Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Öppen Trädgård

Per Albins o Karins förtjusande trädgård med 5000 ettåringar och 14-åriga fuchsior

Det är den 23 juli, en fin, varm 2000-söndag som uppskattningsvis 1500-2000 trädgårdsintresserade hittar till Plantvägen i Höör. Där har Per Albin och Karin Jönsson en imposant villaträdgård , som bland 100 liknande privathemman visas upp en söndagseftermiddag i hela landet.

Text och bild: Jorma och Rita Enochsson

**SJUNDE ÅRET
Det är sjunde året som Öppen Trädgård arrangeras i tidningen Lands regi, alltid och överallt lika populärt och inspirerande. Vi gjorde ett bildsvep hos Per Albin och Karin i den unika och välskötta trädgården på 1580 kvm, som också har ett mindre växthus, ett litet hönshus för t.ex ägg - och gödsel-produktion samt ett trivsamt och vinterbonat extra korsvirkeshus.

**VILL HA ETTÅRIGA

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

5000 ettårsplantor har Per Albin och Karin drivit fram och planterat och de står vackert i färgprakt tills frosten kommer. Främst gäller det astrar i alla färger stora och bulliga.

Här finns också 14 år gamla fina fuchsior, ett 30-tal som uppstammats utmed huset i en allé. De övervintras i frostfria förråd. Och för övrigt skall de gödselvattnas med en liten skvätt näring varje dag.

Att man skall gödselvattna minst en gång i veckan, vill Per Albin gärna påpeka och har också recept på gödselvatten.

Fem liter hönsgödsel skall ligga och dra i tio liter vatten i två dar. Sila av gödseln och späd lösningen med vatten så att den liknar starkt te. Sen är lösningen lagom för gödselvattning en gång i veckan. Gödslar man oftare bör lösningen spädas ännu mer.

**VÅRDA GRÄSMATTAN!
Trädgårdens gräsmatta är ett rart skötebarn för Per Albin och Karin och ska klippas med handklippare - även för motionens skull! Den bör klippas varannan dag, men inte för kort. Då torkar den ut på en gång. Och den får inte vattnas för sent, alltså efter att den börjar gulna. I ställer ska den vattnas när den börjar bli mörkgrön - det är ett tecken på begynnande torka.

Per Albin och Karin Jönssons favoritblomma är fuchsian som de nu drivit upp för fjortonde året i rad.

Gräsmattan klipps för hand minst två gånger i veckan. När trädgården anlades i början av 60-talet nöjde sig Per Albin inte med häck och stängsel utan göt också en 20 cm sula ner i marken. Till skydd mot både kaniner, rådjur och sork.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB