Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Margerit, Argyranthemum

  • Trädgård

Namn: Margerit (Argyranthemum).

Familj: Asteraceae, korgblommiga växter.

Ursprung: Kanarieöarna.

Färg: vit, gul.

Beskrivning: Argyranthemum - av grekiska argyreos, silverne och anthos, blomma.

Bakgrund: Margeriten är en buskig och välförgrenad växt som egentligen är flerårig, men vi använder den mest som ettåring utomhus eller som säsongsblomma inomhus.

Egenskaper: Margeriten är en mycket tålig och blomvillig växt.

Placering: En ljus placering men inte i direkt sol och runt 18°C är de betingelser som passar margeriten bäst, dock fungerar den bra även i halvskugga och skugga, Den tål temperaturer ända ner till 0°C. Om den används i samplanteringar bör den endast planteras ihop med lika starkväxande växer.

Skötsel: Växten ska planteras i torvrik, gödslad jord och vattnas rikligt. Helst ska jorden vara konstant fuktig, dock inte blöt. Vid torka kan knopparna torka och falla av. För att växten ska klara av att blomma hela säsongen ges krukväxtnäring en gång i veckan från vår till sen höst. Vissna och överblommade blommor tas bort efterhand.

Användning: Margerit används både utomhus och inne. Det här är en rikligt blommande växt som också kan stammas upp.

Produktionsmetoder: Margeriter förökas med toppsticklingar från speciella moderplantor.

Sticklingarna rotas oftast direkt i en 10 eller 11 cm kruka, beroende på hur stora plantorna ska vara när de säljs. För att plantorna ska bli så buskiga som möjligt toppas de efter rotningen. Margeriten är en långdagsväxt, vilket betyder att den inte blommar om dagen är under 12 timmar. För att få tidig blomning på våren, ger odlaren plantorna belysning i 13 timmar eller mer för att få plantan att bilda knopp och blomma.

Kuriosa: Det är också möjligt att ta snittblommor av margeriten då den har en lång blomningstid och ständigt bildar nya blommor. Hållbarheten för snittad margerit är, med rätt skötsel, 1 – 2 veckor.

 

 

Margerit (Argyranthemum)
Margerit
Foto: Blomsterfrämjandet