i hemmet eller krukorna på terrassen. För att inte tala om blommornas färger och färgkombinationer.

De fyra Garland ™-sorterna heter Cassis™ med lila blommor, Viennetta™ med vita och lila blommor, Pistachio™ med enkla, vita blommor och Peppermint™ med fyllda, ljust limegröna blommor.

Späd men stark
Garland™-sorterna har utvecklats särskilt som krukväxter. De är spädare och elegantare än de vanliga klematissorterna i trädgården och deras blad är flikigare.

Sorterna är inte lika tåliga som utomhussorterna, men i gengäld har de den där speciella egenskapen att de trivs inomhus. Det gör inte utomhusklematis.

Trots det sköra utseendet kan Garland™ mycket väl planteras ut i trädgården där de återkommer år efter år om de bara placeras på en skyddad plats i lä och täcks över när temperaturen kryper alltför långt under nollan. Växterna tål ned till 10 minusgrader. Klematis lämpar sig även för utplantering i krukor med spaljé eller annat stativ på terrassen eller balkongen - för att inte tala om uterummet som har perfekt klimat för klematis.

Recept på hur man lyckas
Dorrit Hansens recept på hur man lyckas med klematis är enkelt. - Klematis är en anspråkslös växt som blommar gärna och länge bara den står ljust. Ute i det fria tycker den om både morgon- och kvällssolen medan den heta middagssolen är lite för mycket av det goda. Under växtsäsongen vill den gärna ha vanlig blomgödning och man kan få den att blomma längre om man knipsar av blommorna när de börjar vissna. Fast varje enskild blomma håller länge, tillägger hon.

Handarbete
På trädgårdsmästeriet kräver klematisexemplaren ständig omsorg. Deras långa rankor växer nämligen opraktiskt fort. Det innebär att rankorna måste lindas runt bågen en gång i veckan för annars trasslar de in sig i grannväxterna. Det krävs alltså en hel del manuellt arbete vid produktion av klematis. När växten äntligen är klar för försäljning har personalen på trädgårdsmästeriet lindat dess rankor runt bågen ungefär tio gånger.

  • Bara fortsätt linda rankorna runt bågen eller annan typ av stativ. Man behöver inte vara rädd för att bryta av dem för växten bildar snabbt nya rankor, säger Dorrit Hansen lugnande. Hon har deltagit i utvecklingsarbetet av Klematis Garland™-sorterna ända från början. Det är den danska växtförädlaren Poulsen Roser som i samarbete med Raymond Evison har stått bakom utvecklingsarbetet.


Klematis,
Clematis florida

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB