Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nyfiken på!

Marie Olausson driver tidskriften Trädgård Norr. Jag blev nyfiken och ställde några frågor till henne om hur det är att leva trädgårdsliv i kargare klimat.

Av Katarina Kihlberg Foto: Marie Olausson

Varför startade du Trädgård Norr? Trädgård Norr började ges ut 2004 som ett komplement till mässan Trädgård Norr som jag drog igång 2003. Jag såg behovet av en tidning med perspektivet att odla i tuffa förhållanden. Mycket som sägs och skrivs om odlande i norr är förknippat med fördomar och okunskap och det vill jag ändra på! När nyblivna trädgårdsägare läser tidningar och böcker i ämnet, så möts de av budskapet att mycket inte går att odla i zonerna V–VIII. De tror på det som skrivs och försöker inte ens odla vissa växter. När jag besöker odlare från Abisko allra längst i norr och över hela övre Norrland så ser jag allt vad som går att göra med rätt förutsättningar. Det vill jag förmedla i Trädgård Norr! Läsarna finns i hela Sverige men företrädesvis i Norrlandslänen. De nordligaste prenumeranterna finns i Abisko och Karesuando och de längst söderut i Skåne. Fungerar det i våra tuffa zoner bör det ju fungera även i söder.

Var i landet finns din egen trädgård? Den ligger 20 mil norr om Umeå, mellan Skellefteå och Piteå i zon V. Jag öppnar för säsongen i valborgshelgen och stänger för vintern i mitten på oktober. De flesta helgerna åker jag dit och semestern i juli tillbringar jag där, varvat med reportageresor norrut. Min trädgård måste därför klara sig själv under stor del av säsongen. Jag har satsat på perenner, som när de trivs återkommer snällt år efter år. Just nu har jag stora omgörningsprojekt i de äldsta delarna. Bl.a. har jag blivit mer intresserad av annorlunda träd och buskar som jag försöker införliva i planteringarna på ett bra sätt. Mitt problem med små träd är hararna och älgarna som har kalas under vintern när jag inte är där! Bland annat har jag en ek som älgarna mumsar på varje vinter, trots att en expert berättat för mig att älgar inte äter ek. Mina älgar gör det!

Vilken tycker du är största fördelen med att odla i nordligare klimat? Eftersom jag inte odlat i södra Sverige är det svårt att svara på men efter vad jag förstått så är fördelen att när vi har vinter så är det vinter! Vi slipper problemet med att rotsystem fryser sönder och att syret inte kommer ner i jorden när det bildas isskorpor över jorden. När snön kommer och får ligga kvar så bildar den i stället ett skyddande täcke. Våra underbara ljusa nätter sommartid gör att perennerna ofta blir högre och har klarare färger än i södra Sverige. Det gäller att ha det med i beräkningen när man planerar sina planteringar!

Och största nackdelen, vilken är den? Nackdelen kan vara att det går så fort när det sätter igång, det blir sommar direkt. Har vi otur kommer de första frostnätterna redan i augusti men med fler träd i planteringarna och mycket sten så kan vi skydda våra planteringar för den kalla luften och utjämna temperaturen över dygnet. Men vi kan ha underbart vackra höstar och med buskar och träd som får fina höstfärger blir det färggrant hela säsongen.

Vad tror du att de som odlar i norra Sverige mest saknar att läsa om? Odlare här i norr vill läsa om hur de ska göra för att få det resultat de önskar! Mina läsare säger ofta att andra tidningar bara handlar om Skåne, Trädgård Norr handlar ju om oss! Och det är det jag vill förmedla – kunskap och inspiration och modet att prova! Hur gärna vi än vill så kan vi inte sätta potatis i slutet på april eftersom vi oftast har snö kvar då. Däremot i slutet av maj har vår korta, intensiva odlingssäsong startat! Växtkraften när snön väl är borta är helt otrolig, det formligen "sprutar" grönt ur jorden.Det finns så mycket erfarenhet att föra ut och sprida vidare. Både om växter och om att skapa bättre förutsättningar! Jag tar tacksamt emot tips om trädgårdar att besöka och jag vill gärna ha kontakt med skribenter i andra län med tuffa förhållanden!

Hemsida: www.tradgardnorr.nu Facebook: Trädgård Norr – för odlare i tuffa klimat

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB