Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Mjuka färger

Månadens Växttema i juli 2003 är Mjuka färger

I temat ingår:
Ros, Rosa 'The Fairy'
Hortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen
Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Växter i mjuka färger
ger en finstämd helhet
Med mjuka blomfärger blir trädgården en rofylld oas som låter sinnena vila. Den rosa rosen 'The Fairy', hortensia i rosa eller blått samt den krämvita vidjehortensian 'Annabelle' är alla milda i nyanserna. De bildar Månadens Växttema i juli, Mjuka färger.

Rosen 'The Fairy' är mild och fin på alla sätt och vis. Mjukt breder den ut sina grenar och täcker marken. Andra skott sträcker sig uppåt. 'The Fairy' blommar fantastiskt rikligt och under mycket lång tid; från första delen av juli till sent på hösten. Blommorna är rosa och fyllda. Varje blomma är bara några cm i diameter, men ett enda skott kan bära hundratals av dem. Färgen bleknar efterhand till ljusare rosa eller vitt. Det ger skiftningar i färg mellan blommorna på busken eftersom nya knoppar slår ut nästan oavbrutet.

'The Fairy' är en ljuvlig marktäckare men kan förstås också användas i mindre grupper i olika typer av planteringar. Beroende på klimat och i vilken mån plantan beskärs blir den från 80 cm till uppemot 1.5 m hög, och något bredare. Den har bara enstaka, små taggar. Låt gärna rosen få sällskap av något mörkt blåviolett, t ex stormhatt eller mjölkklocka. Gråbladiga växter är också mycket snyggt till liksom gulgrön jättedaggkåpa.

'The Fairy' trivs utmärkt i kruka. Med sin långa blomningstid, sitt fräscha bladverk och nätta storlek blir rosen då ett utsökt smycke för uteplatsen. Det gäller inte minst de uppstammade exemplar som ibland finns i handeln. Det här är också en ypperlig ros för buketter och arrangemang.

Iögonfallande blomning
Hortensior är härligt frodiga buskar. Blomställningarna är så magnifika att man nästan undrar om de är naturliga. De är stora och halvklotformade med vanligtvis rosa eller blå blommor. Det finns också sorter med platta blomställningar. De har små fertila blommor i mitten och en krans av praktfulla, sterila blommor runtom. Blomningen varar under en lång period mitt på sommaren. Resten av säsongen gläds man åt det mycket vackra, friskt gröna bladverket som också får fin höstfärg.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Hortensiabuskar växer tätt och brett. De blir 1-1.5 m höga beroende på sort. Plantera dem gärna tillsammans med rododendron eller mörka barrväxter som idegran. Där blir de lysande blommorna välgörande färgklickar. Men det är också fint att kombinera hortensian med bergbambu eller andra växter med ljus och skir grönska.

Lyser i skuggan
Vidjehortensian blommar med praktfulla blombollar i juli-september. Hos sorten 'Annabelle' kan de vara upp till 25 cm i diameter. De är först gröna för att sedan övergå i krämvitt. När blommorna åldras blir de gröna igen tills de vissnar. Det här är en mycket vacker form av hortensia, som är både blomvillig och lätt att lyckas med.

'Annabelle' är kanske allra vackrast i det silade ljuset under luftiga trädkronor. Där skimrar och lyser de vita blomhuvudena när de till och från nås av solens strålar. Busken blir 1-1.5 m hög och har ett aningen glest växtsätt. Därför är det bra att plantera några exemplar tillsammans i en grupp. Och tre-fyra 'Annabelle' i full blom ger garanterat ett mäktigt intryck.

Hortensiablommor är ljuvliga till snitt, både som färska och torkade. Plocka dem när de är väl utvecklade. Vill du njuta av dem färska sätter du dem i ljummet vatten med snittblomsnäring. Vill du torka dem tar du bort alla blad på grenarna. Sätt dem i en vas med endast lite vatten och ställ vasen skyddat från stark sol. Låt sedan blommorna stå där och torka, fyll inte på mer vatten.

Växtfakta
• Rosen 'The Fairy' trivs bäst där det är varmt och soligt. Jorden bör vara fuktighetshållande samt rik på mull och näring. Vattna under torra perioder. Vissna blommor plockas bort efterhand under säsongen. Vintertäck plantorna genom att kupa upp jord runt dem. Täck dessutom gärna med granris. Beskär buskarna på våren när björkarnas blad är stora som musöron. Stora ytor och häckar kan klippas och formas med häcksax. 'The Fairy' är härdig till zon IV.

•  Hortensia vill ha en vindskyddad växtplats i ljus skugga eller vandrande skugga. Jorden bör vara mycket porös och mullrik med god tillgång till fukt och näring, dock måttligt med kväve. pH-värdet bör vara lågt men inte väldigt lågt. pH 5-6 är lagom. Du kan hålla pH-värdet nere genom torvinblandning eller genom att använda surgörande gödselmedel. Kalka aldrig! Vattna under torra perioder.

•  Hortensior är härdiga till zon II-III. I kallare klimat kan de odlas i kruka; utomhus på sommaren och kallt men frostfritt på vintern. Ibland skiftar hortensior färg beroende på markens surhetsgrad. Så kan blå sorter övergå i rosa vid högt pH, och tvärtom.

•  Vidjehortensian 'Annabelle' klarar allt från ljus skugga till full sol. När det gäller jord har den samma önskemål som hortensian, se ovan. Men vidjehortensia är härdigare; 'Annabelle' rekommenderas för odling t.o.m. zon IV. Blommorna utvecklas på årsskotten. Även om en buske fryser ner jäms med marken kommer den igen och blommar.

•  Beskär såväl hortensia som vidjehortensia så lite som möjligt. Klipp bort eventuella döda, frostskadade partier på försommaren. Det brukar vara klokt att vänta till midsommartid. Tidigare än så kan det vara svårt att säkert se vad som är dött och vad som är levande.


Rosa 'The Fairy'


Hortensia, Hydrangea Macrophylla-gruppen


Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'
Foto: PPH

Månadens Växt
Ett samarbete mellan Plant Publicity Holland och svenska garden- centerorganisationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB