Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lys upp med rödbladigt!

Grönt i olika nyanser är oerhört vackert, fast det kan kanske bli lite mycket av det goda också. Då kan rödbladiga växter vara det perfekta sättet att lätta upp den frodiga grönskan.

Inspiration från Blomsterfrämjandet

Att plantera rödbladiga växter är ett enkelt sätt att liva upp högsommarträdgården om det gröna och frodiga helt tagit över.

Därför blir det bra

Förklaringen är enkel: rött och grönt står mitt emot varandra i färgcirkeln och är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det läckert rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska. När försommarens rikliga blomning lugnat ner sig skapar de vackert rödbladiga växterna ett härligt avbrott mot de gröna bladen.

#Rött bladverk - lätt att kombinera#

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Växter med rött bladverk är mycket lätta att kombinera även med blommande växter. De är vackra både tillsammans med rosa- och vitblommande blommor som till exempel de skira sommarljusen, Gaura lindheimeri, och med knalliga gulorange toner som till exempel tagetes. Att blanda rödbladiga växter i planteringar med blå och silvriga toner är också mycket effektfullt!

#Några rödbladiga favoriter#

Nedan finner du tre exempel på rödbladiga skönheter som lätt blir favoriter:

Batat, Ipomoea batatas. Batat är en förträfflig kontrastväxt som finns i olika färger och med skiftande struktur på bladen. Växtsättet är brett och hängande och den blir cirka 30 centimeter hög. Blomningen är diskret och döljs under det vackra bladverket. Om bataten vattnas med svag näringslösning och placeras i sol till halvskugga håller den sig fin till långt in på hösten. Batat passar fantastiskt bra att plantera tillsammans med sommarljus i balkonglådan! Det är också fint att ta en stjälk från bataten och använda som snitt.

Alunrot, Heuchera. Det finns många olika arter och sorter av alunrot och flera av dem har dekorativa bladverk i olika toner av rött. Alunrot är användbar och används ofta i rabatter och stenparti, som kantväxt och marktäckare, men fungerar också ypperligt som kontrastväxt i kruka eller ampel. Alunrot är en flerårig växt och om den placeras rätt är den både frisk och långlivad. Den perfekta växtplatsen är i sol till halvskugga. Jorden ska vara lätt, näringsrik, fuktighetshållande och gärna kalkhaltig. Alunrot med röda bladverk får skira klasar med vita eller rosa blommor vilka också är mycket dekorativa. Blomningen äger rum mellan juni till september, beroende på art och sort, men bladverket håller sig fint till långt in på vintern.

Dahlia, Dahlia-hybrider. En favorit bland sommarblommorna är dahliorna. Det finns en uppsjö av sorter och några av dem har vackert mörkt röda blad. Dahlior är mycket fina att plantera solitärt i en kruka. Krukan kan sedan flyttas runt i trädgården eller på balkongen där man vill ha en accent, kanske bredvid frukostbordet på förmiddagen och bredvid solstolen på eftermiddagen. Dahlior är också vackra i rabatten och som färgklick i grönsakslandet. De bjuder på sagolik blomning ända tills frosten kommer.

Våga prova färgställningar som vid första tanken kan tyckas lite udda - resultatet kan bli häpnadsväckande vackert!

#Nyhetsbrev Odla.nu#

Vill du få tips om trädgård och odling samt information och fina erbjudanden om våra aktuella växter, fröer med mera? Då är du varmt välkommen att anmäla dig till vårt kostnadsfria Nyhetsbrev här: Odla.nu Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB