Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs i trädgården del 1

Första delen om ogräs handlar om hur de rackarna växer och sprider sig. En värdefull kunskap att ha när du ska bestämma hur mycket tid och energi du vill lägga på att bekämpa ovälkomna inkräktare. Andra delen handlar om hur ogräs förebyggs och bekämpas.

Vi pratar glatt om vilka blommar som vaknar först på våren och hälsar dem med värme. Men redan innan den första krokusen lyser upp i rabatten har annat hunnit vakna och samla kraft – ogräset spiller ingen tid att komma igång och växa!

Hur de växer och sprider sig

Det finns två huvudgrupper av ogräs: fröogräs och rotogräs.

#Fröogräs#

fröer2
Alla fröer med 50%
Handla nu

Fröogräs är ettåriga eller tvååriga. De ettåriga ogräsen gror, växer upp, blommar, producerar frön och dör under samma säsong. De förökar sig genom att fröna övervintrar och gror nästa säsong. Deras överlevnadsstrategi är dels att de är många dels att de gror tidigt, ofta innan prydnadsväxterna har kommit igång. De tvååriga ogräsen får bara bladrosett första året och blommar, bildar frön och dör året därpå. Det finns ogräsfrön som kan ligga i marken i flera år innan de bestämmer sig för att gro. Ogräsfröna sprids med vinden, med djur och fåglar, via vatten, med jord som flyttas eller på människors kläder och skor.

Exempel ettåriga: baldersbrå, svinmålla, våtarv och revormstörel. Exempel tvååriga: kardborre, kungsljus och löktrav.

#Rotogräs#

Rotogräs, eller fleråriga ogräs, bildar också frön men många sprids huvudsakligen med hjälp av välutvecklade rotsystem som bildar starka sidorötter, jordstammar eller sidoskott. Rötterna övervintrar och är ena hejare på att lagra näring, vilket gör plantorna ovan jord till riktiga överlevare. Dessutom har många av rotogräsen fiffiga lösningar om de skulle dras upp ur jorden. När vi tror att exempelvis kirkskålen är bortrensad för att den inte syns ovan jord ligger det i stället kvar massor av små rotdelar i jorden som bildar nya plantor. Och när du gräver i rabatten kan en avhuggen ogräsrot resultera i ett helt nytt bestånd. Vissa arter, som åkertistel, får riktigt djupa rötter som byggs upp i olika våningar medan andra, som kirskål och kvickrot, har ganska grunda rötter men skickar ut långa utlöpare som bildar nya plantor.

En del fleråriga ogräs sprider sig via rötterna men har samtidigt en enorm fröproduktion, exempelvis gråbo och änggsyra. Några fleråriga ogräs förökar sig enbart med frön, exempelvis maskros. En avbruten maskrosrot kan dock, som ni säkert har märkt, växa upp igen och bilda ny planta.

Exempel fleråriga: åkervinda, kvickrot, kirskål, knölklocka, tussilago, gråbo och ängssyra.

#Läs också!#

Ogräs i trädgården del 2, som handlar om hur ogräs förebyggs och bekämpas.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB