Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Marktäckare i halvskugga-skugga

I trädgårdens halvskuggiga till skuggiga delar kan marktäckande växter göra underverk. Under buskar och träd ger de en skön och lummig känsla och täcker marken som annars bara hade varit bar och trist, alternativt full med ogräs.

Av Katarina Kihlberg

Förutom i skuggrabatter kan du använda de skuggtåliga marktäckarna för att fylla ut platser i trädgården som du helst vill glömma: bakom soptunnor, längs kortsidan på förrådet eller i det mörka hörnet som gränsar mot en cykelväg eller tråkig granne.

Här följer exempel på marktäckande växter för halvskugga till skugga:

Myskmadra Galium odoratum Bildar luftiga och ljust gröna mattor ända in under buskar och träd. Den blommar tidigt, i maj-juni, med vita stjärnliknande och doftande blommor. Torkad myskmadra doftar mycket gott och kan användas till doftkuddar. Myskmadra trivs i fuktig, näringsrik och väldränerad jord.

Sockblomma Epimedium Denna vackra och tacksamma marktäckare kräver lite engagemang av sin blivande ägare. Det finns nämligen så många sorter att välja mellan. I välsorterade plantskolor kan du botanisera bland sockblommor med gröna blad som på hösten går över i rött, purpur, brunt och orange. Det finns också vackert brokbladiga sorter medan blommans färg varierar från vitt till gult, rött, rosa, lila och orange. Sockblomman håller effektivt borta ogräs. Plantera den som undervegetation till buskar och träd, som kantväxt eller för att fylla ut i rabatten och samla ihop helhetsintrycket. Sockblomman trivs bäst i halvskugga på näringsrika och fuktiga, men väldränerade jordar.

Hasselört Asarum europaeum Hasselörten har ett mycket dekorativt bladverk: tjockt, blänkande och krispigt. Den klarar riktigt skuggiga platser där den bildar täta, frodiga mattor. Misströsta inte i början om det inte händer så mycket; hasselörten behöver lite tid att komma igång. De runda, mörkt gröna bladen gör växten både i färg och form till en mjuk kontrast i trädgårdar med mycket sten och raka kanter. Trivs bäst i fuktig jord.

Skugg-gröna Pachysandra terminalis Ett talande namn på en av mina favoriter. Skugg-gröna skapar en tät matta, ca 15 cm hög som håller ogräset borta och marken grön och frodig året runt. Trivs i kalkfattiga jordar vilket gör den perfekt att låta breda ut sig på platser i trädgården där mossan tenderar att ta överhanden och där du för länge sedan har tröttnat på att försöka få snyggt med gräsmatta eller rabatter. Skugg-grönan är lätt att själv föröka genom delning på våren. I framkanten av bilden syns hasselört blandat med skugg-grönan.

Vintergröna Vinca minor Som namnet skvallrar är vintergrönan grön året runt, vilket är en god egenskap hos marktäckare. När lövfällande buskar och träd står kala är det fortfarande liv på marken nedanför. Vintergröna är lättodlad, sprider sig snabbt och trivs i de flesta trädgårdsjordar. Den blommar i april till juni med blå, lila eller vita blommor. Leta gärna i plantskolan efter sorter med vitbrokiga blad och var inte rädd för att blanda färger på blad och blommor. Det finns en storbladig sort, Vinca major.

Ormöga Omphalodes verna De himmelsblå blommorna kan förväxlas med förgätmigej men ormögats blad är större. En fantastiskt fin marktäckare som bildar täta mattor under buskar och träd. Bladverket är ljust och mycket inbjudande. Ormöga blommar i maj. Trivs bäst på i lätt fuktiga jordar i halv- till helskugga.

Läs också Marktäckande växter och Marktäckare i sol

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB