Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lycklig den som en Lotta har

Lyckliga Lotta, som med sin yppighet, blomrikedom och ljuvligt intensiva färger slagit "knock out" på krukväxtfronten världen över, kommer nu också med en minivariant "Lilla Lotta".

Lyckliga Lotta är en lyckad korsning mellan två flitiga Lisa (Imatiens), släktingar från Nya Guinea och har därför kallats Nya Guinea hybrid. De första plantorna som dök upp i handeln för cirka 10 år sedan ansågs först lite svårskötta och känsliga, vilket har visat sig obefogat. Däremot är det en törstig värmeälskande "madam", som med sitt fräscha ibland flerfärgade frodiga bladverk konsumerar stora mängder vatten. För att lättare kunna hålla jorden jämnt fuktig så plantera gärna om den i en rejält större kruka (2,5 liter) när den kommer hem. En större jordmängd gör det lättare att hålla plantan lagom fuktig och plantan får också en jämnare näringsbalans. För frodiga plantor måste ha mat regelbundet!

Lyckliga Lotta är en perfekt "gå bort blomma" så här års, i lagom prisläge. Den finns i en mängd läckra färger. Titta också på bladen, ibland är de gröna med en gul mittnerv, ibland brunröda, vilket ger ytterligare ett skönhetsvärde till plantan. Var ska man då bäst placera den? Bäst trivs den ljust, men ej i direkt sol, då den i ett soligt läge lätt torkar upp och plantan vid uttorkning tappar sina knoppar (det kommer nya) och bladen torkar in. Därför går den bra på ett bord en bit in från ett soligt fönster. Den placeringen kan också vara bra då Lyckliga Lotta har en förmåga att bli omfångsrik och få svårt att få rum på fönsterbrädan. Av den anledningen har en minisort Lilla Lotta tagits fram. Den är lite mindre till växten och blommorna likaså. I övrigt har den ärvt Lyckliga Lottas hela charm i form av blomfärger, blomvillighet och törstighet. Men Lilla Lotta i en 2,5 liters kruka är nog ingen proportionerlig syn, så tag en låg vid skål med dräneringshål i stället. Då blir Lilla Lotta en fin bordsdekoration under hela sommaren.

Fördelarna med Lyckliga och Lilla Lotta är inte slut med att det är en perfekt krukväxt från april - september, utan den är toppen som utplanteringsväxt på ett halvskuggigt läge. Det enda man ska tänka på är att "Lottorna" vill ha lite varmare än många andra utplanteringsväxter, så vänta med utplanteringen en bit in i juni, sedan sätter Lottorna intensiv färg på urnor, amplar och balkonglådor i de halvskuggiga lägena.

Fram tills det är dags att sätta ut Lottorna vill vi nog ha något i urnor, amplar och balkonglådor som annars gapar tomma. Redan i mars gick det att sätta ut lökväxter i kruka, men nu när vädret vände vid påsk, dök penséerna i alla tänkbara färger upp ute i handeln. De har stått hos odlarna och väntat på att vintern skulle rasat ut.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Penséerna doftar ljuvligt och kommer med våren till oss. Nere på kontinenten planterar man ibland ut penséerna på hösten då de klarar lite snö och minusgrader. En varm vinter kan de blomma med enstaka blommor hela vintern där nere.

Här i Sverige är det vanligare att vi planterar penséer under april - maj innan de köldkänsligare växterna går att sätta ut för frostens skull. Penséer trivs i sol till halvskugga och vill ha en näringsfattig väl dränerad jord för att utvecklas bra. Om man nänns bör man plocka av de första blommorna för att få en bättre planta. Av blommorna kan man göra en liten väldoftande bukett till köksbordet, så kanske det går lättare att plocka av blommorna.

För att få så stor glädje som möjligt av penséerna är det viktigt att fortlöpande plocka bort vissna blommor och fröhus annars slutar plantan att blomma. Penséerna tycker ej om värme, så fram emot midsommar brukar de chansera till förmån för de riktiga sommarplantorna. Penséesortimentet är stort, vraka, välj och njut!

Så här års brukar också flera sorters fleråriga perenna blommande växter dyka upp i kruka. Förgätmigej, bellis, fagertrav, mossflox och vårljung. Alla dessa klarar utelivet trots minusgrader och går fint att dekorera med. Dessutom får man bonus då man sedan kan plantera ut dessa plantor i rabatten där de sedan återkommer år från år.


Lilla och Lyckliga Lotta med ett överdåd av blommor.
Foto: Peter Gunnars

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB