Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lever på sten

Taklök kan nog kallas för den perfekta växten i höstens krukor. Det latinska namnet, Sempervivum, betyder "alltid levande". Den överlever nämligen nästan allt året runt.

Taklök är en så kallad rosettväxt som bildar vackra, regelbundna rosetter av de tjocka bladen. Det finns ett otal sorter att välja bland och de kan vara i allt från ljusgröna till silverfärgade, brunaktiga eller rödaktiga nyanser. Vissa bildar små rosetter, andra stora och vissa är täckta av spindelvävstunna hår, så rosetten ser ut som om den var stylad av en skicklig blomsterkonstnär.

De många olika formerna och färgerna klär varandra, - men du har otroligt många andra möjligheter om du planterar taklök tillsammans med sensommarväxter som exempelvis Hebe, Heuchera, Sedum och Aster. Kombinationen av de matchande naturfärgerna och de iögonenfallande formerna skapar helheter med stark utstrålning som poängterar höstens alla goda egenskaper.

Trivs under tuffa förhållanden

Sommarblommor
Sommarblommor
Handla nu

Ute i naturen växer taklök i karga bergområden där livet är hårt. Fast taklöken växer oförtrutet trots de tuffa förhållandena. De tjocka bladen kan magasinera vatten mycket länge och den kraftiga bladvävnaden förhindrar att vattnet avdunstar från bladen. Det innebär att taklök kan växa på platser där de flesta andra växter inte överlever. Det som krävs för att det ska lyckas är sol, värme och torr jord. Taklök är anspråkslös och klarar sig utan problem -under kalla vintrar. Det enda den inte tål är att stå och bada. Då ruttnar helt enkelt rosetterna.

Taklök i krukor
Taklök är ett mycket bra val till krukorna utomhus - inte minst när de behöver fräschas upp efter en lång sommar. Om du väljer vintergröna växter som Heuchera och Hebe sätter du inte bara färg på hösten utan även på hela vintern eftersom de fina taklöksrosetterna också är städsegröna. Det krävs inte särskilt mycket. Många taklökar - likadana eller olika - i en enkel, låg kruka gör ett starkt intryck. Det gäller också om du planterar en taklök i flera terrakottakrukor på rad.

Nästa generation
Taklök är flerårig. Den lyser upp runt huset på vintern och sedan kan du plantera ut den i trädgården. Den ursprungliga rosetten slutar sitt liv genom att blomma överdådigt, men innan dess har den bildat ett antal utlöpare med nya, små rosetter som ser till att livet går vidare.

Blomningen är ett kapitel för sig. Från rosettens mitt reser sig en kraftig blomstängel täckt av små blad som lyfter upp en stjärnformig blomställning med röda eller gula blommor över rosetten. Det ger hela växten ett nytt, men definitivt inte mindre charmigt uttryck.


Taklök, Sempervivum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB