Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lyxiga amaryllis

Amaryllisen fyller alla kriterier på en bra presentblomma; den har stora vackra blommor, den är oerhört ståtlig och den ger ett exklusivt intryck. Dessutom går det bara att få tag på den under en begränsad period under året vilket gör att den känns extra lyxig.

Från Blomsterfrämjandet

Namn

Amaryllis, Hippeastrum.

Familj

Amaryllidaceae, amaryllisväxter.

Ursprung

Sydamerika, idag odlas främst hybrider.

Färg

Röd, vit, rosa, rödlila, orange, tvåfärgad, strimmig.

Beskrivning

Hippeos - ryttare - astron - stjärna.

Namnet syftar på blommornas stjärnlika utseende samt på att bladen ser ut som om de red på stjälken.

Bakgrund

Amaryllis är en lökväxt vars stängel kan bli mellan 50 och 70 cm hög. På varje stängel utvecklas 2 - 5 blommor. Lökarna kommer främst från Sydamerika eller Holland. På amaryllis har omfattande förädlingsarbete gjorts och de blommor som odlas idag är till största del hybrider. Amaryllis finns tillgänglig i handeln från sen höst till vår.

Egenskaper

Det är lätt att få amaryllis att blomma. När löken vilat på en mörk och sval plats mellan oktober och januari, omplanteras den. Det tar sedan mellan 6 och 10 veckor tills den blommar igen. Genom att plantera lökar i olika perioder kan man alltså få en lång period med amaryllis som blommar. De nya lökarna ger bäst resultat, det tar trots allt lökproducenten tre år att få fram en färdig kvalitetslök.

Placering

Växten placeras ljust och soligt men inte i full sol under blomningen. Under tillväxtperioden är 20°C en lagom temperatur, medan 12 - 20°C räcker under viloperioden.

Sorter

Vanligast förekommande i november och fram till jul är den orangeröda 'Orange Souvereign', röda 'Red Lion', rödvita 'Minerva' och den vita 'Atenhe'.

Skötsel

I kruka och som snittblomma.

I kruka: Innan stänglarna kommit upp vattnas växten sparsamt, därefter ökas vattningen försiktigt, dock bör växten också fortsättningsvis vattnas sparsamt, annars blir blomstänglarna långa och krukan tippar lätt.

Efter blomningen kan krukväxtnäring ges en gång i veckan till och med augusti månad och vattningen ökas.

När amaryllisen blommat över skärs blomresterna av så att plantan inte ska lägga kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. I oktober är det dags att sluta gödsla och vattna. Löken ska hållas torrt, mörkt och svalt under viloperioden för att sedan eventuellt planteras om. Deformerade blommor kan tyda på att amaryllisen angripits av lökkvalster. Även ullöss och trips kan angripa växten.

Som snittblomma Vattnet ska vara rumstempererat och en halv dos näring eller ingen näring alls tillförs. För bästa hållbarhet bör vattnet bytas ofta och blomman håller vanligtvis mellan 12 och 15 dagar. Stjälken bör få ett nytt snitt innan den sätts i vasen, och för att undvika att stjälken rullar upp sig binds en gummisnodd eller ett bastsnöre ca 1 cm över snittstället. I den ihåliga stjälken kan en blompinne stickas in för att ge blomman ökat stöd, ibland finns en sådan redan när blomman köps.

Amaryllis ska köpas när åtminstone två av knopparna visar färg, men innan de slagit ut. Blommorna är tunga upptill och bör därför ställas i en hög vas.

Användning

Amaryllis används både som krukväxt och som snittblomma. Enstaka klockor vilande i låga skålar är också vackert.

Kuriosa

Det råder en viss förvirring runt namnet. Hippeastrum är växtens vetenskapliga namn, medan amaryllis är det vi använder i det dagliga talet. Dock finns en annan lökväxt med ursprung i Sydafrika vars vetenskapliga namn är Amaryllis. Den kallas på svenska för kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum i stora delar av världen kallas för amaryllis är oklart, men klart förvirrande.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB