Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Ny pionart upptäckt i Botaniska trädgården

Sedan 1978 har en viss pion gäckat experterna. I maj 1978 var Per Wendelbo, då chef för Göteborgs botaniska trädgård, på en forskningsresa i NV Iran tillsammans med en iransk kollega. De påträffade då och tog herbariematerial av en mycket tjusig, svavelgul pion, som ingen av dem kände igen. För att kunna odla upp pionen och studera den närmare ombad Wendelbo sin kollega att återkomma och samla frö. I slutet av sommaren kom frön till Botaniska i Göteborg.

Text och bild: Göteborgs botaniska trädgård

Pionen odlades upp och kom så småningom att spridas till många odlare runt om i världen. Den liknades vid en form av en pion, kallad svavelpion, känd från Kaukasus. Nu har man funnit att Wendelbos pion skiljer sig i flera avseenden från svavelpionen (Paeonia mlokosewitschii). Den har nu beskrivits som ny art av trädgårdens hortikulturelle intendent Henrik Zetterlund och en lettisk kollega.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Den nya arten har fått namnet Paeonia wendelboi, för att hedar sin upptäckare, och är nu beskriven för vetenskapen av Henrik Zetterlund i den ansedda tidskriften "The Alpine Gardener". På svenska kommer den troligen att kallas persisk svavelpion.

I Göteborgs botaniska trädgård kan man se den i "Stäpprabatten" framför kontorsbyggnaden, den är överblommad för i år.

I Botaniska trädgårdens butik har den sålts vid ett par tillfällen under åren men då under namnet Paeonia mlokosewitschii.Så vem vet, om du handlat en svavelpion i Botaniskas butik är det kanske en Paeonia wendelboidu har i rabatten.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB