Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Örtträdgård i kruka!

Finns det något lyxigare än att gå ut och plocka egna örter till middagen? Eller att ta några blad citronmeliss och mynta till en kopp te? För mig är det höjden av lycka att ha en liten örtträdgård direkt utanför dörren. I den här artikeln berättar jag om hur jag gjorde en egen portabel liten kryddträdgård i krukor.

Text och bild: Anna Theorin

Under sommarmånaderna är det bästa jag vet att gå ut och plocka örter i trädgården. Jag använder mängder i matlagningen så fort jag får chansen. Jag tycker att det är så roligt just med kryddor för att de är enkla och tacksamma växter som man kan skörda av under en mycket lång period.

​Att ha en liten örtagård i kruka är ett utmärkt alternativ om man inte har en trädgård eller inte har plats. Eller som mig, jag vill ha dem så nära dörren som möjligt och då får de bli i krukor.
​Jag har använt mig av tre stycken krukor för ändamålet, i tre olika storlekar. De största har jag valt att använda till de örter som vill ha normal, välgödslad jord och den lilla är till för de örter som vill ha väldränerad och mager jord. På så sätt kan alla örter få exakt rätt förutsättningar för att bli fina!

​Glöm inte att borra hål i botten på krukorna innan ni använder dem. Jag har borrat med en skruvdragare och metallborr men just dessa var så lätta så en spik och hammare hade nog räckt.

Härliga örter ska i jorden! Ni kan klicka på namnen så kommer ni direkt till varje sort!

De kryddor jag har valt att använda är dessa:

Citronmeliss - En underbar ört som jag använder i te, drinkar och efterrätter. Jag fryser också in den sen på hösten. En perenn växt som återkommer år efter år i krukan.

Oregano "Hot & Spicy" - Jag har vanlig oregano som rabattväxt men den här sorten skulle smaka mer och vara lite starkare så den provar jag i år. Jag använder den till grillat, i kalla såser och såklart på hemmagjord pizza. Oregano är perenn och finns vild i Sverige men kallas då för Kungsmynta.

Persilja - Persilja använder jag mest av alla efter gräslök. Jag har den i allt här hemma och det är ett måste varje sommar. Persiljan är tvåårig vilket betyder att den blommar och sätter frö andra året för att sedan dö. Därför köper jag eller sår nya varje år.

Apelsintimjan "Orange"- En fantastisk liten ört. Den både doftar och smakar med en hint av apelsin. Jag har den även i citronvarianten och även den smakar och doftar citron. Timjan använder jag mycket till marinader och kalla såser och självklart till kyckling! Den är perenn här i zon 2 men behöver stå väldränerat.

Fransk Dragon - Den franska dragonen är en underskattad ört. Den växer och frodas i både halvskugga och sol och kan även stå lite fuktigt. Den är härdig till Mellansverige och jag använder även den i marinader eller i dressing.

Gräslök - Måste jag skriva något mer. Gräslöken används dagligen hemma hos mig. På smörgåsar, i såser, klippta rakt ner i salladen. Gräslöken är så mångsidig och alla borde ha en planta hemma. Den är perenn och får vackra blommor om man låter några plantor bli oklippta.

Rosmarin - Rosmarinen är inte så svår som man tror. Speciellt inte i kruka. Den vill ha det tort och soligt. Den är inte perenn hos mig utan övervintras inomhus med varierande resultat. Det är lättare att övervintra den i ett växthus eller uterum om man har. Används till allt och är fantastiskt i kyckling. Klipp av hela stjälkar för att sen dra av bladen.

Planterade och vattnade!

Rosmarin och Timjan fick bo i samma kruka och där blandade jag i grus i jorden innan plantering eftersom de vill ha det väldränerat och magert. I de andra krukorna blandade jag ut jorden med kogödsel på påse. Skötseln av dessa krukor är enkel. Alla ska vattnas vid behov utom krukan med rosmarin och timjan som gärna får torka ut ordentligt mellan vattningarna. Jag gödslar de "vanliga" kryddorna med hönsgödsel men man kan också använda BioBact om man vill ha flytande gödsel, ungefär varannan vecka. Krukan med rosmarin och timjan gödslas bara en gång i månaden och då med chrysan.

​Lycka till!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB