Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nya dekorativa grässorter

Det har kommit många nya dekorativa grässorter inom några få år. Kanske har gräsintresset fått ett ordentligt uppsving när man har sett alla härliga bilder från t.ex. Piet Oudolf's planteringar eller sett sådana "live", som t.ex. de i Enköpings parker.
Men även på andra håll i landet har det kommit flera nya gräsplanteringar, så även i villaträdgårdar!

Här har jag samlat ihop några vackra grässorter, både ettåriga och perenner, som finns att köpa som frö i vår.

Bronsstarr, Carex flagellifera 'Auburn' är ett mycket dekorativt bronsfärgat gräs som passar bra i samplanteringar. Har som ung ett upprätt växtsätt, sedan mjukt hängande efter hand som växten åldras. Gräset blir 30-40cm högt och vill stå soligt till halvskuggigt. Det är flerårigt i gynnsamt läge.
Weibulls

Moskitgräs, Bouteloua gracilis kallas även för präriegräs. Mycket dekorativt tuvbildande gräs vars ax viker av och står horisontellt vilket gör att gräset ger ett annorlunda intryck. Axen växer fram under juli-september. Passar mycket bra även för krukodling. Trivs bäst på solig och väldränerad växtplats. Flerårigt.
Rara Växter

Sibirisk vildråg, Elymus sibiricus är ett dekorativt gräs med grågrönt bladverk och sirligt hängande gräsvippor under juni-augusti. Trivs bäst i soligt läge. Flerårigt.
Rara Växter

Flaskborstgräs, Hystrix patula är ett pampigt gräs med vackra sirliga ax som ger en dramatisk effekt i trädgården. Dekorativt både i rabatten, i buketten och som torkad. Flerårigt.
Rara Växter

Guldäxing, Lamarckia aurea 'Select' är ett mycket dekorativt och lättodlat gräs. Får under maj-september kraftiga ensidiga gräsvippor vilka först är silverfärgade och senare gulgröna. Ettårig.
Rara Växter

Leymus arenarius, “blått gräs”. Ett fint perennt gräs med täta rosetter av blåa, smala strån. Utmärkt i rabatt och kruka. Andra året kommer det upp fluffiga vippor på 150 cm höga strån. Själva gräset är ca. 60 cm högt.
T&M.

Gulbladig hässlebrodd, Millium effusum 'Aureum' har länge varit en lysande gulbladig färgklick i vårträdgårdar, men frö till den har varit svårt att hitta. Nu kommer Fothergill´s med frön! Fin även i kruka.

Jättetåtel, Molinia arundinacea är en fantastiskt livfullt och pampigt gräs som blivit valt till Årets Perenn 2007. Det är första gången som ett gräs fått äran att bli årets perenn, det tycker vi är extra roligt eftersom gräsens betydelse i trädgården förtjänar att uppmärksammas mycket mer. Jättetåteln är både pampig och sirlig på samma gång, passar utmärkt både som solitär och som rabattväxt.
Rara Växter

Köpställen:
Mr. Forhergill's säljs bl.a. här på Odla.nu.
Weibulls säljs på de flesta frököpsställena.
Thompson & Morgan har dels postorder, dels säljs de i många större trädgårdsbutiker.
Rara Växter har postorderförsäljning.


Bronsstarr, Carex flagellifera 'Auburn'


Moskitgräs, Bouteloua gracilis


Sibirisk vildråg, Elymus sibiricus


Flaskborstgräs, Hystrix patula


Guldäxing, Lamarckia aurea 'Select'

Leymus arenarius, “blått gräs”


Gulbladig hässlebrodd, Millium effusum 'Aureum'
Foto: De olika fröfirmornas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB