Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Liljebaggar!

Dessa lackröda, vackra marodörer har härjat fritt hos mig sedan början på april. De är där så fort några liljeväxter vågar stoppa upp näsan ur jorden! För nuvarande ser mina stackars kejsarkronors blad ut som tårtpapper och nu spanar odjuren efter mina krolliljor! Trots att vi plockat så mycket vi hunnit!

Av Sylvia Svensson

Den fullbildade, vackert lackröda liljebaggen, Lilioceris lilii, som är 6-8 mm lång, övervintrar i jorden och kommer upp för att para sig så fort vårsolen börjar värma. De lägger en klunga av i början orangefärgade ägg oftast på bladets undersida. Äggen kläcks efter cirka två veckor och har blivit svarta strax innan de kläcks. Ofta hinner baggarna utveckla två generationer under en sommar.

Glupska!

Ta på dig handskar, det är ganska lätt att mosa äggen så fort du hittar dom. Men när de har blivit larver och ligger i sin egen avföring som rödgrönsvarta geggiga klumpar under bladen, börjar det verkligen bli äckligt. Enklast är att ta på sig rejäla gummihandskar och dra utmed bladen och ha en spann vatten till hands där man sköljer av eländet med en gång. Men sedan får man hälla vattnet på ett hårt underlag och trampa ihjäl dem ändå.

De ger sig på alla sorters liljeväxter, så även andra än de egentliga liljorna duger, exempelvis olika sorters Fritillaria som kejsarkronor och kungsängsliljor. Särskilt mums tycks just kejsarkronor vara, kanske p g a sin tidiga uppkomst just när liljebaggarna vaknar och behöver näring. Men sedan kommer madonnaliljor och martagonliljor igång och de är mycket eftertraktade.

Kanske hör praktliljan, Lilium speciosum, med sina något läderartade blad och oftast något skuggiga placering inte till baggens favoriter, men smaka av den kan de göra ändå.

Börja tidigt

Ju tidigare på våren man börjar plocka dem, desto bättre är chansen att de inte hinner föröka sig. Men det gäller att vara ihärdig och även grannarna bör plocka för att man ska få effekt. För de kan minsann flyga också!

De vuxna baggarna sitter gärna på bladen i värmen och är då lätta att se då de lyser röda. Smyg dig på dem, för så fort de känner vibrationer eller ser skuggan av dig eller din hand, kastar de sig ner till marken och vänder den svarta undersidan upp. Då är de svåra att se, men om man står stilla och väntar en stund, så börjar de röra på sig igen och försöker gräva ner sig i jorden. Det är då man ska slå till. Ta upp dem och lägg på ett hårt underlag och trampa eller kläm ihjäl dem.

Andra medel

De kan låta gällt då man klämmer på dem, därför kallas de på vissa språk för liljetuppar! Om det känns för äckligt att klämma, ha en liten burk med en skvätt t-sprit i handen, och så slänger du baggen kvickt i burken. Spriten bedövar den genast och den drunknar. Du kan hålla handen eller burken under när du försöker fånga baggen från liljebladet, då kanske den trillar i direkt!

Det sägs att myrmedlen Myrr eller Stoppa myror också kan vara effektivt mot liljebaggar. Man strör medlet under liljorna och när baggarna hoppar ner, får de medlet på sig. Normalt befinner sig ju baggarna uppe på bladen, så man får störa dem så att de faller ner och hamnar i pulvret. Annars sitter de ju där uppe och blir inte skadade av det. Jag har inte prövat själv, men om man har väldigt mycket liljebaggar så är det värd ett försök.

Försök med Bionim och Pyrsol har också gjorts, med varierande resultat.

Gör hur du vill, bara du dödar dem på något sätt! För om du inte gör något, kommer de snabbt att kaläta hela liljan utom den hårda stängeln!

Lycka till med jakten!

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB