Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Några nya blomfrösorter

Nu är det snart dags för vårens första sådder. Vi på Odla har förstås tagit fram läckra nyheter i år också. Här berättar jag om några av dem.

Av Sylvia Svensson

Väddklint, Centaurea scabiosa, är en art som kan bli en tålig och långlivad perenn i informella rabatter, vilda planteringar och för snitt. De upprätta blommorna är rödvioletta med det typiska klintutseendet men med smala kronblad. Blommorna är nektarrika och lockar bin och fjärilar till trädgården. Väddklint blommar i juli-augusti. Den greniga stjälken kan bli över en meter hög. De parflikiga bladen är mörkgröna med smala flikar. För blomning samma sommar kan man förkultivera fröna inomhus i februari-mars. Men man kan också direktså väddklinten på växtplatsen under sommaren, då blommar den nästa sommar.

En ”riktig” vädd, praktvädden Scabiosa atropurpurea, presenterar vi också. Den blommar med täta, doftande, dubbla blommor i vinrött och vitt på höga stjälkar. Lockar också fjärilar och bin och är fin till sommarrabatter och buketter. Kan även torkas. Praktvädden kan direktsås eller förodlas för tidigare blomning. Praktvädden är ettårig men man kan ta frön och spara. Höjd ca 60-90 cm.

Utan ringblommor, Calendula officinalis, är det väl ingen sommar. Sorten ’Oopsy Daisy’ är en ny ljuvlig nyhet med knubbiga plantor översållade av enkla blommor i milda färger. Den är lättsådd direkt på växtplatsen som på rabattkanter och passar också bra för krukor och urnor. Den är ettårig och blommar juli-oktober och blir bara 20 cm hög.

Ytterligare en ljuvlighet är sommarastern, Callistephus chinensis 'Kingsize Appleblossom'.

Den har extra stora, uppseendeväckande blommor i ljust rosa ton. Lättsådd för rabatter och perfekt till snitt. Förodla mars-april eller så direkt på växtplatsen i maj. Blommar juli-oktober och blir ca 60 cm hög. Även denna är ettårig.

Har du en lite vildare hörna i trädgården, skulle det väl passa bra med en färgsprakande blandning som drar till sig bin och fjärilar? Vi erbjuder två lättodlade sommarblomsblandningar, ’Quick and Easy’ och ’Wildlife’, båda med färgglada ettåriga blommor för sommarrabatten. Blommorna varierar beroende på tid på säsong, de blommar från juni till september. Sås i soligt läge direkt på växtplatsen.

Indiankrasse, Tropaeolum majus 'T.T. Alaska Deep Orange' är en ny krassesort med lysande, klart orangefärgade blommor i två nyanser som syns väl över bladverket i grönt och vitt. Den är lättsådd och blommar villigt även på sämre jord. Kan planteras i både rabatter och krukor. Förodla april-maj eller så direkt på växtplatsen. Blommar juni-september. Ettårig. Höjd ca 25 cm.

Ingen sommar utan luktärter! Vi har tre nyheter i år: 'Blue Shift' i ljuslila som skiftar med tiden till en fantastisk färgskala i lavendelblå och blålila toner, ’Geoff Hughes’ med iögonfallande stora, laxrosa, vågiga blommor och ’Charlies Angel’, en fjärilsblommande luktärt i underbar lavendelblå toner med vågiga blommor. Båda kan direktsås eller förodlas för tidigare blomning. Ettårig och blommar juli-oktober. De blir ca 180 cm höga och behöver stöd.

Frösorter från artikeln finns i vår shop:

Klicka på länk nedan för att komma till din favorit: Luktärt 'Geoff Hughes' Luktärt 'Blue Shift' Luktärt ''Charlies Angel' Annuellblandning 'Wildlife' Indiankrasse, 'T.T. Alaska Deep Orange Ringblomma 'Oopsy Daisy' Praktvädd, St George Väddklint, 'Greater Knapweed' Sommaraster 'Kingsize Appleblossom'

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB