Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nejlika

Namn: Nejlikor (Dianthus)

Familj: Caryophyllaceae, nejlikväxter.

Ursprung: Östasien och Medelhavsområdet.

Färg: alla färger, även tvåfärgade.

Beskrivning: Dianthus – från grekiskans dios som betyder gud, anthos – blomma.

Bakgrund: Flertalet snittnejlikor är hybrider och de första hybriderna kom från Amerika. Nejlikor finns tillgängliga i handeln under hela året och säljs innan de är fullt utslagna.

Egenskaper: Det finns såväl stor- och flerblommiga (elegansnejlikor) som doftande och doftlösa nejlikor. Nejlikan är en mycket hållbar snittblomma.

Placering: Nejlikorna bör inte ställas i direkt solljus, på dragiga platser eller i närheten av fruktskålen.

Sorter: Storblommiga snittnejlikor tillhör ofta Dianthus Caryophyllus-gruppen och har en god hållbarhet. De flerblommiga sorterna kallas allmänt för elegansnejlikor. Vanliga sorter är exempelvis 'Scania', en doftande, röd sort, 'Pallas', som är gul och har mycket stark doft, 'Charmeur', en sort i olika rosa/lila färger och den vita 'White Sim'.

Skötsel: Vattnet ska vara ljummet, ungefär 30°C, och en normal dos näring ges med första vattnet. Vattnet bör bytas då och då och näringen fyllas på efterhand. Hållbarheten är 1-3 veckor. Stjälkarna ges ett diagonalt snitt, ca 2 cm av stjälken tas bort och bladen på nedre delen av stjälken tas bort, inga bladdelar får förekomma i vattnet. Varje gång vattnet byts ska nya snitt göras för att uppsugningen av vatten ska bli bättre.

Användning: Nejlikan är en mycket tacksam snittblomma som är vacker såväl ensam som tillsammans med de flesta andra blommor.

Produktionsmetoder: I zoner med tempererat klimat odlas nejlikan i växthus, medan den i subtropiska och tropiska områden odlas i plasttunnlar eller på friland.

Sticklingar från moderplantor är grundmaterialet för odlingen. Kulturtiden tar mellan 4 och 6 månader beroende på faktorer såsom temperatur och ljus.

Vid produktion av nejlikor finns ett antal viktiga faktorer att ta hänsyn till, temperaturen är en av dem. Temperaturen styr tillväxttakten, blommornas, stjälkarnas och bladens storlek, form och kvalitet och dessutom bestämmer den blommornas hållbarhet hos slutkunden. Blomman klarar temperaturer mellan 15 och 25°C under ljusa förhållanden, och mellan 8 och 10°C när dagarna är korta och kyliga.

En annan viktig faktor är näringstillförseln, den tillförda näringen måste hålla rätt sammansättning, fel sammansättning kan leda till exempelvis dålig tillväxt, färgförändringar i bladverket, dålig blombildning och blommor med rangliga och mjuka stjälkar.

Olika typer av mögelsjukdomar kan vara ett gissel när man producerar nejlikor. För att minska risken för uppkomst av mögel är det viktigt att ventilationen är god och att man vid bevattningen undviker att vattna på bladen.

Till sist är skörden en faktor där särskild hänsyn måste tas. Försiktig hantering vid skörden ger fler fräscha blommor och ökad hållbarhet hos slutkunden.

Kuriosa: En grekisk legend berättar om gudinnan som blev så arg på herden så att hon rev ut hans ögon. Senare ångrade hon sig och kompenserade herden genom att låta de första nejlikorna växa fram ur ögat på honom, därför kallas blomman i vissa länder för ögonblomster. På gamla renässansmålningar, där Jungfru Maria håller en nejlika i handen, symboliserar blomman Jesusbarnet.


Nejlika


Nejlikor

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB