Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nu är det dags

Njut av de härliga, soliga höstdagarna med den klara luften medan du planterar blomsterlökar och dröm om den kommande våren som väcker dessa liv. Vintern känns kortare när man har något vackert att se fram emot!

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Nu ska vårlökarna planteras för vårens kommande blomsterprakt.

Det är samma sak, oavsett om du har en stor eller liten trädgård eller kanske bara en uteplats eller en balkong, så är det de första ljuva vårblommorna man gläder sig mest åt. De väcker vårkänslorna i oss med sina livliga färger och härliga dofter.

Trogna påskliljor och pålitliga tulpaner

Narcisserna är en stor grupp med över 20 000 registrerade sorter och fler blir det varje år.

Både påsk- och pingstliljor trivs i den lätta halvskuggan under de gamla fruktträden eller framför ett buskage. De hinner blomma innan träden och buskarna får löv.

Det är den gula, vanliga påskliljan 'Carlton' som är en av våra trognaste vårvänner i såväl rabatter som i förvildat tillstånd. Den kommer lika säkert år efter år och ruggarna blir bara större. Till slut är de så stora att de behöver delas för att kunna utvecklas och blomma bra.

Många av de nyare tulpansorterna är ju mer eller mindre slit-och-släng-varor, de blommar helt överdådigt första våren, men vill inte blomma om påföljande vår. Detta beror på att tulpanerna blommar bara en gång på varje lök, sedan måste de bilda nya blombara sidolökar under sommaren för att kunna blomma om. Och det klarar inte många av de hårt drivna moderna sorterna.

Men det finns undantag. De gamla, pålitliga darwin-tulpanerna, som de olika Apeldoorn-hybriderna, de klarar minsann att blomma om! Det klarar också vildsorterna och de nästan-vildsorterna som saluförs som botaniska tulpaner. De blir bara fler och fler under åren om de trivs.

Doftrabatten

Önskar man sig en ljuvligt doftande rabatt, finns det mycket att plantera. Hyacinterna är väl självskrivna och bland narcisserna hittar man de ljuvligt doftande gammaldags pingstliljorna.

Här finns exempelvis gamla 'Actaea' som är lysande vit med rött och gult öga. Den ännu äldre sorten 'Recurvus' är nog den som doftar allra mest och liknar den förstnämnda mycket. Den fyllda narcissen 'Winston Churchill' och den enkla 'Fragrant Breeze' doftar också ljuvligt.

Det finns också doftande tulpaner. Den dubbla, låga, gula 'Monte Carlo' blommar tidigt och är en älskad snittblomma, men finns numera också som lök. Sällskap får den kanske av den sirliga liljeblommande tulpanen 'Ballerina,' som svävar med sina orangefärgade kjolar högt ovanför den. Till dessa passar också 'Princess Irene' färgmässigt bra, den är brunorange med mörkare strimmor.

Andra doftande tulpaner är den röda papegojtulpanen 'Rococo' som blommar sent och den ljuvt aprikosrosa, enkelblommande, tidiga 'Apricot Beauty'.

Alla tulpanerna trivs bäst i mullrik jord som är väldränerad, tex. i en rabatt.

Den musikaliska rabatten

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Om man är road av att samla lökar efter ett tema, kan man t.ex. göra en musikrabatt! I en sådan får naturligtvis inte den orangeröda, dubbla tulpanen 'Abba' saknas.

Liljeblommande tulpanen 'Ballade' är häftigt vinröd med vita strimmor och den blommar sent, vilket gör den extra värdefull.

Den tidigblommande krämvita/röda näckrostulpanen 'Johann Strauss' är väl också självskriven, liksom 'Giuseppe Verdi', en rödgul kaufmanniana-tulpan.

Narcissen 'Fortissimo' och den rödgula, sena fyllda tulpanen 'Allegretto' passar väl också till detta sällskap.

Operetter går ju alltid an, så varför inte även den röda, vitkantade triumftulpanen 'Lustige Wittwe'!

'Für Elise' är, förutom ett pianostycke, även en ljusgul påfågelstulpan ur greigii-gruppen.

Den vita hyacinten 'Carnegie' kan säkert platsa här, liksom den rosa påfågelstulpanen 'Oratorio'.

Hela 'Concerto' spelar den vita kejsartulpanen ur fosteriana-gruppen!

'Gander Ouverture' tillhör triumph-gruppen och är gräddvit med rött, medan 'Golden Melody' är gul.

Spelar vackert i vårrabatten gör säkert den orange violtulpanen 'Piccolo', och varför inte den röda darwintulpanen 'Balalajka'. Då behövs säkert också en 'Artist', en bronsgul grönbandad tulpan ur viridiflora-gruppen.

Vill man ta en svängom också, finns en eldigt orangeröd tulpan med fransig danskjol som heter 'Lambada' att tillgå. 'Page Polka' är röd med vit utsida. Dansar gör ju även den tidigare nämnda 'Ballerina'.

Eller varför inte lyssna till en musikal? Sandlöken Allium vineale 'Hair' är lika häftig som det låter! Fyrverkerilöken Allium schubertii kanske kröner det musikaliska verket!

Sago- och seriefigurer

Eller vad sägs om en rabatt med sago- och seriefigurer? Då kanske den glatt gul/röda tulpanen 'Mickey Mouse' är rätt. Påfågelstulpanen 'Pinocchio' är röd med vit kant och blommar tidigt, det gör även den röda 'Rödluvan'. Den skärrosa 'Don Quichotte' ur triumph-gruppen rider högt över andra på sina stadiga stjälkar.

Det finns fler teman att hitta på själv. T.ex. finns tulpansorter med olika stadsnamn, allt från 'Stockholm' till 'Casablanca'!

Den här löksamlingen har jag plockat ihop från Weibulls, Bröderna Nelsons, Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutikens och vårt eget sortiment.

'Actaea'


'Recurvus'


'Monte Carlo'


'Princess Irene'


'Rococo'


'Apricot Beauty'


'Ballade'


'Piccolo'


'Artist'


'Lambada'


Sandlök Allium vineale 'Hair'
Foto: Lökfirmornas egna bilder

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB