Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyttans växter

Författaren till denna vackra bok driver Örtagården i Dals Rostock i Dalsland.

Här på orten bedrev man kurverksamhet och odlade örter och medicinalväxter redan för hundra år sedan. Där var också rektorn Johannes Henriksson verksam. Han var sin tids främsta expert på detta område och gjorde massor med uppteckningar om växternas användning. Denna rika källa har författaren tagit fasta på. Det är också vackra växter ur dennes herbarium som pryder pärmarnas insidor.

Boken inleds med medicinalväxternas historia i Dals Rostock. Där fanns t.ex. en fröklängningsanstalt! I boken får man förklarat vad det var för något. I den här delen av boken är bilderna ofta gammaldags svartvita foton på byggnader och på folk som haft betydelse för odlingarna. Vilka härliga gammaldags kläder folk har på sig!

Efter den inledande historiedelen kommer så en gedigen uppslagsdel med över tusen växter. Här berättas om växten är giftig med ett eller flera kors, hur det latinska namnet bör uttalas och vad det betyder, en noggrann beskrivning på växten och vad den har använts och kanske fortfarande används till.

Många växter har även författarens egna, underbara illustrationer eller foton. Illustrationerna är mycket vackra och gör att man vill ha dem som tavlor. Det går bra att beställa sådana från författaren själv, antingen som original, reproduktion eller som vykort.

Det skulle förstås ha varit bra att ha en bild på alla växterna, men det hade kanske resulterat i ett riktigt mastodontepos? Boken är redan nu en riktig tungviktare!

Efter växtbeskrivningarna kommer så en utmärkt del om ord och begrepp, deras förklaringar och utvikningar.

Och så sist, före en diger lista på källor och litteratur samt register, kommer en spännande lista på växternas användningsområden! Det kan ju vara bra att veta vad man ska tugga på om man råkar lukta apa i munnen, vilka blommor man kan dekorera sin sallad med eller vilka växter som är blodsockersänkande, liksom många andra spännande användningsområden!

Adressen till örtagården och författaren är Lövåsvägen 13, 464 50 Dals Rostock. Tel. 0530-206 80 där man kan kolla öppethållande mm samt beställa boken eller illustrationer. Örtagården har också hemsida: www.rostock.se

Nyttans växter
  Titel:
Nyttans växter
Författare:
Kerstin Ljungqvist
Bandtyp:
Inbunden
Förlag:
Calluna Förlag
Utgivningsår:
2006
ISBN:
91-631-7128-7

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB