Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Magiska Maj

Underbara Maj! Det måste vara en av de vackraste månaderna. Allt är ljusgrönt och härligt. Som en förrätt till sommaren man inte kan äta sig mätt på. Frön gror, häggen doftar, tulpanerna blommar och det känns som att hela livet börjar från början.

Text och bild: Anna Theorin

Maj är en hektisk tid för oss i trädgårdsvärlden, mycket ska hinnas med och det är mycket man vill göra. Jag försöker själv att inte stressa upp mig för mycket. Oftast blir det bra oavsett och det viktigaste är att man har kul på vägen.

Jag har till exempel planterat ut mina dahlior i stora krukor nu och märkte att jag glömt två knölar! De fick komma ner i krukorna nu också, det gör inget att man inte förodlar här i zon 2. De kommer att komma senare än de andra dahliorna men de kommer att blomma i sinom tid. Jag sätter två knölar i en stor balja på cirka 60 l. Förra året hade jag ätbart i botten som sallat och rädisor men i år ska jag ha sommarblommor, zinnia och rosenskära. Om man planterar så mycket i en kruka är det viktigt att vattning och gödsling sköts kontinuerligt. Vi har zinnior och rosenskäror både som fröoch plantaom ni klikar på länkarna kommer ni dit.

Små frösådda Zinnior och Rosenskära, nästa år köper jag nog färdiga plantor

På tal om sommarblommor! Det planterade jag idag. Petunior och margeriter, sen har jag kvar gyllenlack från i våras. Gyllenlack blommar hela sommaren om man klipper bort överblommat. Jag planterade några i en eldskål. Eldskålen har faktiskt aldrig använts som en eldskål utan den står vid éntren som en vacker kruka istället. Bredvid står mina amerikanska blåbär och lingon i kruka som jag pratat om så många gånger förut. De fick lite rhododendrongödsel i våras och kommer få chrysan framöver. Sen är det bara att vänta på skörden.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Annars går jag mest runt och njuter nu. Rensar lite ogräs i mina rabatter, gödslar med chrysan i både rabatter och hallonland. Kan verkligen rekommendera chrysan. Ni hittar det här.

Älskar min kruka med Chokladmynta och Äppelmynta - den står ute året om. Används till te, desserter och i sallad.

Knyter in lökblast. Den är ju så ful där den hänger som tungor men blasten ska vissna ner helt så all näring återgår till löken. Virar ihop blasten och knyter ett snöre om. Snart syns den inte för alla perenner.

I min köksträdgård börjar det lugna ner sig lite. Jag har sått allt jag ska så och planterat allt som ska planteras. Vissa plantor är köpa och vissa har jag dragit upp själv. Gurka och zucchini har jag inte planterat ut än och det var väl tur, i förrgår kom det hagel och blev riktigt kallt. Jag sår nya grönsaker i miniväxthus som jag sen kommer plantera ut där jag har skördat. På så sätt får jag mycket ätbart på liten plats. Miniväxthuset står ute så slipper jag avhärda. Alla våra grönsaksplantor hittar ni här ochhärhittar ni alla frön.

Men glöm inte att njuta av er trädgård, det är det allra viktigaste. Gå runt och titta på allt vackert ni skapat och stressa inte för mycket med allt som ska hinnas med. Man får morötter oavsett om man sår dem i april eller juni. Och rensa inte för mycket, i mina stengångar får både vallmo, blodnäva, oregano och myskmadra samsas.

Relaterade produkter

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB