Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Odla bladgrönt i pallkrage

Ett par pallkragar med olika sorters bladgrönt borgar för en lång säsong med färska, inbjudande, egenplockade sallader!

Av Katarina Kihlberg

Tänk att kragar gjorda för att hålla ordning på träpallar inom transport- industrin har letat sig hem till våra trädgårdar. Att odla i pallkrage är ett utmärkt sätt att skapa en liten snabb- trädgård där det är lätt att ha kontroll över jord och växter. Det mesta kan odlas i pallkrage men här ska vi sikta in oss på något enkelt, roligt och som ger ett fantastiskt resultat, nämligen bladväxter. Det kommer nya sorter varje säsong av nyttiga små blad som plockas kontinuerligt under hela sommaren. Så i omgångar med ett par veckors mellanrum ända fram i augusti så har du egen sallad i skålen en bit in på hösten.

Sätt i gång att odla i pallkrage!

Pallkragar finns idag att köpa nya i byggvaruhandeln men vissa bygg- och emballagefirmor säljer begagnade. Träet i pallkragarna är obehandlat, vilket är bra för odlingen men gör att kragarna inte håller i evigheter. Om du linoljar insidan håller de några år längre. Placera dina pallkragar på en solig plats och gärna i anslutning till hus, förstutrapp eller altan. Då har du nära till det goda och får ett härligt blickfång.

Täck botten på pallkragen med markväv, låt den gå upp en bit på insidan av kragen och häfta fast. En pallkrage rymmer ungefär 200 liter jord. Gör en härlig blandning jord bestående av hälften planteringsjord, hälften naturgödsel, dvs komposterad stallgödsel eller kogödsel.

Tidig start i pallkragen

I pallkragen blir det varmare än vad det är i marken runtomkring, vilket gör att sådden kan dras igång tidigare än i ett grönsaksland. Läs anvisning på fröpåsarna för varje sort, men våga starta lite tidigare i pallkragen. Jämna till jordytan, dra fåror med handen och så − superenkelt. Bestäm själv om du vill så i rader eller en cirkel, zick-zack eller bredså över hela lådan. Hur djupt fröet ska sås står på påsen för respektive sort. Det krävs ingen hård gallring av bladgrönt eftersom de ska skördas efterhand som de kommer upp. Gallra så att de inte trängs men ändå rör vid varandra. Då får du god skörd och vackra lådor.

Skötsel och skörd

Bladväxter kräver inte massor med näring men de vill ha jämn tillgång på den. Näringen som du tillfört lådan i starten räcker till den första skörden. Därefter är det bra att stödgödsla antingen med flytande näring som tillförs när du vattnar eller genom att lägga på ett lager gräsklipp då och då.

Skörda genom att skära av den mängd blad du behöver för tillfället några centimeter ovanför marken eller klipp av så många blad du vill ha. Det växer snart ut nya skott för ytterligare en skörd på samma planta.

När säsongen är slut är det suveränt att täcka bädden med löv, halm eller annat växtavfall. Nästa säsong förbättras jorden genom att man tillför lite ny jord och myllar ner nya påsar gödsel.

Gör fint runtomkring din pallkrage

Väljs själv hur mycket arbete du vill lägga ner runt lådorna. Om du väljer att anlägga gräs så tänk på att göra gångarna så breda att gräsklipparen kommer åt. Du kan också lägga exempelvis marktegel, grus, flis, kullersten eller trätrall för att skapa den stil du själv vill ha.

Handla dina fröer hos Odla.nu

Det finns mängder med olika sorter av bladgrönt att välja på i handeln. Här på Odla.nu har vi ett utbud av bra, lättodlade sorter. På Handla online hittar du ett antal spännande sorter(se hur de ser ut under Fler bilder här ovanför).

Om du läser den här artikeln när erbjudandet inte är aktuellt är du välkommen tillbaka nästa säsong! För att få information om alla våra erbjudanden kan du anmäla dig på Odlas nyhetsbrev.

#Fina sorter att odla i pallkrage#

Bladsallat 'Kale Fizz': Nyhet för 2011 Fina, goda och matiga blad. Kan skördas från juni till oktober.

Asiatisk kål 'Choy Sum': Skördar man enstaka blad och blommor efterhand kan man skörda flera gånger från samma planta.

Japansk bladspenat 'Te-suto' F1: Nyhet för 2011 Läckra blad med många användningsområden!

Mizuna 'Purple': Nyhet för 2011. Vackert sågtandade blad som verkligen förhöjer den blandade salladen. Först har bladen inslag av purpurrött men allteftersom plantan mognar får hela bladet en vacker röd ton.

Pak Choi ’Colour & Crunch' F1: Kinesisk salladskål med krispiga blad i olika grönt till nästan svart.

Rucola 'Tirizia': Nyhet för 2011. En snabbväxande sort med rik smak och vackra sågtandade blad.

Lycka till med sådden och hör gärna av er om ni har frågor! katarina@odla.nu.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB