Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Nästa vårs nyheter

Vi har varit på mässan Elmia Garden, en proffsmässa som visar upp produktnyheter som förhoppningsvis dyker upp i detaljhandeln till våren. Här ett axplock från den välfyllda utställningshallen.

En namnkunnig jury hade nominerat dussintalet nya produkter från utställarna. De skall testas under ett halvår. Den nyhet som till slut vinner juryns omröstning får hedersutmärkelse som årets trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award 2005.

Tillverkaren/säljaren i text och på bilderna som jag hänvisar till är i de allra flesta fall grossister, så man kan inte köpa sakerna direkt från dem. Men det är ju kul att få kika på vad som komma skall, så man kan hålla ett öga på de saker man vill ha när de börjar dyka upp i handeln till våren.

Angående alla nya frön så kommer det en separat artikel senare, när det börjar vara dags att så. Så ha det så roligt bland alla de nya prylarna så länge!

Man hade anordnat ett färgstarkt musikevenemang i form av afrikanska dansare i full mundering! Mycket exotiskt och välljudande!

Även floristerna tävlade om den första Elmia Garden Flower Grand Prix och vann gjorde Frida Botvidsson, till vardags anställd på Lundby Blommor i Norrköping.

Jan Fase & Zon/Booskoop hade nya spännande växter för trädgården att erbjuda.

Här ses t.ex. en Thuja plicata 'Whipcord', som kan både vara en liten krukplanta med dekoration för inomhusbruk eller ett uppstammat småträd för t.ex. en urna i trädgården.

Vidare visade man upp en mycket söt småblommig Clematis 'I am Red Robin'.

Även Andreassons visade upp nya roliga trädgårdsväxter. En ljuvligt rosa rosenhagtorn, Crataegus 'Lettland' ses här i form av en skylt, eftersom den så här mitt i vintern inte blommar. Det nya äpplet från Kazakstan, 'Rubin', var riktig gott.

Holländaren Kees Stolker & Zonen visade bl.a. en hel rad spännande barrväxter. Man hade också en ny magnolia i en ljuvligt rosa färg som man fick habegär efter!

De Frankrijker & Zon hade bland mycket annat spännande även en ny gul rododendron att visa upp: 'Millennium Gold'. Enligt Plantskolornas undersökningskommission från Boskoop ska den vara den hittills bästa gula roddisen som finns. Den blir en tät, bred buske, ca. 1 m hög.

En annat ljuvlig och gul växt var den nya Mahonia media 'Wintersun'.

E-plantor kom med nya E-märkta bärväxter, som hösthallonet 'Diana' E. E:et efter namnet betyder just att plantan är dokumenterat frisk och sortäkta samt anpassad för svenskt klimat. Övriga bärnyheter är bl.a. krusbär 'Invicta' E och havtorn 'Julia' E.

Stuifbergen hade med sig en samling amaryllis, varav många nyheter. Jag gillade särskilt den småblommiga härliga sorten 'Trentino', som har vita blommor med rosa kanter. Man visade också upp många sorters trädpioner.

Salomonsens Planteskole visade upp en vacker pelarapel med tämligen stora frukter utmed hela stammen, Malus 'Red Sentinel'. Ett läckert småträd för den lilla trädgården!

Noviflora hade satsat på nya, exotiska växter för de fem sinnena: växter som låter, doftar, smakar, känns eller bara ser vackra ut. De kallade sin serie för 'Sense of Nature'.

Flera leverantörer presenterade färgade julstjärnor, både ljusblåa och lila och med eller utan glitter. Kul för den som gillar sådana.

Thompson&Morgan har återigen en hel del nya frön att presentera. Bl.a. har man samarbetat med Royal Horticultural Society (RHS) och visar upp en exklusiv samling frö. Mer om dessa senare i nyhetsfrö-artikeln. Man visade också upp Seed Starter, en finkornig vermikulit som ska skynda på groningen och skydda den växande plantans rothals.

Bröderna Nelsons hade även de en rad frö-, lök- och knölnyheter. Man visade bl.a. upp sättlökar som är värmebehandlade så att de inte går i blom.

Danska Olav Rolskov hade många sorters citrus- och andra Medelhavsväxter att visa. En symfoni i både färg och doft!

Weibulls/Hammenhögs kommer med en rad nyheter. Dels med en helt ny frökollektion som heter Selection Unique. Den innehåller 20 unika frösorter. Man har också en rad nya potatissorter samt specialgödsel och -jord för bl.a. Medelhavsväxter!

Även Hasselfors kommer med en rad jordnyheter, t.ex. Mårbacka-pelargonjord och citrusjord. Dessutom har man satsat stort på olika sortens dekorationssten och -material för att täcka den nakna jorden med. Man har t.ex. en Japanmix, som är en blandning av vit marmor och svart diabas, passar fint till den japanska stilen.

Skyrup Trade visade upp en hel del vackra och roliga fasadprydnader, bl.a. krukhållare i form av katter. En jättemyra klättrade uppför väggen också! De nya växtetiketterna i metall som presenterades var också eleganta.

Hemved/Heta kom med en ny typ av terrasvärmare, Heta tipi. Den är tillverkad av en speciell ståltyp som får en jämn, fin oxidbeläggning som aldrig utvecklas till skadlig rost. Kan stå ute året om. Den eldas med ved och ger värme och trivsel kyliga sommarkvällar.

Norup-Silva Hegn presenterade snygga, enkla lösningar för inhägnad, t.ex. ett rådjusgärde, flyttbara inhägnader för häst och hund mm, samt fiffiga stolpskydd och -skor för trästolpar, så att dessa håller längre.

Serviteur Emballage är ett företag med förpackningar och dekorationsmaterial som specialitet. Man visade upp bl.a. vackra paket och färgglada dekorationshår i burkar. Fint till blomsterarrangemang m.m.

Decoland visade upp vackra trädgårdsstatyer i gammal stil. Kan hända passar de i herrgårdsmiljö eller varför inte placerade för att kika fram ur ett buskage, t.ex.

En lysande fågelmatare presenterades av Lucky Bird. Det är alltså en kombinerad lykta och fågelfröautomat. Lampan är ett 12 voltssystem med 4 st 10 W halogenlampor, så man kan installera den själv. Fästes med markspjut.

Wildlife Garden visade upp vackra fågelholkar i form av små hus i olika stilar. De är s.k. multiholkar, fungerar som fågelholk på våren/sommaren och fågelbord på vintern. Det fanns även övervintringsholkar för fjärilar!

För att slippa springa och vattna sina sommarkrukor stup i kvarten, kan man använda en långtidsbevattning i planteringskärl. Mona Tank är en kapillär långtidsbevattning enligt naturens princip, den har inga snoddar, vekar eller rörliga delar. Finns i olika former och storlekar med vattenmagasin med kapacitet från 0,9 liter till 25 liter som placeras underst i krukan.

Conectus presenterade Gröna Ringen, som man placerar inne i blomkrukan för att hindra att växten står i vatten om man skulle råka vattna för mycket.

Riktiga glasbollar fångar ljuset vackert och är tjusiga att dekorera med i trädgården.

Karlart kommer med en serie konstglaskulor i olika färger, mönster och storlekar. Kulan kan även fås med en lågvoltsbelysning eller med en oljelampa. Den kan både monteras på olika sorters ställningar eller hängas upp.

VikingLand kom med vackra lyktor. Men man hade också belysta, välgjorda och naturtrogna vattenfall och fontäner av fibersten. Med rinnande och fallande vatten skapar man ju en ny dimension i trädgården.

Behöver gräsmattan bli extra grön? Då kanske den nya Turbo-kalken från Omya kan vara något? Kalken är gödselförstärkt och ska spridas under våren och sommaren, inte på vintern. Den är specialgjord för just gräsmattor, då den också motverkar mossa.

Flisby presenterade skiffer på nät, en för året ny produkt. Skiffret levereras färdigt ihoppusslat på ett nät i ca 50 x 60 stora bitar. Både höjdanpassningen och "pusslingen" är klar, återstår bara att lägga ut dessa "flak" i lite betong på en avdragen yta och göra fogningen dagen efter. Man sparar både tid och spill.

Det finska företaget Urban Natural presenterade Arbo-containers, det vill säga lätta, handtagförsedda mjuka kassar för att odla plantor i. Bra för t.ex. större busk- och trädplantor som riskerar att bli väldigt tunga.

Hortensia presenterade vackra gjutgodssaker, t.ex. ett vackert blombord som kan placeras runt ett hörn.

Baroness hade fina klätterstöd av metall för både runda och fyrkantiga krukor.

Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (säljer även till privatpersoner) visade upp glada, blommiga stövlar och trädgårdsskor. En dekorativ kvast hade man också, gjord av bambukvistar!

Horti Verti visade upp den lodräta trädgårdsmodulen, ett kraftig rutnät med fästen som kan antingen sättas upp fristående eller fästas på en vägg. I den kan man sedan hänga olika stora krukor med växter.

Grosfillex, som premiärvisade sina superlätta "stengodskrukor" förra året, hade kommit med en rad nya modeller. Eller vad sägs om en "gjutjärnskruka" som går att lyfta med ett finger?

En namnkunnig jury hade nominerat dussintalet nya produkter från utställarna. De skall testas under ett halvår. Den nyhet som till slut vinner juryns omröstning får hedersutmärkelse som årets trädgårdsprodukt, Elmia Garden Award 2005.


Uppvisning från Afrika


Andreassons. Äpple 'Rubin' från Kazakstan


Kees Stolker
Cyclamen 'Halios Fantasia'


Kees Stolker
Pinus strobus 'Louie'


De Frankrijker. Miscanthus sinensis 'Goldbar'


Nyfärgade julstjärnor


Weibulls.
Unique Angelonia


Hasselfors nya produkter och förpackningsutförande


Skyrup. Blompinnar


Serviteur. Dekorationsmateriel


'Lucky Bird'


Wildlife Garden.
Fågel & Fjärilsholkar


Karlart. Kulor i dimma


WikingLand. Lyktor


Hortensia.
Gjutna blombord


Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik.
Blommiga stövlar


Horti Verti. Den lodräta trädgårdsmodulen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB