Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla orientaliskt

Är man det minsta intresserad av ovanliga grönsaker och då speciellt asiatiska grönsaker kan man inte slita sig från Lena Israelssons senaste bok, Odla orientaliskt. Hela boken är mycket praktiskt upplagd, vilket verkligen tilltalar mig.  Lena Israelsson har också skrivit "Köksträdgården" som kom ut för ett par år sedan. Även det en mycket intressant bok om man är intresserad av lite annorlunda grönsaker.

I Odla orientaliskt beskrivs 45 asiatiska grönsaker och kryddväxter utförligt och med fina bilder. Man kan läsa hur de odlas och tillreds, och även lite om deras historia. Många av sorterna är så gott som okända här och det kan dessutom vara svårt att få tag på frön och knölar till vissa sorter. Men även lite vanligare sorter beskrivs. Citrongräs känner de flesta till idag, likaså ingefära, aubergine och kardborrerot. Däremot är det nog inte så många som har odlat dem.

Jag odlade själv några asiatiska grönsaker förra året, bl.a. daikon och mitsuba. I år provar jag några andra sorter också, vi återkommer till det senare i sommar. Det enda tråkiga med boken är att jag vill odla alla sorterna som beskrivs. Framförallt skulle jag vilja prova de värmekrävande växterna, som bittergurka, luffa och allra helst vintermelon. Men då får jag nog bygga ett växthus till och hoppas på en riktigt bra sommar.

Lena Israelsson beskriver i boken också de kinesiska odlingsmetoderna. Bland annat hur man gör för att intensivodla. Det har mycket gemensamt med våra upphöjda bäddar men man vattnar på ett lite annorlunda vis och man täckodlar tydligen inte. Det går också att läsa hur man gör nedsänkta bäddar och går tillväga vid drillodling, även det görs på ett lite annorlunda sätt mot vad vi är vana vid. Vill man ha maximal skörd kan man samodla och tre olika sätt att göra detta på beskrivs närmare i boken. Även vilka sorter som är lämpliga för samodling och kombinationen av dessa grödor kan man läsa om.

Till och med den som bara har en balkong kan odla asiatiska grönsaker. Även det beskrivs i Odla orientaliskt. Allt ifrån val av kärl, till jord och lämpliga växter är något som beskrivs ingående.

Den som vill prova att odla orientaliskt och tycker det är sent på säsongen behöver inte oroa sig. Kanske har man redan planerat odlingarna, men det är ingen fara. Flera av de asiatiska grönsakerna trivs nämligen bäst på hösten och ger störst skördar då.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Så gör som jag prova något nytt i år.

Odla orientaliskt
  Titel:
Odla orientaliskt
Författare:
Lena Israelsson
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Wahlström & Widstrand
Utgivningsår:
1998
ISBN:
9146172068

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB