Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Misteln

Julen är mistelns tid - så även julpussarnas. Man kan hänga misteln i taket eller i en dörröppning - det är då tillåtet att kyssa den som råkar befinna sig under den.

Text: Sylvia Svensson Foto: Bernt Svensson

Misteln - de pussgladas egen växt.

Mistel, Viscum album.

Mistel, Viscum album, växer sällsynt vild runt Mälaren och i Småland och Östergötland.

Den hör till växtfamiljen Viscaceae med ca. 1400 arter, de flesta i de tropiska zonerna, växter som oftast lever som snyltgäster på träd. Misteln är en halvparasit, dvs. den har klorofyll och därför också förmåga till egen fotosyntes och den kan själv ta upp koldioxid ur luften. Allt behövligt vatten och näring tar den ur den värdväxt den parasiterar på. De flesta lövträd kan fungera som värd åt misteln, men lättast kan man hitta den på lindar och aplar.

Misteln är tvåbyggare, den har alltså skilda han- och honplantor. Den blommar på våren och honplantan bildar bär på hösten som sitter kvar länge. Blommorna är mycket anspråkslösa och det kan vara svårt att urskilja könet.

Det latinska namnet betyder klibbig och vit. Det syftar till mistelns vita bär, som har ett klibbigt innanmäte med ett frö i varje bär. Det är ofta fåglar som äter bären som sprider misteln. Spillning med fröet landar på en lämplig gren och kan gro.

Vi kan också pröva att själva klistra fast det klibbiga fröet i en grenklyka t.ex. i äppelträdet. Använd helst inhemsk mistel som ju är härdig i södra delen av landet. Den är dock fridlyst hos oss och de buketter som säljs i blomsteraffären är ofta importerade. Dock kan det hända att man hugger ner gamla äppelträd där det hänger mistel och dessa ska man ju självklart ta vara på.

De importerade kvistarna kan man inte vara säker på om de är härdiga, men man kan ju pröva. Ta bären du vill pröva med innan de torkar in inomhus under helgerna.

Jobba under torr väderlek så att slemmet inte tunnas ut av regnvattnet. Välj ut unga, ca fingertjocka kvistar som sitter fritt så att misteln inte växer inträngd i kronan. Kläm fast fröet med det slemmiga fruktköttet och linda slemmet runt kvisten och försök förankra det i görligaste mån. Sätt fast flera frön på undersidan av kvisten på samma kvist, då är möjligheten större att någon lyckas gro. Fåglarna kan försöka äta upp fröna, så man kanske ska skydda dom med lite finmaskigt metallnät e.d. tills de har grott och vuxit till sig lite.

Misteln är grön året om och därför ansågs den förr i världen ha övernaturliga egenskaper. Sommartid kan den vara svår att upptäcka bland det gröna bladverket, men desto bättre syns den under vintern när värdväxten är avlövad.

Förr hade den en viktig roll inom magi, inte enbart för julens magi. Den förekommer i nordisk mytologi och för de gamla kelterna var den en helig växt, särskilt om den växte i ekar. Skörden var en invecklad ritual, den skulle ju inte få förlora sin kraft.

Den är även en gammal medicinalväxt som förr användes mot bl.a. epilepsi och som ett blodtryckssänkande preparat. Mistelpreparatet Iscador lanserades på 70-talet som naturmedel mot cancer, men om det har den utlovade effekten, är inte bevisat. Preparatet är klassat som läkemedel bl.a. i Västtyskland.

Misteln är giftig, hela växten innehåller viscotoxiner som har irriterande egenskaper och kan ge magbesvär. Skulle ett barn ha ätit mer än 5 bär eller andra växtdelar, kontrollera risken hos Giftinformationscentralen

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB