Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Marktäckande växter gör trädgården lättskött!

Ett bra sätt att skapa en mer lättskött trädgård är att täcka bar mark med växter. Gör inte du det så fixar naturen den saken genom att se till så att det växer ogräs där. Marktäckande växter är vackra, tåliga och samlar på ett snyggt sätt ihop rabatten. Samtidigt som de täcker marken!

Av Katarina Kihlberg

Här är första avsnittet i en serie med tre delar om marktäckande växter. De kommande två berättar om marktäckare för soliga och torra lägen samt för halvskugga till skugga.

De flesta buskar och perenner täcker marken om de bara planteras tillräckligt tätt. Men för att kunna skryta med att vara en god marktäckare bör växten ha följande egenskaper: Växa snabbt, ha tätt, gärna krypande växtsätt, ha god vinterhärdighet och vara så underhållsfria som möjligt.

Vad är marktäckare bra för?

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Marktäckande växter kan få breda ut sig under buskar och träd, på slänter och andra svårodlade platser, för att fylla ut mellan kantstenar och i stenpartier och inte minst för att hålla tillbaka ogräs i rabatterna. Just i rabatten fungerar marktäckarna dessutom som sammanbindande mellan grupper av växter.

Marktäckande växter kan ersätta delar av en gräsmatta, om du är trött på klippandet eller kanske på mossan. Slutligen bildar de vackra, mjuka och lättskötta kanter på rabatter, stenläggningar och gräsmattor.

Plantering

Ibland tilldelas marktäckarna närmast magiska krafter. Som om det bara är att gräva ner de lite varstans så löser sig alla bekymmer. Visst är de bra och vackra men de ställer ett och annat krav för att lyckas med sitt uppdrag i rabatten. Tänk på att:

Se till så att platsen är så ogräsfri som möjligt när du planterar, så att förutsättningarna för god etablering är de bästa.

Plantera inte för glest. I plantskolan eller i trädgårdsböcker kan du få information om vilket avstånd du bör ha mellan plantorna.

Lägg gärna täckbark och/eller markduk mellan plantorna de första säsongerna, innan marktäckarna har börjat täcka ordentligt.

Välj rätt sort till rätt läge. Fråga i plantskolan!

Läs också: Marktäckare i sol och Marktäckare i halvskugga-skugga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB