Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lin, en gammal kulturväxt

De blåa linåkrarna har blivit mer sällsynta under de senaste årtiondena, men man kan alltid hoppas att den naturligare trenden gör att det blir ett uppsving igen av linodling. Användningsområdena av denna försynta växt är många, och linblommans blyga uppsyn drar förtjusta blickar till sig.

Av Sylvia Svensson

Det är helt underbart med en vajande linåker som i juli-augusti lyser himmelsblå med tusentals små blommor på tunna stjälkar.

Från linplantor till linnetyg

För att linplantorna ska bli linnetyg behöver de beredas. De som fortfarande kan linberedningens svåra konst är alla de eldsjälar inom hemslöjden som har hållit detta hantverk levande under tiden.

Linberedning betyder att man förädlar linplantor ur spånadslin-gruppen till spinnbara fibrer som man sedan kan spinna lingarn och väva linne av.

Moment som ingår i linberedning är skörd, torkning, repning, rötning, bråkning, skäktning och häckling. Sedan följer spinning och vävning som egentligen inte ingår i själva beredningen. För den som vill veta mer finns mycket att hämta på nätet och hos de olika hembygdsföreningarna runtom i landet.

Linplantan används till mycket

Förutom att man använder linplantans fibrer till linnetyg, används linets frö till utsäde, för pressning av linolja och till djurfoder men även som ingrediens i livsmedel som i matbröd och till exempel strött på morgonfilen för att främja matsmältningen.

#Inspirerande bilder#

Jag visar några vackra bilder för inspiration, tagna vid visningen av linberedning på Göteborgs botaniska trädgårds kulturväxtdagar.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB