Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Låt färgstarka vårblommor lysa upp i vardagsmiljön

Ge frukostbordet en härlig känsla av vår med färgstarka cinerarior. Eller gläd dig på jobbet med en korg våreld i de nya, fräscha färgerna. Det finns flera krukväxter som hälsar våren välkommen.

Det finns krukväxter som inte fordrar så mycket ljus och som därför trivs bra så här års. Våreld, eller kálanchoë som den också kallas, är en av dem. Nu på våren finns den i flera klara färger som orange och rosa och flera andra härliga pastellfärger. På hösten kallas den höstglöd och då är den vanligare i starkare färger som rött och gyllengult.

Våreld är en så tacksam växt. Den är en härlig färgklick och finns i flera storlekar och prislägen. Den skräpar inte och fordrar inte så mycket vatten. Dessutom klarar den en placering en bit in i rummet, särskilt när många av blommorna redan har slagit ut.

Detta beror på att våreld är mycket tolerant mot bristande ljus. Och det kan behövas så här års, när ljusintensiteten är låg. För även om vi går mot ljusare dagar, så når ljuset inte ens under soliga dagar upp till mer än 3.000-4.000 lux. Jämför detta med en solig sommardag, då ljuset kan nå upp till 120.000-320.000 lux, och det under betydligt fler timmar. Detta är förklaringen till att många växter inte orkar slå ut i blom i vanlig rumsmiljö, trots att de fortlöpande sätter nya knoppar.

Ta minirosen som ett exempel. Så här års måste de ha ordentligt utslagna blommor när man köper dem. För knoppiga exemplar har svårt att orka fram. När plantorna blommat färdigt ställer man dem åt sidan tills dagarna blir längre och ljuset räcker för att de ska orka anlägga nya knoppar. Det är bra att vara medveten om att det är bristen på ljus som gör att blomningen blir lite kortare tidigt på våren, än längre fram på säsongen.

Presentblomma
Vårvinterns perfekta presentblomma, både vad gäller ljus och temperatur, är azalean. Vårazalea finns i många fler färger än julvarianten och även i flera former. Som present kan det vara häftigt att komma med en uppstammad blomma, eller en konformad. Men allra vackrast är den kanske som vanlig krukväxt, ett litet träd, översållat med en sky av rosa, vita, röda eller tvåfärgade blommor.

Förgyll frukosten
En härlig, färgstark cineraria med sina många små prästkragsliknande blommor ger din frukostplats vårkänsla. Även om det inte syns, så är cinerarian på håll släkt med silvereken och kommer ursprungligen från Kanarieöarna. Cinerarian med sina intensiva färger trivs bäst i ett mycket ljust men svalt fönster och fordrar jämn fuktighet för att inte de stora, vattenförbrukande bladen ska få torra kanter.

En rolig liten blomma är toffelblomman, som har säsong från strax efter jul och fram till början av april. Den lyckas med mästerstycket att samtidigt se både kompakt och skir ut. Sitt namn har den fått av blommornas uppblåsta form, som särskilt barn brukar tycka är lustig. Med sin intensiva röda, gula eller spräckliga blomfärg är toffelblomman en av vårens absoluta färgklickar. Blommans ljusa blad står också vårfint mot de gröna krukväxternas betydligt mörkare färger.

För att trivas och hålla länge, fordrar toffelblomman en ljus och sval placering och jämn fuktighet för rötterna. Ursprungligen kommer den från Sydamerikas höga bergskedja Anderna och därifrån är den van vid ett svalt klimat.

Flerårig viva
Ett annat vårtecken är den lilla jordvivan, som ofta kallas primula efter sitt latinska namn Primula vulgaris. Den finns numera i en mångfald färger och även med två och till och med trefärgade blommor. Jordvivan fordrar jämn fuktighet och att man nyper bort vissna blommor efter hand.

När plantan blommat över, kan man spara den i ett frostfritt garagefönster, eller liknande, och minska ned på vattningen. Till våren sätter man ut plantan i trädgården, där den snart tar sig och kommer tillbaka i blom nästa vår. Så varför inte börja samla på plantor i alla de underbara färgerna till en härlig primularabatt nästa vår?

För att verkligen känna att våren är i antågande så kan du köpa en liten kruka med några krokusar till ditt bord. Krokusen är den tacksammaste av alla vårens växter. Den fordrar bara några droppar vatten nu och då och att man tar bort vissna blommor. Och ett litet knep; Sätt plantan i kylskåpet över natten, så förlänger du blomningen.


Ett köksfönster att bli glad åt. Fr.v. Cinerarior, toffelblomma, jordviva, dracena 'Kiwi' och några små fingerrankor 'Andrea'.
Foto: Peter Gunnars

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB