Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyttoväxter

Årets nyheter bland nyttoväxterna

Det finns mycket roligt bland nyttoväxterna i år också! Dessutom kan man använda många nyttoväxter även i den dekorativa trädgården, för det finns så vackra grönsaker och kryddväxter att det vore verkligen synd att inte visa upp dem! Trenden att göra ”potager” har ju funnits i några år nu och tycks bara bli starkare.

När det gäller nyheter, får vi dock tänka på att även om det i någon katalog står NYHET, behöver det inte vara nyhet hos alla andra, utan bara just hos detta företag. Men det går att hitta sådana som inte har funnits till salu hos någon tidigare, då brukar det heta att det är en unik världsintroduktion!

En av de toppnyheterna är att åtminstone Mr. Fothergill's, Bröderna Nelson och Thompson & Morgan har satsat extra på Medelhavsområdets grönsaksfröer, i första hand på de italienska. Det blir både läckert och vackert! Man kan botanisera både bland enskilt förpackade sorter och blandningar av olika slag, ofta läckert uppställda i ett eget skyltställ i våra Garden Centers.

Nelsons har också satsat på en enhetligt förpackad samling med groddväxter, PrimoVitamino, som man kan grodda inomhus i det egna köket.

Ett exempel på sådana är munkbönor, en spröd och krispig grodd med en mild smak av färska ärtor. Traditionell ingrediens i det asiatiska köket. Passar utmärkt på smörgås och i sallader. Kan även kokas i lättsaltat vatten ca 1 minut och därefter användas i soppor, grytor och wokade rätter.

Hela land med gröngödningsväxter kan vara väldigt vackra. Detta fungerar på så sätt att man låter en hårt utsugen jordbit ligga i träda ett år och sår den med gröngödningsväxter över sommaren. På hösten eller tidigt nästa vår myllar man ner växterna som göder jorden med mycket kväve och humus. Nästa sommar kan man återigen använda jordbiten till odling.

Gröngödningsväxter har bl.a. Nelsons i småpåsar, passande för en villaträdgård. Märket är ReViva och sortimentet innehåller antingen rena arter, som honungsfacelia eller blandningar med olika arter. En åker med enbart blålila honungsfacelia kan vara mycket vacker! Jag har också sett en sådan åker med honungsfacelia blandad med en enkel, hög ringblomma; jätteläckert!

Gröngödsling, blandade sorter. Blandningen innehåller blåviolett honungsfacelia, djupröd blodklöver och rosa bovete. Honungsfacelia har en frodig grönmassa och kraftig pålrot som luckrar upp jorden, blodklöver är en kvävefixerande växt och bovete har en mycket god marktäckande förmåga. Vid tidig sådd sker blomning från juli till september.

Sås på vår eller försommar. Kan även sås efter sallat och tidig potatis, i slutet av juli-augusti, för att jorden inte ska ligga bar och näringsämnen urlakas. Grödan brukas ner höst eller tidig vår.

Sådd:
1. Vattna såytan.
2. Så fröna glest och täck dem med ett tunt lager lätt sandjord
3. Håll sådden fuktig tills fröna har grott.

Nelson har också tagit fram en snygg samling kryddväxter på frömatta. Den kan odlas i kruka eller i balkonglåda. Denna samling heter Groovy och finns i olika enkla sorter eller blandningar.

Ett ex. är frömatta med Asiatisk Mix, sju sorters bladgrönsaker. Fyll en balkonglåda, ca 80 x 20 cm, med jord och vattna innan du lägger på frömattan. Strö över lite jord. Håll sådden fuktig. Dekorativ och smakrik blandning som har inspirerats av Asiens mystik. Enklare blir det inte!

Bland andra nyttoväxter har jag t ex hittat följande nyheter:

Ingen vår utan nya tomater!

'Chocolate Cherry' är en rikbärande sort med små, söta tomater med strimmor av mörk choklad. Skörda efterhand ca 2,5 mån efter sådd. Vattna och gödsla regelbundet. Behöver stöd. Skotten i bladvecken, tjuvarna, tas bort.
Nelsons

'Golden Pearl' är en tidig sort med utsökt god smak. Odlas i växthus eller andra soliga varma lägen på altan eller balkong.
Hammenhögs

'Cherokee Purple' har ett unikt, rosaröd skinn och flerfärgat inre. Mycket söta, stora frukter på upp till 340g.
T&M

'Hillbilly Potato Leaf' är en snygg tomat från Ohio, med ”potatisblad”. Vackra, stora, gula frukter med röda nyanser. Frukterna kan ha en diameter på 10 – 15 cm och kan väga upp till 450g.
T&M

'Tumbling Tom Yellow' är en buskig ampelsort med medelstora, gula, saftiga körsbärstomater. Passar bra att odlas utomhus på altan och balkong e.d.
Mr. Fothergill's

Även nya kålsorter dyker ständigt upp.
Många är så vackra att de till och med kan växa bland sommarblommor och perenner i finrabatten! Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka. Frosttålig på hösten.

Spetskål 'Kalibos' är en smakrik och vackert rödfärgad variant av spetskål. Krispiga, välformade huvuden skördas ca 2,5 månader efter sådd. Mycket god i sallader eller lätt förvälld i klyftor.
Nelsons

Brysselkål 'Falstaff' är en ovanlig variant med purpurröda små huvuden utefter stjälken. Växer långsamt och skördas på senhösten, allteftersom huvudena blir färdiga, Smakar bäst efter ett par frostnätter. Trivs i lerhaltig, mullrik och väldränerad jord. Vattna vid torka.
Nelsons

Broccoli 'Healthy Options' är en ypperlig broccolisort som ger mängder med små huvuden utmed den grenade stjälken. Lång skördeperiod från ca 2,5 mån efter sådd och framåt. Huvud och stjälk är mjälla och välsmakande. Trivs i lerhaltig, mullrik jord men även lättare jordar går bra. Vattna vid torka.
Nelsons

Pumpor finns det förstås många ”nya” av.
Trivs i välgödslad, väldränerad jord på varm, skyddad plats. Behöver mycket vatten och näring hela växtperioden.

'Uchiki Kuri', är av Hubbard-typ och får mycket fina, runda pumpor på ca 1-2 kg, 2-3 frukter per planta. Skördas när de är riktigt orangeröda. Fast kött med ytterst fin smak. Kan användas till paj och även till prydnad. Smakar bäst efter en tids lagring. Kan lagras ända fram till nästa sommar.
Nelsons

'Delica' är av Kabocha-typ och får små, vackert mörkgröna pumpor på ca 1,2 kg. Plattrund form, ca 10-15 cm stora. Gott kött med nötaktig smak som kan användas till paj m.m. Varje planta ger 3-6 frukter. Mycket bra lagringsförmåga, 3-4 månader.
Nelsons

Nakenfröpumpan 'Gleisdorfer Ölkurbis' får fina, runda pumpor på ca 2-3 kg. Gula med dekorativa gröna strimmor. Speciell sort där fröna används för oljeutvinning. Även till prydnad. Torkade frön är delikata som snacks. Mycket kraftigväxande, kräver stort utrymme.
Nelsons

Sommarpumpa eller -squash 'Cavili' är partenocarp, dvs. utvecklar frukter utan befruktning. Sorten är tidig och ger mycket frukter i en ljus blekgrön färg. Fantastiskt god smak.
Weibulls

Sommarsquash 'Custard White' ser ut som ett vitt, flygande tefat med vågad kant. S.k. Patty Pan frukt, med ett slätt, gräddvitt mycket gott kött. Frukterna är godast vid 5-10 cm i diameter. Råa eller grillade har de en smak som påminner om kronärtskocksbotten. Större frukter bakas i ugn. Custard White har odlats sedan för-columbiansk tid i Nord-, Mellan- och Sydamerika och beskrivs första gången 1591 av en fransk botaniker.
Runåbergs

'Sunburst' är en småfruktig, glänsande gul ”tefatssort” som ingår i Mr. Fothergill's Minigrönsaks-satsning. Det blir många små, välsmakande frukter som kan användas rårivna i sallader så länge de är små eller senare tillagade på olika sätt.

Vintersquash 'Blue Ballet' är en lättodlad och pålitlig lillebror till den storväxta 'Blue Hubbard'. Har släta, gråblågröna, svagt plattrunda, 1- 2 kg frukter. Köttet är slätt och fiberfritt, lysande orange och med en behaglig nötaktig sötma. 'Blue Ballet' ger lagom stora frukter som kan sparas minst ett halvår.
Runåbergs

Bara till lyst är en rolig kalebass/pumpa från T&M, 'Dinosaur'. ”Förhistoriskt” utseende på de stora, flaskformade, gröna pumporna med rynkigt skinn gör dem till en iögonfallande höstdekoration. Rankan kan användas som en klätterväxt eller marktäckare. Torka de mogna frukterna i ett svalt, luftigt ställe, de kan sedan målas.

Pak Choy 'Purple'. Vi har ju sett de gröna sorterna av denna kinesiska kål bli allt vanligare även i svenska grönsaksland, men nu kommer en mycket dekorativ röd sort.
T&M

Mr Fothergill's har en mycket liknande sort 'Red Choi'.

Gurka brukar man också hitta nyheter av varje år.

'Green Fingers' är en annorlunda frilandsgurka av Västeråstyp, 10-12 cm långa gurkor med slätt skal. God smak, krispig konsistens, lämpliga för inläggning eller färskkonsumtion. Skörda ofta, för stora gurkor får sämre smak och sämre fruktsättning. Näringsrik jord i skyddat läge. Vattna rikligt.

Nelsons, Mr Fothergill's

'Boothby's Blonde' är en amerikansk sort från familjen Boothby's odlingar i Maine. De är ljusa till färgen. Bäst att ätas små, ca 10 cm, då är de krispiga och söta och behöver inte skalas. Kan också tillåtas växa till 20 cm och användas till inläggning.
T&M

T&M kommer också med en rent dekorativ blandning av olika icke-ätliga gurkor, 'Decorative Ornamental Mixed'. Kul att ha som pynt. Lättodlade, taggiga sorter på långa rankor. Plocka frukterna på hösten, de är hållbara upp till 3 månader.

Morötter, Daucus carota, presenteras i år ofta som blandningar, men även ensortspåsar finns.

'Harlekin' är en mix av olika sorter i vitt, gult, orange och violett. Sen sommar- och tidiga höstmorötter som går utmärkt att lagra. Lagras svalt efter upptagning.
Weibulls, Hammenhögs

'Crème de Lite' är en världsnyhet 2008 hos T&M. Krämvita rötter med ljust, saftigt kött. Tunnskalig, kan ätas rå utan att skala. Innehåller vitaminerna C, E, K, folsyra och lutein, bra för ögonen.

'White Satin' från Mr. Fothergill's är mycket liknande den föregående.

Ingen sommar utan nya, läckra sallatssorter!

Lactuca sativa 'Roxy' är en röd rödbladig huvudsallat. Kan stå länge utan att gå i blom. Trivs bäst på sval växtplats. Härlig bladgrönsak i sallader eller som dekoration.
Weibulls

'Yogoslavian Red' är en attraktiv, stor, rödstrimmig huvudsallat med löst knutna huvuden. Den har ett milt, ljust gulgrön inre. Bildar en iögonfallande syn i köksträdgården eller varför inte i finrabatten!
T&M

'Mohican' är en synnerligen välfärgad mörkt vinröd bataviasallat, som måste sägas är något helt nytt. Starkt glänsande yttre blad, som är nästan helt färgade. Centrum gröngult. Först halvöppen, kan så småningom sluta sig något. Går i stock mycket sent. Kan användas under hela säsongen. Även för odling i växthus. Tjockbladig men inte som vissa grön/röda sorter.
Lindbloms

Bladsallat 'Cantarix' är en röd, rundbladig ekbladssallat. Ganska storvuxen (ca 28 cm), synnerligen välfärgad vinröd sort. Sorten går mycket sent i stock, även under stress.
Lindbloms

Bladsallat 'Belize' är en extra tidig och kraftigväxande ljusbladig grön rundbladig ekbladssallat. Mycket tätt packade huvuden. Mild smak och ”smörig”.
Lindbloms

Det kommer också nyheter bland rödbetorna, det nya är också att man odlar dem som babyleaf, alltså för bladens skull.

Beta vulgaris var. conditiva 'Bull's Blood' är en attraktiv bladväxt med mörkt purpurröda blad. Utgör en fin kontrast i rabatten. Passar även för blomlådor. De späda bladen är mycket goda som babyleafsallat.
Impecta, Mr. Fothergill's

'Kestrel' har runda, mörkröda rötter med extra starkt färgat kött. Läcker kokt eller att äta råriven. Kan också användas som "baby beets", dvs. skördas små och unga.
T&M

'Bietola da Orto Paonazza d'Egitto' tillhör T&M's italienska serie av grönsaker. Ideal för tidig sådd, den gror snabbt och växer fort. Får platta rötter med mörkrött kött och söt smak.

En och annan ny ärta finns det också.
Trivs i mullrik, väldränerad jord. Vattna regelbundet. Ge plantorna stöd. Odla ärtor på olika ställen i grönsakslandet varje år. De gödslar jorden.

Brytsockerärt 'Sugar Lord', en halvhög sort, ger stor mängd söta, krispiga sockerärtor som är tjockare än normalt. Baljorna äts hela, färska eller lätt kokta. Skörda efter att baljorna börjar bli runda. Dra bort strängarna från ändarna. Så gärna i omgångar för längre skördetid.
Nelsons

Sockerärt 'Norli' är mycket tidig och har extra söt och god smak. Sockerärtor är delikata att äta direkt som grönsaksgodis, råa i salladen eller lätt kokta med smör.
Weibulls, Hammenhögs

'Dwarf Sweet Green' är skördefärdig någon dag efter den snabba 'Norli'. Den något buskiga plantan blir kring 50- 60 cm hög och bär massor av trådfria, söta och milda, 7- 8 cm långa, ljusgröna baljor. 'Dwarf Sweet Green' är en mycket tidig, mycket god sockerärt som funnits i handeln sedan slutet av 1700-talet.
Runåbergs

'Half Pint' är en riktig miniärta för odling i krukor och urnor på pation och balkongen. Håller sig liten, bara 30-37cm hög och buskig och behöver inget stöd.
T&M

Persilja, Petroselinum crispum 'Paravert' är en annorlunda typ av persilja som vänder upp baksidan av bladen, vilket ger den ett speciellt utseende. Mycket populär i det franska köket. Lättodlad och rik på vitaminer och järn. Utmärkt till infrysning.
Weibulls, Hammenhögs

Okra, Abelmoschus esculentus 'Red Spray' är en rödfruktig variant av en lite ovanlig men lättodlad grönsak som känns igen från det asiatiska köket. Bildar upp till 15 cm långa frukter som avnjuts färska eller kokta, goda i wokad mat. Bladen kan användas i sallad. Även vacker som prydnadsväxt. Vill ha väldränerad jord, god vattentillgång.
Nelsons

Blomstersmultron Fragaria vesca F1 'Sheila' har intensivt röda blommor och bär med utsökt smak. Ger blommor och bär från juni till september. Bären är som små jordgubbar i storlek och söta som smultron. Förtjusande halvhängande växt för amplar, urnor och balkonglådor.
Impecta

Smultron 'Alpine Baron Solemacher' är en nyhet med små, söta frukter på buskiga plantor som inte sätter många revor. Bra att ha i stora amplar eller krukor.
Mr. Fothergill's

Bönor kommer det nya varje år.

Brytböna 'Maxi' är en tidig sort med hög baljsättning, dvs. baljorna kommer ovanför bladen, vilket gör det mycket enkelt att plocka. Går bra att djupfrysa. God smak.
Weibulls

'Violetta' har normala, gröna baljor, men där inne gömmer sig unika, violetta bönor med delikat smak. Bra sort för frysning.
T&M

'Celebration' är en rosablommig rosenböna med god smak. Hög C-vitamin- och järnhalt.
T&M

Störskärvaxböna 'Golden Gate'. Den smörgula baljans längd är ca 25 cm, bredd ca 20 mm. Bör skördas tidigt. Blir den inte skördad innan fröet utvecklats ordentligt, får den viss trådighet. Plantan växer mycket starkt.
Lindbloms

Rädisa, 'Jaune d'or Ovale' är en spektakulär, stor, gul rädisa med krispigt vitt kött och äggformade rötter, ca 6 cm i diameter. Lättodlad med mild och god smak. Blanda i salladen, lägg på smörgåsen eller kokt.
Weibulls

'Ravanello Il Candela di Fuoco' är en lång, röd, morotsliknande rädisa med krispigt, vitt kött. Fin skivad i sallader. T&M's italienska grönsaksserie.

'Amethyst' har ett ovanligt, purpurfärgat skinn och krispigt, vitt kött. Riktig rädissmak och rötterna blir inte bittra så fort.
Mr. Fothergill's

Köpställen:
Weibulls, Bröderna Nelsons och Hammenhögs fröer finns allmänt i handeln.
Mr. Fothergill's säljs här på Odla.nu och av Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik
Runåbergs Frö
Impecta
Lindbloms Frö
Thompson & Morgan finns på nätet, hos vissa Garden Centers m.fl.


Munkbönor


Gröngödsling, blandade sorter


Frömatta med Asiatisk Mix


Tomat 'Cherokee Purple'


Brysselkål 'Falstaf'


Sommarsquash 'Sunburst'


Sommarpumpa/squash 'Cavili'


Kalebass/pumpa 'Dinosaur'


Pak Choy 'Purple'


Pak Choy 'Red Choi'


Gurka 'Green Fingers'


Gurka 'Boothby's Blonde'


Gurka 'Decorative Ornamental Mixed'


Morot 'Harlekin'


Huvudsallat 'Yogoslavian Red'


Bataviasallat 'Mohican'


Rödbeta 'Kestrel'


Sockerärt 'Norli'


Persilja 'Paravert'


Okra 'Red Spray'


Blomstersmultron 'Sheila'


Smultron 'Alpine Baron Solemacher'


Brytböna 'Violetta'


Rosenböna 'Celebration'


Störskärvaxböna 'Golden Gate'


Rädisa, 'Jaune d'or Ovale'


Rädisa 'Ravanello Il Candela di Fuoco'


Rädisa 'Amethyst'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB