Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mumsigt bollkryss

Bollkryss − ’Gardenmums’ − har på senare år fått en självklar ställning som höstkrukornas färgklick nummer ett. Namnet Gardenmums är en sammanslagning av ’garden’ och ’crysantemum’, inte en ordvits för trädgårdsgodis, som man skull kunna tro.

Bollkryssen, ’Gardenmums’, är nästan lika självklara i höstens krukor som julgranen i sin julgransfot. Populariteten förklaras säkert av att de trivs i alla väderstreck, att de blommar oavbrutet hela hösten och är vindtåliga trots att de är helt översållade av knoppar och blommor.

Kolla in knopparna!

Välj med lite omsorg när du köper din bollkryss. Växten ska gärna ha en hel del utslagna blommor och knopparna ska visa färg. I övrigt är detta ett lätt val. Bollkryssen trivs nästan överallt utom på den allra varmaste och soligaste platsen. Höstkylan gör dem gott och borgar för lång blomning och ett friskt, väldoftande bladverk. Skapa vackra arrangemang i lite större kärl där bollkryssen är huvudattraktion men där hösten övriga utplanteringsväxter får vara med och fylla ut.

Plantan är robust och växer som en tät boll. Blommorna sprakar i vitt, crème, rosa, rött, orange, lila, gult och tvåfärgat. Bollkryssen används i huvudsak i kruka, för sig själv eller tillsammans med höstens utplanteringsväxter, exempelvis prydnadskål och veronica. Till samplantering krävs en lite större kruka för att de andra växterna ska komma till sin rätt. Bollkryss kan även planteras i rabatt.

Så sköter du bollkryss

Kan placeras i alla väderstreck men bör skyddas från alltför starkt solljus. Jämn och regelbunden vattning är viktigt, den vill varken stå för blött eller torka ut. Häll bort överflödigt vatten efter regn.

Text&Bild Blomsterfrämjandet

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB