Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

När Bondsyrenerna inte vill blomma

En mycket vanlig fråga i frågespalten så här års är vad man kan göra när syrenerna inte vill blomma eller blommar dåligt?

Om syrenen annars verkar frisk, är den kanske planterad för skuggigt? I så fall kanske den behöver flyttas. Syrenens rotsystem är ganska kompakt, så det underlättar omflyttning och möjliggör också samplantering med andra växter.

Full sol ger bästa blomning. Jorden ska vara humusrik och något lerhaltig, dock inte styv lera, som är olämplig.

Om den inte står skuggigt, kan den behöva beskäras.
Den behöver kontinuerlig beskärning för att hålla sig "ung" och vital. Man beskär den efter att den har blommat eller när den skulle ha blommat, alltså i mitten på juni. Alternativt gör man det redan på vårvintern om man inte bryr sig om den ev. klena blomningen.

Ta bort 1/3 av de äldsta grenarna nere vid markytan. Gör så 3 år i rad, tills busken är helt föryngrad, Sedan kan den få vara i fred några år och så upprepar man proceduren igen. Med gallring ger man nya skott som blommar bättre en möjlighet att växa upp från basen. Om de gamla stubbarna är rötskadade, behöver man inte oroa sig, det smittar inte på de unga skotten som växer upp.

Denna procedur gäller alltså rotäkta bondsyrener. Har du däremot förädlade, alltså ympade namnsorter, ska du beskära dem en bit ovanför ympstället, så att de nya skotten växer fram från den ädla stammen istället. Ta bort ev. rotskott som kommer under ympstället, de är nämligen skott från roten, som vanligtvis är bondsyren.

De vissna blomklasarna bör också skäras bort efter blomningen. Om man tillåter syrenen att sätta frö, stjäl det kraft från nästa års blomning.


'Sensation', en ympad namnsort av Syringa vulgaris.


Vit bondsyren, Syringa vulgaris 'Alba', växer på egen rot.


Syren och Spirea.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB