Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla chili!

Chili verkar hålla ställningarna som en av modeväxterna just nu! Det finns massor med chilirecept på matlagningssajter och i tidningar, det kommer nya chilikokböcker varje år och sortimentet av chili ökar i livsmedelsaffärerna. Men mest valfrihet och roligast får du av att odla egen chili från frö.

Chilipeppar – arter, hetta och odlingstips

Det finns verkligen mycket att välja bland om du vill odla chilifröer! De kända arterna av chilipeppar uppgår till omkring 30, och inom dessa finns tiotusentals namnsorter med olika smak, styrka, färg och växtsätt, vilket gör chili till en av odlingsvärldens mest mångsidiga grödor. Chilipeppar används både till mat, krydda och prydnadsväxt – här får du en översikt över olika arter och praktiska odlingstips[^1][^2].

Chilins släkte och arter

Chili är ett samlingsnamn för heta frukter som Capsicum – hit hör bland annat spansk peppar, bärpeppar, peperoni, jalapeño och habanero. Släktet Capsicum ingår i familjen Solanaceae, alltså potatisväxter, tillsammans med bl.a. potatis och tomat1.

När man tittar närmare på utbudet, ser man ofta arter som:

  • Capsicum annuum (spanskpeppar) – den vanligaste arten globalt, ofta snabbväxande och enkel för nybörjaren,
  • Capsicum baccatum (bärpeppar) – särskilt vanlig i Sydamerika, ofta lite tåligare och med längre utvecklingstid,
  • Capsicum chinense (havannapeppar, till exempel habanero med extrem hetta),
  • Capsicum frutescens (tabascopeppar, bl.a. i Tabascosås),
  • Capsicum pubescens (rokotopeppar/rocoto), som trivs i svalare klimat och känns igen på sina ludna blad[^1][^2].

För den som vill odla chili för första gången, rekommenderas Capsicum annuum, men råden här nedan gäller även för de flesta Capsicum baccatum-sorter.

Olika hetta – från milda paprikor till eldiga chilifrukter

Chilins styrka skiftar mycket mellan olika sorter – allt från milda chilipaprikor till små eldiga frukter. Det finns också chiligrupper som odlas enbart till prydnad, så kallad prydnadspaprika2.

Den brännande hettan kommer av ämnet capsaicin – en capsaicinoid som finns i varierande mängd i alla chilifrukt, ofta koncentrerat till kärnorna och de vita mellanväggarna. Styrkan mäts i scovillegrader (SHU) efter Wilbur Scoville, och idag används ett laboratorietest (HPLC) för noggrann mätning2.

Hur lindrar man chilins hetta?

Om du vill undvika att få för stark smak i maten, ta bort kärnorna och de vita inre mellanväggarna innan du lagar mat med chilin. Och kom ihåg att tvätta händerna noga efteråt, och undvik att röra ögon eller mun efter att ha hanterat chili!

Om du råkat smaka på en riktigt stark chili, hjälper det sällan att dricka vatten (eftersom capsaicin inte löser sig i vatten). Lindra istället den brännande känslan genom att äta något mjölkbaserat (yoghurt, ost), bröd, kokt ris eller något sött2.

Bra chilivarianter för odling

Vill du prova att odla praktiska, goda och användbara chilisorter rekommenderas bland annat2:

  • Lemon Drop (Capsicum baccatum) – mild och fruktig
  • Champion (Capsicum baccatum) – mild
  • Rawit (Capsicum annuum) – halvhet, populär i asiatisk mat
  • Jalapeño (Capsicum annuum) – medelhet och mångsidig
  • Aji Blanco Cristal (Capsicum baccatum) – halvmild
  • Aji Habanero (Capsicum baccatum) – halvhet
  • Paprika (Capsicum annuum) – ingen hetta (saknar capsaicin), finns i många former – även mini och långsmal.

Om prydnad är viktigare än smak kan du testa bland annat:

  • Bolivian Rainbow (Capsicum annuum) – flerfärgade minifruktar
  • Variegata (Capsicum annuum) – vackert brokbladig
  • Short Yellow Tabasco (Capsicum annuum) – kompakt, gul och dekorativ2.

När ska du så chili?

Chili har ganska lång utvecklingstid – särskilt om man vill få fina skördar i Sverige. Därför bör du starta sådden redan i februari-mars. Vill du ge dig på de långsamväxande rocoto-sorterna (Capsicum pubescens) kan du så redan i januari2.

Så här odlar du chili – steg för steg

  1. Sådd: Placera fröna ytligt (2 mm djupt) i lätt fuktad såjord, helst i plugg- eller småkrukor. Märk alltid sorterna noggrant!
  2. Värme och fukt: Täck med plastlock och ställ sådden varmt (24–26°C). Fröna gror på några dagar upp till en vecka.
  3. Omskolning: När plantorna fått första riktiga bladpar, sätts de i näringsrik blomjord, var och en i egen kruka.
  4. Ljus: Chili behöver mycket ljus! Lysrör rekommenderas, ca 14 timmar/dygn tills plantorna klarar sig på naturligt dagsljus. Undvik stark sol på små plantor2.
  5. Vattning och gödsel: Planteringen får aldrig torka! Efter en månad kan du börja gödsla försiktigt med flytande, ekologisk grönsaks- eller tomatgödsel.
  6. Avhärdning: När frostrisken är över och plantorna ska flytta ut, vänj dem gradvis vid utomhusklimat med hjälp av tunn växtskyddsväv. Förläng tiden ute stegvis, så slipper plantorna chock2.

Ska chili toppas?

Om du ska toppa (klippa av toppen på) plantan beror på sorten och hur du vill att den ska växa:

  • Höga "trädlika" sorter låter du först nå önskad höjd, innan du toppar.
  • Låga, buskiga sorter kan toppas redan vid 15 cm för att stimulera förgrening2.

Värme, sol, gödsel och vatten – chilins favoriter

Chili trivs bäst på en varm, solig plats, gärna intill en varm vägg eller i växthus med god ventilation. Under heta sommardagar kan de behöva vattnas både morgon och kväll – de dricker rejält! Fortsätt gödselvattna ca en gång i veckan under säsong för frodig tillväxt och stor skörd2.

Sammanfattande tabell – arter och egenskaper

ArtSvenska namnUrspung/vanlighetExempel på sorterSpeciella egenskaper
Capsicum annuumSpanskpepparGlobal, snabbväxandeJalapeño, RawitStyrka från mild till stark
Capsicum baccatumBärpepparSydamerika, tåligLemon Drop, AjiFrisk smak, längre utveckling
Capsicum chinenseHabanero-sorterKaribien, MexikoHabanero, Carolina R.Mycket het, fruktig arom
Capsicum frutescensTabascopepparAmazonas, tropikerTabascoKryddig, buskig, ofta för såser
Capsicum pubescensRokotopepparAnderna, svalare klimatRocotoLudna blad, ofta flerårig och tålig

Hantering och användning – sista tipsen!

  • Använd gärna handskar när du hanterar starkare chilisorter.
  • Vid för stark hetta i mat eller mun – välj fetthaltiga eller milda tillbehör som bröd, ost, ris eller yoghurt istället för vatten2.
  • Njut av mångfalden! Det är lätt att hitta sorter som både pryder och smaksätter köket.

Genom att följa dessa råd får du en lång och smakrik chilisäsong.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2025 Odla.nu i Sverige AB