Felmeddelande

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor i include_once() (rad 3469 av /var/www/html/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor i require_once() (rad 127 av /var/www/html/sites/all/modules/contrib/ctools/ctools.module).
  • An error occurred while trying to search with Solr: "0" Status: : Fel vid öppnande av socket ssl://solr.inmykitchen.nu:443.

Maackia chinensis

  • Trädgård
Maackia chinensis

Denna besynnerliga, varma höst har gjort att mängden av vårblommande buskar och träd har fått en andra blomning, inte minst rododendronbuskarna.

I Göteborgs Botaniska trädgård har den kinesiska maackian, Maackia chinensis, fått sin första blomning någonsin. Den är frösådd för 25 år sedan i Botan av kinesiska frön.

Egentligen skall trädet blomma på våren, men nu har den tagit fel på årstiden och blommar som bäst just nu.

I Botan finns också Maackia amurensis som kallas bara maackia. Det är ett vackert och gracilt träd som är ca 7 meter högt. Bladverket är silvergrönt på våren och ändrar sedan färg till mörkgrönt. Den har gräddvita, upprättstående blomsamlingar på försommaren.

Maackia fauriei 'Hörsholm' härstammar från frön insamlade från vildväxande träd i Korea.

Den är ett sirligt träd med halvhängande växtsätt och krämgula, långa blomklasar på sommaren. Den ska finnas till salu i vissa mycket välsorterade plantskolor i Skåne och Danmark, men något träd att fotografera har jag inte hittat (ännu).

Maackiorna tillhör ärtväxtfamiljen Fabaceae. Maackian liknar Robinia, men har något robustare blad och är härdigare. Planteras i sol/halvskugga i normal trädgårdsjord.

Härdig upp till zon V (VI?) beroende på art och sort.

    

Maackia chinensis, blommor
Maackia chinensis
blommor

Maackia chinensis
Maackia chinensis

Maackia chinensis, blommor i närbild
Maackia chinensis
blommor i närbild

Maackia amurensis
Maackia amurensis