Magiska Maj
Maj – En Intensiv men Underbar Tid i Trädgården
Maj är verkligen en intensiv men underbar tid för oss i trädgårdsvärlden, full av förväntan och med många arbetsuppgifter som ska hinnas med. Jag försöker att inte stressa upp mig, för jag har lärt mig att det oftast går bra ändå – och det viktigaste är trots allt att njuta och ha kul på vägen.
Dahlior i Stora Krukor – Också Utan Förodling
Nyligen planterade jag ut mina dahlior i stora krukor och upptäckte då att jag hade glömt två knölar! Ingen fara – även om jag inte har förodlat dem här i zon 2, kommer de hoppa igång ändå, bara lite senare än de andra. Det känns skönt med den flexibiliteten. Jag sätter två knölar i varje stor balja, ca 60 liter, vilket ger stabil tillväxt och vackra blommor. Förra året odlade jag sallat och rädisor i botten av krukan, men i år blev det sommarblommor: zinnia och rosenskära. Om du vill testa samma sak finns både zinnia och rosenskära som frö hos oss. Särskilt när du planterar mycket i en kruka är det extra viktigt att tänka på kontinuerlig vattning och gödsling – näringsbrist syns snabbt i trånga miljöer.
Små Frösådda Zinnior och Rosenskära
Nästa år är jag nog sugen på att köpa färdiga plantor istället!
Sommarblommor och Färgglada Krukor
När vi ändå är inne på favoriter bland sommarblommor: Petunior och margeriter fick flytta ut idag, och gyllenlacken från i våras står fortfarande kvar och blommar fint. Ett tips är att klippa bort överblommade stänglar så sätter gyllenlacken ännu fler blommor under hela sommaren. Jag har faktiskt planterat några sommarblommor i en eldskål som egentligen aldrig blivit eldskål – den gör sig så bra som kruka vid entrén istället. Bredvid står mina amerikanska blåbär och lingon i kruka som jag tjatar om varje år. De fick lite rhododendrongödsel i våras och nu laddar jag upp med chrysan. Sen hoppas jag bara på en god skörd!
Skötsel i Rabatter och Ätbart Året Om
Just nu går jag mest runt och njuter, plockar lite ogräs och sprider chrysan i både rabatter och hallonland. Chrysan kan jag verkligen rekommendera för både grönsaker och bär. Jag har även en riktig favorit bland örterna: chokladmynta och äppelmynta i kruka. De står ute året om och används flitigt till te, desserter och i sallad.
Köksträdgård och Snillrika Knep
Ett annat tips är att knyta ihop lökblast när den börjar vissna men fortfarande är ful och sladdrig – näringen går tillbaka ner i löken, och du slipper fula lökrester mellan perennerna.
I köksträdgården börjar det lätta lite på trycket nu. Allt som ska sås och planteras är på plats, både egenuppdraget och några köpta plantor. Jag har däremot väntat med att plantera ut gurka och zucchini – och tur var väl det, för häromdagen kom det både hagel och kyla. Mina nya omgångar av grönsaker sår jag i miniväxthus som får stå ute – på så vis slipper jag avhärda och får maximalt med ätbart på liten yta. Om du vill så själv hittar du alla våra frön här.
En Trädgård Är till för att Njutas av
Missa inte det viktigaste av allt: gå runt och titta på allt vackert du skapat! Stanna upp och njut, och känn ingen stress eftersom det alltid finns nåt att göra men det blir oftast bra ändå. Morötter kommer upp oavsett om du har sått dem i april eller juni. Rensa inte för mycket ogräs – i mina stengångar samsas vallmo, blodnäva, oregano och myskmadra och det ger både skönhet och biologisk mångfald.
Att trädgårdera i maj kan vara stressigt, men kom ihåg att själva resan är lika viktig som resultatet. Lycka till i er trädgård och glöm inte att unna er en kopp kaffe bland blommorna!