Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Löjtnantshjärta - ny läcker sort!

Perennagruppen har presenterat ett nytt löjtnantshjärta med mörkare blad, purpurbruna stjälkar och längre blomningstid - det vore väl något!

Av Sylvia Svensson

Löjtnantshjärta hör den ljuva försommaren till och är en älskad, gammaldags klassiker som många minns från barndomen. Blomningstiden är dock alltför kort vilket säkert många av oss gärna hade sett var annorlunda.

Löjtnantshjärta med mer färg

Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis, ’Valentine’ är en ny, mörkbladig, lägre variant av löjtnantshjärta. Den har de klassiska rödvita, hjärtformade blommorna men blomsterstjälkarna är purpurbruna och de finflikiga bladen mörkare. Den växer buskigt, med vackert överhängande blomsterstjälkar. Roten är en stor, köttig och ömtålig jordstam.

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Löjtnantshjärtat 'Valentine' blir cirka 40-60 centimeter hög och blommar under längre tid än den vanliga varianten, den vissnar inte heller ner lika fort. Den kan till och med återkomma med nya blommor under tiden juli-september om du klipper av vissnade blomställningar efter hand och skär ner plantan efter avslutad blomning. Härdighet B betyder att det här löjtnantshjärtat kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge och gärna med vintertäckning.

#Så trivs löjtnantshjärtat#

Löjtnantshjärta vill ha djup, mullrik, väldränerad jord som inte är för torr, och den vill inte ha för mycket kvävegödsling. Löjtnantshjärtat växer gärna i halvskugga och är alltså en bra woodlandväxt. Den bör få stå orörd på samma plats i många år. Om plantan börjar ruttna i mitten kan den delas. Löjtnantshjärtat kan komma upp tidigt på våren, så skydda mot nattfrost då de ömtåliga, köttiga bladen och stjälkarna fryser ner vid minsta frostknäpp.

Perennrabatt med löjtnantshjärta På grund av sin något lägre höjd passar det här löjtnantshjärtat att placeras i mitten eller i framkant av rabatten, bakom några lägre nävor, sockblommor och kaukasiska förgätmigejer, vars blad sedan döljer det nervissnande bladverket och hålet efter det. Även släktingen fänrikshjärta som behåller bladen hela sommaren är en fin kantväxt. Aklejor med liknande egenskaper och samma blomningstid är förstås fina grannar, liksom olika bollökar, smörbollar och strandiris. Alla dessa höjer sig ur nävornas bladverk. Plantera gärna även astilbe och ormbunkar som har fint, yvigt bladverk som kommer upp något senare.

Fler växtnyheter Här kan du läsa om fler nya och vackra växter: Läckert gul solhatt Ljuvligt rosa solhatt Amsonia - isblåa stjärnor

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB