Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lättsådda sommarblommor

Många av oss älskar att göra buketter av de ettåriga sommarblommorna från trädgården. De är så folkviseljuva och enkla att få till det. Det är direktsådd som gäller och du behöver inte vara någon florist för att få en underbar bukett till köksbordet.

Av Sylvia Svensson

Sommarblommor är enkla att så

Det är enkelt att odla sommarblommor till buketterna. Många av dem kan direktsås så fort jorden reder sig och det börjar bli lite vårvärme. Kolla på fröpåsen om den tilltänkta sorten kan direktsås eller om den behöver förkultiveras någon vecka.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Det finns fröpåsar med färdigblandade sommarblomsterfrön som kan direktsås. Sådana är bra att så några rader i kökslandet eller i ett lite mer undangömt hörn i trädgården. Där kan du sedan plocka stora buketter utan att ”paradrabatten” blir skövlad!

Men du kan också så några rader ätliga blommor som ringblommor, krasse, gurkört, blåklint, solros och kryddtagetes i grönsakslandet. Förutom att vara vackra och passa fint ihop med grönsakerna, kan du knipsa med en och annan blomma när du ändå hämtar sallat till middagen! Du kan förstås lägga blommorna just i salladen, men du kan även göra en liten bukett att förgylla matbordet med.

Släng lite frön i rabatter

Frön till sommarblommor som gror snabbt och förgyller rabatter under den tidiga sommaren kan du också slänga in mellan sena perenner. Då ser rabatten inte så färglös ut medan du väntar på att de sena perennerna ska börja blomma.

Jag brukar göra så med vallmofrön: strör några frön här och där i rabatterna där det är naken jord nu på våren. Vallmo finns i många olika färger och sorter, de gror snabbt och börjar blomma redan i juni-juli.

Botanisera dig mellan alla ljuvliga fröpåsar bland våra Blomsterfröer, kanske hittar du några nya favoriter!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB