Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mors Dag

Enligt tradition firas Mors dag i Sverige sista söndagen i maj. Hos oss började man fira det 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg, som då flyttade Mors dag till sista söndagen i maj, troligtvis för att då är våren här och vi kan plocka blommor och hissa flaggan mot en blå vårhimmel.

*Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson*

Året efter gav hon ut ett litet häfte med namnet "Mors Dag" om hur man bör fira mor. Så här tyckte hon att det skulle gå till och det låter ju verkligen skönt:

 1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

 2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

 3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

 4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

 5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.

 6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.

  Dagen är ingen allmän flaggdag, men det är en vacker gest att flagga.

  Morsdagstraditionen är dock äldre än den är hos oss. Den ska ha funnits redan i antikens Grekland. I England har den funnits redan på 1600-talet, då ungdomar som arbetade borta som lärlingar, drängar eller pigor, fick ledigt sista dagen i fastan för att åka hem och fira Mothering Sunday.

  Men någon större uppmärksamhet fick den inte förrän i början av 1900-talet, då den amerikanska lärarinnan Anna M. Jarvis föreslog att man skulle ordna en gudstjänst till moderskärlekens ära och det fjärde budordet "Du skall hedra din fader och din moder”. Och så blev det, den andra söndagen i maj 1907 firades första gången Mors dag i USA, på årsdagen av Anna M:s mors, Anna Reese Jarvis, bortgång.

  Mors dag var alltså tänkt från början att vara en högtid för att uppmärksamma moderskapets mödor och för att fira modern eller minnet av henne med en innerlig omtanke. Men Anna M. Jarvis, som själv gick bort 1948, blev besviken. Hon hade ju tänkt att man i gärning, ord och tanke skulle hedra sin mor med ett enkelt firande i hemmet, ett brev eller ett handskrivet kort, fick konstatera att kommersialismen tog över och det blev tryckta kort och påkostade, köpta presenter.

Så som många andra högtider i våra dagar, har Mors dag blivit en kommersiell helg då man antas köpa morsdagsrosor eller andra blommor och presenter till sin mor. Men om man förutom det köpta, även följer Cecilia Bååth-Holmbergs råd ovan, blir mor säkert mycket glad.

Det finns sedan länge en småblommig krukros med blommor i olika nyanser av rosa och vitt som heter just 'Morsdag'. Den kan man med fördel plantera i trädgården då den har visat sig att vara ganska härdig, den går åtminstone till zon 3, om inte högre.

Mors dag firas numera i de flesta västerländska länder. Dock firar man på olika datum: USA, Danmark, Tyskland och Finland firar fortfarande den andra söndagen i maj, i Storbritannien och Irland är det fjärde söndagen i fastan som gäller (alltså tre veckor före påsk), i Norge firas den andra söndagen i februari, i Sverige den sista söndagen i maj. Så det gäller att kolla noga om man ska uppvakta modern som bor i ett annat land!

(Källa: Nordiska Museet m.fl.)

En lättlagad jordgubbstårta till mor

Köp en färdig, tredelad tårtbotten (eller baka själv en enkel sockerkaksbotten).

Förutom botten, behövs en ask färska jordgubbar, 3-5 dl vispgrädde, 2-3 bananer och kallrörd Marsan-pulver för vaniljsås.

Börja med själva tårtan dagen innan, jordgubbarna kan du ev. köpa samma dag som tårtan ska ätas.

Vispa samman marsansåsen enligt paketets instruktioner, men ta något mindre mjölk, så att du får en smidig kräm istället för sås.

Skala och skiva bananerna till ca 2-3 mm tjocka slantar.

Ta isär tårtbottnarna till tre. Lägg den fösta botten på ett snyggt fat. Bred på marsankräm och lägg på skivade bananer så det täcker.

Lägg på den andra botten och gör likadant, alt. täck krämen med skivade jordgubbar.

Lägg på "locket" och svep det hela i plastfolie så det inte torkar. Lägg i kylen över natten så att det saftar sig.

Nästa dag: Vispa grädden till fast skum. Bred grädden över hela tårtan och dekorera tårtan med hela jordgubbar och, om du vill, några blad av citronmeliss och chokladströssel på kanten.

Tips om du har brådis och måste göra tårtan klar på en gång: fukta bottnarna lätt med utspädd jordgubbssaft medan du monterar, då slipper du vänta på att tårtan ska safta sig under natten.


Rosa 'Vit Morsdag'


Dubbel liljekonvalj


Rosvas


Viola 'Rococco'


Rosa 'Morsdag'


Jordgubbstårta

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB