Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löknyheter

Varje höst vid den här tiden är det dags att skicka en tanke till våren och köpa in och plantera lökar för vårens ljuva blomning. Varje år kommer det också nyheter, främst bland tulpanerna, men de gamla, tåliga trotjänarna bland lökarna är också alltid odlingsvärda. Har man inte sorten redan i trädgården så är ju även en gammal sort "nyhet" för en.

Plantera lökarna så fort som möjligt efter köpet, de bör inte ligga någon längre tid. Detta gäller särskilt smålökar som torkar snabbt och narcisser som kan ruttna om de planteras sent. Kan du inte plantera med en gång, förvara lökarna svalt och luftigt, absolut inte i en tät plastpåse!

Tumregeln för plantering av lökar är att de ska hamna under jorden tre gånger lökens höjd. Om du alltså har en lök som är 3 cm hög, plantera den 3x 3 cm = 9 cm djupt. Har du stränga vintrar, kan dock 4 x lökens höjd vara berättigat, täck dem dessutom luftigt med granris innan vintern kommer.

Vanlig trädgårdsjord brukar gå bra för lökarna, men har du väldigt lerig jord, är det bra att lätta upp den med fint grus, sand och mullrik kompostjord. Lägg gärna fint grus underst i planteringsgropen och sand runt lökhalsen, särskilt på liljelökarna. Mer om liljelökar kan du läsa här.

Passa också på att ge lökarna gödning i form av benmjöl eller den speciella lökväxtgödseln som finns i handeln. Det kan man ge både när man nyplanterar och på våren när de gamla lökarna blommar. Vattna om jorden är torr, lökarna behöver hinna rota sig innan vintern kommer.

Plantera gärna lökväxterna bland yviga perenner, så att perennernas uppväxande bladverk döljer lökväxternas vissnande blast när dessa har blommat över. Blasten ska nämligen vara kvar tills den har gulnat, för då går näringen tillbaka till löken så att denna ska orka blomma om igen nästa vår.

Smålökar, som krokus och scilla passar även bra i gräsmattan, som ju vanligen inte behöver klippas förrän lökarna har blommat färdigt och vissnat ner. Smånarcisser och botaniska tulpaner passar bra under lövfällande träd och buskar, lökarna blommar när dessa ännu är i vila.

Tyvärr finns det många, ofta nyare sorters tulpaner, som inte vill blomma om igen. Det är tulpanens förmåga att bilda blombara sidolökar under sommaren som bestämmer om de kommer igen, då en lök bara blommar en gång.

Det är dock svårt att veta hur nyheterna kommer att bete sig, så man kan ju alltid ha en "nyhetsrabatt" med lökarna planterade i s.k. lökkorgar och där man njuter av prakten bara en gång och förnyar med nya lökar på hösten igen. Dessa lökar kan man efter blomningen flytta till ett mer undanskymt ställe för att se om de vill blomma igen, man kanske får en och annan snittblomma i alla fall.

Men önskar man att samma tulpaner ska komma åter år efter år, kommer återigen de gamla, beprövade sorterna väl till pass, sådana som den "eviga" 'Apeldoorn'.

Här presenteras några av årets nyheter hos leverantörerna. De kan ha funnits med tidigare hos någon annan, men de är väl värda att prövas!

Nya tulpaner:

'El Niño' är en tulpan av den sena, enkelblommiga gruppen. Blommornas färg går i orange och gult med schatteringar i rött. Den lämpar sig utmärkt som snittblomma. Blommar i maj. Höjd: 65-75 cm.
Nelsons, LF

'Night Rider' tillhör viridiflora-gruppen. Karaktäristiskt för viridiflora-gruppen är att blombladen delvis är grönaktiga, ofta i form av ett grönt band, därav namnet - grönbandad tulpan. 'Night Rider' har sirliga blommor i lila med ett grönt band på varje blomblad. De är senblommande, blommar i maj eller i början av juni. Blommorna brukar hålla sig vackra länge och passar även fint till snitt. Höjd: 40-50 cm.
Nelsons

En liljetulpan hittas också bland nyheterna, 'Yellow Spider'. Den är gul med gräddgula/vita strimmor.
LF

'Jackpot' är en mörk lila darwinhybrid - tulpan med vit kant. Den blir ca 55 cm hög. Blommar i maj-juni.
LF

'Swan Wings' registrerades redan 1959, men den har sällan synts ensamförpackad, bara i blandningar. Den tillhör fransblommiga gruppen, d v s blombladens kanter är fransiga.
LF

'Annelinde' är en sen fylldblommig, ljuvligt vacker tulpan. Den liknar den gamla sorten 'Angelique' men har vitkantade blad.
LF

'Abigail' ur sena fylldblommiga gruppen (dubbla) är lila med gröna botten på kronbladen.
Höjd: 45 cm.
LF

'Purple Dream' är en elegant liljeformad tulpan som blir ståtligt hög. Kombineras effektfullt med vita tulpaner eller den mörkt svartlila tulpanen 'Queen of night'.
Weibulls

'Hot Pants', en vacker, bullig, senblommande tulpan med tvåfärgade kronblad i lila och vitt. Ett litet konstverk i sig själv.
Weibulls

'Barbados' är en höjdare i mustigt rött och läckert fransade kronblad. Ett effektfullt blickfång i rabatten.
Weibulls

Tulipa greigii 'Early Star', påfågelstulpan, en s.k. botanisk tulpan. Blommorna är invändigt citrongula med röd basalfläck medan kalkbladen utvändigt är karminröda med gul kant. Bladen har mörka strimmor. Trivs bra i stenpartiet eller husväggsrabatten. Blommar i april-maj. Ursprungsformen kommer från Centralasiens stäpper.
K

Ytterligare en greigii-tulpan är 'White Fire'. Den är glatt polkagrisfärgad, 45 cm hög och blommar i maj-juni.
LF

Många leverantörer har även i år gjort vackra blandningar med tulpaner som passar ihop.

Perfect Partners 'Exotic Collectors Blend' innehåller grönbandade sorter i champangefärg blandad med jordgubbar ger denna eleganta blandning en känsla av lyx. De är senblommande och blommar i maj eller i början av juni. Blommorna brukar hålla sig vackra länge och passar även fint till snitt. Höjd: 45-55 cm.
Nelsons

Perfect Partners 'Lovers Blend' är en blandning av triumftulpaner vars karaktäristiska drag är den stadiga blomstjälken och den vackra blomformen. Färgblandningen är läcker i rött och gredelint och blommorna gör sig utomordentligt både i rabatt och vas. Blommar i april-maj. Höjd: 40-60 cm.
Nelsons

Perfect Partners 'Candy Cane Tulip Blend' är som en varm sommardag sprider sig denna färgsprakande blandning fram i rabatten. Trivs bäst i en mycket väldränerad, mull- och sandblandad jord som torkar upp under sommaren t.ex. i en rabatt vid en södervägg eller i ett stenparti. Blommar i april-maj. Höjd: 30-40 cm.
Nelsons

Perfect Partners 'Moonlight Sonata'- blandningen består av tre sorters tulpaner i mörkt purpur och vitt ger en härlig mystik i rabatten. De blommar i april-maj. Höjd: 50-60 cm.
Nelsons

Perfect Partners 'Peppermint Tulip Blend' - med sina lekfulla färger ger dessa triumftulpaner en energikick i trädgården! Karaktäristiskt för triumftulpanen är den stadiga blomstjälken och den vackra blomformen. Blommar i april-maj. Blommorna brukar stå länge. Höjd: 45-60 cm.
Nelsons

'Black & White', en magnifik färgblandning! Blandningen innehåller vita och svarta tulpaner. Senblommande, fina i rabatten men även bra och hållbar snittblomma.
Odla.nu

'Pink Mix' innehåller 3 olika, läckra sorter i rosa och vitt. 'Upstar', 'Candy Club' och 'Angelique'. En verklig vårkaramell!
Odla.nu

'Gavota' & 'Jackpot' är en läcker kombination med två olika triumphtulpaner, båda med brunsvarta blommor varav den ena med vit kant och den andra med gul kant.
Odla.nu

Hammenhögs har en blandning av strimmiga Rembrandt-tulpaner i olika färger. Dessa är ju inte så lätta att hitta annars, så här får man passa på!

Den lila- och vitflammiga nya sorten 'Rem's Sensation' som liknar föregående, säljs separat förpackad av LF.

Nya narcisser:

'Smiling Twin' är en bullig, charmig narciss i ljus färgskala och med vackert öga.
Weibulls

'Elizabeth Ann' är en narciss ur cyklamineus-gruppen. Den är en ny och vacker narciss med vita blommor med mörkorange mitt och den blommar i april-maj. Höjd: 25 cm.
Nelsons, LF

'Star Daffodil Quartet' är en blandning av vita stjärnnarcisser med en strålande mittpunkt som lyser i kapp med vårsolen. Blommar i april-maj. Höjd: 30-40 cm.
Nelsons

'Manly', Narcissus x incomparabilis. Stjärnnarciss med fyllda vita blommor och inslag av orange. Fin både i rabatt och kruka.
Odla.nu

'Intrique', Narcissus x pseudonarcissus, är en påsklilja med stora, gula blommor och vit mitt.
Odla.nu

Några nya, snygga Allium-sorter har också lanserats:

'Silver Spring' är en underbart vacker allium med vita blommor med vinröd, stjärnformad mitt.
LF

Allium jesdianum 'Shing', bukettlök från Centralasien är en sällsynt men lättodlad lök, som trivs i de flesta slags jordar. Den har gulgrönt bladverk och talrika, djupt purpurfärgade blommor i en tät, 10 cm vid boll. Används ibland som snittblomma. Blommar redan i maj-juni, tidigare än de flesta Allium. Trivs bra i de flesta lägen och till skillnad från flertalet centralasiatiska lökväxter är den ej beroende av en torr sommarvila. Denna selektion kommer ursprungligen från Shing-dalen i Tadzjikistan. Höjd 70 cm.
K

'Albopilosum' är en Allium christophii-hybrid, på svenska stäpplök. Den har stadiga stjälkar och ljuslila, bollformade blommor i juni. Blommorna kan bli närmare 20 cm i diameter.
Odla.nu

En ny pärlhyacint har också kommit:

Muscari armeniacum 'Cote d'Azur' heter på svenska armenisk pärlhyacint. Denna sort är rikblommig och blå som Medelhavet vid Nizza. Pärlhyacinter passar som kantväxt, i små grupper i rabatten eller i öppen jord under träd och buskar. De är lättodlade och förökar sig gärna. Blommar i april. Höjd 15 cm.
LF, K

Många lökfirmor satsar också på liljelökar, Lilium, att plantera på hösten. Här några nyheter:

'Tango Capuccino' är en krämvit lilja med lilabrunt öga med förföriska stänk ut på kronbladen.
Weibulls

'Tango Olina' är en mörkt röd liljan skönhet som trollbinder med förföriska röda ståndare mot mörk botten. En dramatisk färgkombination som garanterat väcker uppmärksamhet i rabatten.
Weibulls

'Latvia' är gul med svart svalg. Den blommar i juli-augusti.
LF

Köpställen:
Weibulls och Hammenhögs lökar säljs allmänt i trädgårdsbutikerna i hela landet.
Detsamma gäller för Bröderna Nelsons sortiment, med varumärket Lord Nelson.
Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik (LF) i Lund säljer även per post.
Konnässörsklubben (K) på Göteborgs Botan har en postorderförsäljning på utvalda, ovanliga lökar och man kan gratis bli medlem för att handla där.
Vi säljer också olika sorters lökar här på Odla.nu. Se här: http://butik.odla.nu/kampanjer/hl/


'El Niño'


'Night Rider'


'Annelinde'


'Abigail'


'Hot Pants'


'Black & White'


'Gavota' & 'Jackpot'


'Elizabeth Ann'


'Star Daffodil Quartet'


'Intrique'


'Silver Spring'


'Albopilosum'


'Cote d'Azur'


'Tango Olina'
Foto: Lökleverantörernas egna bilder

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB