Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya klockor

Det finns många blomsterälskare som har en särskilt förkärlek för klockblommor, alltså medlemmar i släktet Campanulaceae. Man kan till och med göra en rabatt som enbart innehåller olika sorters Campanula-arter, alltså klockor, både gamla favoriter och nykomlingar.

Under de senaste åren har det kommit många nyheter bland prickklockorna, Campanula punctata och koreaklockor, C. takesimana. Dessa arter liknar ju varandra något, så ibland blir de till och med hopblandade.

Båda sprider sig med både rötter och frön, så man ska ha gott om plats och passa noga med fröplantor där man tänker plantera dem. Men vackra är de när de blommar med sina stora, ofta prickiga, nickande klockor!

Några nyheter finns också bland nässelklockor, C. trachelium och senast i vår dök det upp en nyhet bland toppklockor, C. glomerata.

Alla är förnöjsamma vad gäller växtplatsen, de trivs nästan för bra i många sorters jordar. Men föredrar gör de förstås en näringsrik, väldränerad och humusrik trädgårdsjord som inte är för torr, även om några är rätt så torktåliga. Soligt eller halvskuggigt läge passar dem bäst.

Campanula punctata, prickklocka, har hjärtformade blad i en buskig rosett på marken, från vilken flera ca. 50 cm höga blomsterstjälkar med småblad och stora hängande, prickiga klockor växer upp. Blommar länge om man tar bort utblommade blommor kontinuerligt.

Nya hybrider kommer årligen. De flesta hybriderna är sterila, så de sprider sig inte med frö.

Här presenterar vi några nyheter:

'Cherry Bells' har långa, körsbärsrosa klockor med ljusare, rosaprickig insida.

'Pantaloons' har ljust purpurfärgade dubbla klockor, hose-in-hose, eller som namnet lekfullt antyder, de liknar långa, gammaldags damunderbyxor med spetsar runt benslutet.

'Wedding Bells' har vita, dubbla blommor med rosaprickig insida. Blomman är öppnare klockformad än hos de flesta andra prickklockor.

'Kent Belle' och 'Sarastro' är två mycket mörkt violettblåa hybrider. Den sistnämnda är något lägre men har lika stora eller till och med större klockor än den något högre 'Kent Belle'. Båda är underbara trädgårdsväxter som garanterat väcker beundran!

Söta 'Hot Lips' är en lågväxande sort, bara 10-15 cm hög. Den är inte heller så invasiv som de större sorterna. Blommorna är vita med burgundyröda prickar inuti.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Campanula takesimana, koreaklocka, är något lägre och mer bredväxande än den föregående arten. De vitrosa, prickiga klockorna är något mindre, men annars liknar den C. punctata mycket. Sprider sig med underjordiska löpare, stoloner, liksom med frö, så låt den aldrig fröa av sig! Passar bäst att växa i halvskugga i väldränerat läge.

Blommorna hos den nya hybriden 'Beautiful Trust' liknar ingenting man har sett i Campanula-släktet förr! Blombladen har förvandlats till spetsliknande, vita flikar. Även de övre bladen är trådsmala, så hela växten ger ett mycket sirligt intryck.

Campanula trachelium, nässelklocka, har fått namnet efter formen på bladen, som liknar nässelblad. Däremot sticks de inte alls. Bildar också en rosett på marken och de ca. 60 cm höga blomstjälkarna har småblad hela vägen upp fram till blommorna.

Några nya sorter:

'Bernice' har violettblåa, dubbla klockor.

'Snowball' liknar annars föregående, men de dubbla klockorna är vita.

Campanula glomerata, toppklocka, är vildväxande i större delen av Europas och Asiens tempererade områden. Hos oss finns den på sina ställen på torr gräsmark i de södra och östra delarna av landet.

Många naturliga variationer förekommer, även i odling. Den har en bladrosett på marken och bladlösa blomsterstjälkar som blir ca. 60 cm höga. Blålila eller vita blommor i toppställda blomställningar.

Nyheten som kom i våras heter 'Caroline' och har ljuslila, nästan vita blommor med mörkare rosalila blombladskanter. Alltså en riktigt läcker sak!


'Cherry Bells'


'Pantaloons'


'Wedding Bells'
Foto: Oili Kaijomaa


'Sarastro'


'Hot Lips'


'Beautiful Trust'


'Bernice'


'Snowball'


'Caroline'

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB