Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla chili!

Chili verkar hålla ställningarna som en av modeväxterna just nu! Det finns massor med chilirecept på matlagningssajter och i tidningar, det kommer nya chilikokböcker varje år och sortimentet av chili ökar i livsmedelsaffärerna. Men mest valfrihet och roligast får du av att odla egen chili från frö.

Av Sylvia Svensson

Det finns verkligen att välja bland om du ska odla chilifröer! Kända arter av chilipeppar uppgår till ca 30 och alla dessa innehåller tiotusentals namnsorter!

Chili(peppar) är samlingsnamnet för spansk peppar, bärpeppar, peperoni, jalepeño, habanero med flera "heta" frukter som tillhör släktet Capsicum. Släktet tillhör i sin tur samma familj som potatis och tomat, Solanaceae.

När man börjar titta närmare på utbudet, upptäcker man att det kan stå både Capsicum annuum, det svenska namnet för dessa är spanskpeppar, och Capsicum baccatum, bärpeppar, som vanligen är från Sydamerika. Andra arter som förekommer och till vardags kallas chili är Capsicum chinense, havannapeppar, Capsicum frutescens, tabascopeppar och Capsicum pubescens, rokotopeppar.

Den som prövar att odla chili för första gången bör begränsa sig till den förstnämnda arten, alltså Capsicum annuum, men följande odlingsråd passar också till de flesta av Capsicum baccatum-sorterna.

Olika hetta i chilin!#

Styrkan på olika sorters chili skiftar från milda chilipaprikor till farligt eldiga småfrukter. Det finns även några som endast odlas till prydnad, s.k. prydnadspaprika-gruppen.

Styrkan kommer från ett ämne som heter capsaicin och som alla chilifrukter innehåller i större eller mindre mängd. Det finns oftast fler än fem olika capsaicin-ämnen i varje frukt.

Den enhet som anger styrkan på chili heter scoville efter den man som kom på sättet att mäta det, Wilbur Scoville. Han använde sin tunga till att mäta styrkan! Numera har man tagit fram ett laboratorietest, HPLC (High Pressure Liquid Chromatography) som visar mer exakt vilken styrka frukten har.

#Lindra hettan#

Styrkan finns i hela fruktköttet men mest i kärnorna och de vita inre mellanväggarna. Ta därför bort dem om du inte vill ha det så starkt. Tvätta händerna noga med tvål och akta dig för att gnugga dig i ögonen eller vid munnen när du har hanterat chili!

Har du råkat smaka på en för stark chili, kan du lindra den brännande smaken i munnen genom att äta litet yoghurt, bröd, ost, kokt ris eller något sött. Med vatten blir hettan ännu värre, eftersom capsaicin löser sig inte i vatten utan i olja. Så drick inte vatten, öl eller liknande utan ta något utan vatten i!

Bra chilisorter för egen odling

Om du vill prova att odla enkla sorters chili som är fina till matlagning kan jag tipsa om följande: • Lemon Drop, Capsicum baccatum, mild • Champion, Capsicum baccatum_, mild • Rawit Capsicum annuum, halvhet • Jalapeño, Capsicum annuum, mediumhet • Aji Blanco Cristal, Capsicum baccatum, halvmild • Aji Habanero, Capsicum baccatum, halvhet • Paprika, Capsicum annuum, ingen capsaicin i paprikor alls, finns även i minisorter och avlånga sorter

Tänker du ha dem enbart till pynt, kan du pröva följande: • Bolivian Rainbow, Capsicum annuum • Variegata, Capsicum annuum • Short Yellow Tabasco, Capsicum annuum

När ska chili sås?

Chili har en ganska lång utvecklingstid, så för att de hinner växa sig stora och starka innan de ska ut till växthuset eller uteplatsen, bör man starta redan i februari-mars. Skulle man vilja odla de långsamväxande rocoto-sorterna, Capsicum pubescens,kan man starta redan i januari.

#Gör så här!#

Så i lätt fuktad såjord i miniväxthus e.d., gärna i småkrukor med varje sort separat. Glöm inte namnpinnarna! Så ytligt, med bara ett par mm jord eller vermikulit över fröna.

Lägg på ett lock och placera sådden varmt, 24-26 grader. Det gror ganska fort, från några dagar till en vecka kan de snabbaste redan titta fram.

När plantorna är hanterbara och fått de första riktiga bladen, skolas de om till kraftigare blomjord i egna krukor. Nu behövs det mycket ljus, men akta för direkt sol som lätt kan döda de späda plantorna! Ha gärna lysrör över plantorna, låt lysa ca 14 t/dygn.

I början bör locket vara på, men man kan börja glänta på det innan plantorna slår i taket för att senare ta bort det helt.

Glöm heller inte att vattna, plantorna får aldrig torka ut!

Börja gödsla med flytande, ekologisk grönsaks/tomatgödsel enligt instruktion på flaskan ca 1 månad efter omplantering.

Vänj chiliplantorna vid utelivet

När det börjar bli dags att skola om plantorna till ännu större krukor, kanske man kan börja vänja dem att stå i växthuset eller ute också. Men frostrisken ska vara förbi då och man får börja sakta och försiktigt.

Använd helst den vita, tunna växtskyddsväven på plantorna de första veckorna de är ute. Ta ut plantorna först bara en stund, sedan en halvtimme, så en timme osv. tills de har vant sig att vara ute dygnet runt.

Ska chili toppas?

Om du ska toppa plantorna beror på vilken sort du har och hur du vill ha den. Sorter som ska bli höga och likna små träd, bör växa upp till den önskade storleken först innan man toppar.

Sorter som ska vara låga och buskiga med många grenar, kan man toppa när de har några riktiga bladpar, alltså när de är så där 15 cm höga.

Värme, sol, gödsel och vatten

Chili älskar sol och värme, så de vill gärna stå så soligt som möjligt efter att de har vant sig vid utelivet. Varm plats i växthuset, ev. med luckorna öppet för att lufta, eller mot en varm vägg är bra, men glöm bara inte att vattna! En solig sommardag kan de behöva vattnas två gånger, de dricker rätt mycket! Gödselvattna gärna med ekologisk tomatgödsel ca 1 gång per vecka.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB