Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ogräs i finrabatten – svalört

Växter som vi brukar betrakta som ogräs kan ha vackra namnsorter och släktingar som till och med duger att odlas i rabatten. En sådan växt är svalört, _Ranunculus ficaria_, vars förädlade namnsorter kan förgylla vårträdgården.

Av Sylvia Svensson

Många namnsorter av svalört finns i odling i Sverige, denna lilla och så söta växt. De pryder sin plats och lyser upp trädgården på ett väldigt vackert sätt.

Svalört - många namnsorter

’Brazen Hussy’ har gula blommor och mörkbruna blad. ’Coppernob’ har vita blommor med orange öga samt brokiga blad. 'Salmon White' har krämvita blommor och gula ståndare. ’Double Cream’ har gräddgula, fyllda blommor, och hos ’Flore Pleno’ är blommorna också fyllda men klargula. Ytterligare fylldblommiga sorter förekommer, som ’Collarette’ som har mycket vackra, brokiga blad i silver och mörkbrunt och gula blommor. En udda sort är ’Greet Petal’ som har gröna, fyllda blommor och brokiga blad.

#Såhär trivs svalörten#

Lämpligen kan du placera svalörtens namnsorter under glesa buskar och träd, där de kan blomma under våren för att sedan vissna bort och gå till vila under sommaren. Vissa har också mycket vackra blad så de är fina även när de inte blommar. De flesta blir bara 5 -10 centimeter höga. Svalört är inte så kräsen på växtplatsen men föredrar att den är något fuktig och gärna humusrik.

Liten svalört - vacker släkting

Liten svalört, Ranunculus kochii är en vacker liten släkting till svalörten, och dess blommor är stora och lysande gula och bladen är fingernagelstora. Hela växten är bara några centimeter hög.

#Såhär trivs liten svalört#

Liten svalört växer vild på iranska och turkiska berg på högre höjder, där den får riktiga vintrar. Sommaren kan vara dock väl så varm och torr. Liten svalört bör odlas i ett stenparti eller varför inte i en låg kruka som du ställer torrt och varmt under sommaren. Plocka sedan fram krukan på hösten igen och placera den så att den kan täckas av snö under vintern och växten börja blomma igen tidigt på våren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB