Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla Majs hemma!

Majs är väldigt roligt att odla och mycket enklare än man tror. Majs går att odla i större krukor, pallkragar eller på friland. Och att äta färsk majs, direkt från plantan är något helt annat än färsk majs från butik.

Text och bild: Anna Theorin

Majs är inte svårt att odla och man kan köpa färdiga plantor eller så från frön. Det finns två olika sorters majs, sockermajs och popcornmajs. Popcornmajs är sorter som ska torka för att sen bli bra popcorn och sockermajs kallar man de sorter som man ska äta färska.

Det finns några enkla tips på hur man får ut så mycket som möjligt av sin skörd.

  • Använd bara en sort. Majs korspollinerar sig så använd dig bara av en och samma sort i din odling.

  • Plantera tätt och huller om buller. Majs pollineras genom att hanblommorna som sitter i toppen släpper ner frömjöl till honblommorna längre ner. Ju fler plantor du har och ju tätare du kan sätta dem desto bättre. Här gäller inga raka rader med stort mellanrum.

Så frön eller plantera färdiga plantor?

Majs gror i regel fort och de växer ännu fortare. Om du sår egna plantor från frö, så dem inte för tidigt. De gillar inte att omplanteras. Sätt dem en och en i en kruka för att sen plantera ut när frostrisken är över. Ni hittar alla våra majsfrön här.

Jag har odlat från frö och från färdiga plantor. Båda fungerar bra. Alla bilder i den här artikeln är på våra färdiga plantor som finns i shoppen. De har varit riktigt goda och jag kommer ha samma sort i år igen. Det är flera plantor i varje kruka så plantera ut dem ganska omgående när du får dem. De gillar som sagt inte att flyttas. Här hittar ni våra majsplantor.

Plantering

Jag har mina majsplantor i dubbla pallkragar. Man kan även sätta dem på friland eller ha i större krukor. Bara det är mycket jord går det bra. Jag blandar i kogödsel i jorden varje år. Jag har ungefär 12-14 st plantor i en dubbelkrage. Det låter mycket, men som jag skrev innan, de vill stå tätt och huller om buller.

Majsplantor på tillväxt

Majs kräver en solig växtplats, mycket vatten - de gillar inte långvarig torka. Gödsla också ungefär var tredje vecka med ett bra gödsel. Om man sköter allt detta så kan du få upp till två majskolvar per planta under sensommaren och hösten.

Se film här

När ska man skörda?

Majskolvarna är klara när toffsen (honblomman) har vissnat och skrumpnat ihop. Man kan också känna på toppen av majskolven om den är spetsig eller rundad. Om den är spetsig kan majskolven få sitta kvar lite till och om den har rundat sig kan du gott plocka av den. Beroende på hur varm sommaren är mognar majsen på sensommaren/hösten. Förra året hade vi en kall sommar så jag började skörda någon gång i september.

Jag sätter alltid på en stor gryta med vatten på kokning och lite salt i, detta gör jag innan jag plockar majsen. Så fort det kokar springer jag ut i köksträdgården och skördar majs. Ju snabbare det går mellan skörd och kokning/tillagning desto godare är majsen!

Oktoberskörd från köksträdgården

När ni skördar kolvarna så trycker ni ner hela kolven mot marken så den lossnar. Man får ta i lite.

Här är en film på hur man gör

Lycka till med din majsodling!

Relaterade produkter

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB