Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lökväxter på Sofiero

Snödroppar och andra vänner som vårens budbärare

Snödroppar och andra lökväxter på Sofiero

Blomsterlökutställningar är vanliga i England och Holland. I England specialiserar man sig ofta på ett släkte. Så har man t.ex separata utställningar för snödroppar. I Holland, löklandet framför andra, vill man visa mångfalden. Här i Sverige gör Sofiero en kombination av dessa båda. Mellan 3-18 mars pågår en utställning som vill visa mångfalden av vårblommande lökväxter både verkliga sådana och som konstverk.

I orangeriet visas ett uppbyggt landskap med snödroppar och snöklockor. Här finns också andra små skönheter som krokus, våriris, vårstjärna, kungsängslilja, pärlhyacinter och scilla. Blommande azalea, trollhassel, clematis och björkar skapar en underbar scen för de små vårprimörerna.

I det gamla vinhuset visas tulpaner och hyacinter. En doftexplosion möter besökarna som kan botanisera bland såväl gamla beprövade tulpansorter som framtidens nya sorter av snittulpaner. Här står blommande prydnadskörsbär och vårginst för inramningen.

I slottet kommer en konstutställning på temat "Lökväxter" att pågå mellan 3-31 mars. Här visas verk av tre inbjudna konstnärer. De har alla målat på samma tema men konstverken är mycket olika.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Leena Airikkala från Helsingfors har en alldeles speciell teknik i sitt måleri. I en och samma målning möter vi olika kulturer och tidsepoker med lökväxten som central punkt.

Jane Nordzell Bergström från Karlskoga har många separatutställningar bakom sig. Hennes akvareller är mjuka, varma och lite drömska. Jane har också som specialitet att måla recepttavlor.

Anna Rappe från Kalmar har tecknat, målat och fotograferat sedan början av 60-talet. Hennes tavlor är färgstarka, kraftfulla och mycket spännande.

Tulpaner på Internet
För den som är speciellt intresserad av tulpaner finns flera adresser på Internet som berättar mer om tulpaner och lökväxter bl.a. www.blomsterframjandet.se, www.sorbyhtg.se, www.bulb.com samt www.blomkonsult.se. De innehåller mycket information och har också länkar till annan blominformation.


Som en vårsol på en himmelsblå vårhimmel lyser den blågula balkonglådan.
Foto: Tomas Södergren


Grekisk krokus, Crocus sieberi, är en blyg, ljusblå, vårblommande budbärare.
Foto: Jan Tennek


En välkomnande krans med härligt doftande hyacinter och blå anemoner.
Foto: Jan Tennek

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB