Mors Dag
Mors dag – historia, tradition och tips för firandet
Text: Sylvia Svensson
Foto: Bernt Svensson
Året efter att Mors dag introducerades i Sverige gav Cecilia Bååth-Holmberg ut ett litet häfte med namnet "Mors Dag" där hon beskrev hur man enligt henne borde fira mor, på ungefär detta sätt – och visst låter det både omtänksamt och trivsamt:
- Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
- Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.
- Hon bjuds före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
- Henne bereds, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bäddar, sopar, lagar mat och diskar.
- Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
- Frånvarande barn hälsar Mor med brev, telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållits för mors dag.
Dagen är ingen officiell flaggdag, men det är en vacker gest att flagga. Att visa uppskattning på så vis är fortfarande lika aktuellt i dag.
Morsdagstraditionens rötter
Mors dag har äldre rötter än man kan tro. Redan i antikens Grekland hedrades modersfigurer, och i England har man sedan 1600-talet firat så kallad Mothering Sunday, då ungdomar som arbetade borta som lärlingar, drängar eller pigor fick ledigt sista dagen i fastan för att åka hem och fira med sina mödrar.
Den moderna morsdagen som vi känner den idag växte dock fram i början av 1900-talet i USA. Där föreslog lärarinnan Anna M. Jarvis att man skulle ordna en gudstjänst till moderskärlekens ära, med utgångspunkt i det fjärde budordet: "Du skall hedra din fader och din moder”. Den första Mors dag firades andra söndagen i maj 1907, på årsdagen av Anna Jarvis mors bortgång, och spreds snabbt över hela landet. Syftet från början var att uppmärksamma moderskapets mödor och att fira modern eller minnet av henne med innerlig omtanke.
Mors dag i Sverige
När traditionen kom till Sverige 1919, tog Cecilia Bååth-Holmberg fasta på samma anda – enkelhet och omtanke. Hon föreslog att man skulle hedra sin mor i ord, tanke och gärning – gärna i hemmet, med sång, blommor, ett brev eller ett handskrivet kort. Men liksom i många andra länder blev Anna M. Jarvis till slut besviken, då högtiden blev alltmer kommersiell, med tryckta kort och köpta presenter istället för de personliga och handskrivna hälsningarna.
Nutidens firande har visserligen utvecklats och i många hem hör det numera till att ge morsdagsrosor eller andra blommor och presenter till sin mor – men om man även följer Cecilia Bååth-Holmbergs enkla råd ovan, så blir det säkert en dag att minnas för både mor och familj.
Blommor till mor – en blomstrande tradition
Det har vuxit fram fina traditioner kring blommor på Mors dag. Ett klassiskt exempel är småblommiga krukrosor, till exempel Rosa 'Morsdag', en tålig sort som klarar sig bra utomhus, minst till zon 3 – perfekt att plantera i trädgården så att minnet består år från år. Läs gärna mer om andra passande blommor till mors dag, och ta del av smarta tips på roliga sätt att paketera blommor om du vill överraska med något extra personligt!
Mors dag i världen
Idag firas Mors dag i de flesta västerländska länder men på olika datum. USA, Danmark, Tyskland och Finland firar fortfarande den andra söndagen i maj. I Storbritannien och Irland gäller fjärde söndagen i fastan (tre veckor före påsk), i Norge infaller dagen andra söndagen i februari, medan vi i Sverige håller fast vid den sista söndagen i maj – precis lagom tills trädgården och naturen står i blom. Om man vill uppvakta sin mor i ett annat land gäller det alltså att dubbelkolla datumet så att inget firande missas!
(Källa: Nordiska Museet m.fl.)
En lättlagad jordgubbstårta till mor
Vill du skämma bort mamma på klassiskt svenskt vis, passar det perfekt med en jordgubbstårta – enkel att göra men alltid lika uppskattad!
Du behöver:
- Färdig, tredelad tårtbotten (eller baka en enkel sockerkaksbotten)
- 1 ask färska jordgubbar
- 3-5 dl vispgrädde
- 2-3 bananer
- Marsan-pulver för kall vaniljsås
Gör så här:
- Gör klart själva tårtan dagen innan, jordgubbarna kan eventuellt köpas samma dag den ska ätas.
- Vispa samman marsansåsen enligt paketets instruktioner men ta lite mindre mjölk så det blir en smidig kräm.
- Skala och skiva bananerna tunt (2–3 mm).
- Dela tårtbottnarna. Lägg första delen på ett fat, bred på marsankräm och täck med bananskivor.
- Lägg på nästa botten och gör likadant, alternativt täck här med skivade jordgubbar.
- Lägg på locket och svep in tårtan i plastfolie så den inte torkar. Förvara i kyl över natten så den "saftar sig".
- Nästa dag: Vispa grädden och bred över hela tårtan. Dekorera med hela jordgubbar och gärna några blad citronmeliss eller chokladströssel på kanten.
Tips: Har du bråttom? Fukta bottnarna lätt med utspädd jordgubbssaft när du monterar tårtan, då slipper du vänta över natten på att tårtan ska bli saftig!
Läs också En bukett till mors dag! och Roliga sätt att paketera blommor för mer inspiration inför årets firande.