Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Länge leve sommaren

Cyclamen persicum

Sommaren går visserligen mot sitt slut, men det finns all anledning att hålla sommarstämningen vid liv så länge som möjligt. Fräscha blommor och frodiga växter i krukor och lådor är allt som behövs.

Sommarblommornas ersättare står redo. Det finns massor av växter som trivs med temperaturerna under sensommaren och höstmånaderna, så det finns ingen ursäkt att inte låta andra växter ta över.

Det är bara en sak du måste komma ihåg när det är dags att byta ut växterna i krukorna: När du kasserar de gamla växterna måste du även kassera jorden som de har stått i. Det finns inte mer näring kvar i jorden och den kan dessutom innehålla växtsjukdomar som kan smitta de nya växterna. Alltså måste du slänga bort jorden och rengöra krukorna innan du planterar nya växter.

Det finns mycket att välja bland i sensommarens utbud - växter med vackra blommor, färgglada frukter eller fascinerande blad. Vissa av dem betraktas oftast som krukväxter, men många av dem, exempelvis korallbär och spanskpeppar, samt ett antal köttätande växter trivs alldeles utmärkt utomhus på sensommaren.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Samma sak gäller för spännande frilandskaktusar som är nya ute i handeln. Och slutligen mår en gammal bekant som cyklamen väldigt bra om den planteras i en kruka ute på terrassen. De låga sensommartemperaturerna påminner om cyklamens ursprungliga växtplats och då stortrivs den.

Men vi får inte glömma de växter som främst odlas på grund av sina vackra blad. Tillsammans med blommande växter eller andra bladväxter kan de skapa överraskande och spännande minimiljöer i krukorna. Färgerna håller sig i naturens vackra nyanser, men färgskalan är bredare än man skulle kunna tro – från lysande silvergrått via alla nyanser av grönt till bruna och djupröda nyanser.

Plantera exempelvis alunrot, murgröna, kinesisk kärleksört, curryeternell, silvergirland, veronika eller taklök i dina krukor och se hur snyggt det blir.

Om du tycker att det ska vara ännu färggladare kan du se fram emot sensommarblommornas härliga färger som passar perfekt denna årstid. Nu är det de brända färgerna som gul och orange som dominerar och de piffas upp med fräsch limegrön och blå och lila nyanser som verkligen slår igenom på sensommaren. Aster, lavendel, salvia, ljung och spännande tuppkam eller plymört hör liksom krysantemum i allsköns färger och ajania till de perfekta sensommarblommorna.

Något av det allra bästa med de vackra höstkrukorna är att de är så lättskötta. Årstidens låga temperaturer och den höga luftfuktigheten betyder att höstväxterna inte behöver vattnas lika mycket som sommarblommorna som de har ersatt.

Du kan njuta av sensommarväxterna ända tills temperaturen kryper under nollan. Vissa av dem, framförallt bladväxterna, fortsätter vara vackra även om det blir några minusgrader och kan planteras i rabatterna när nästa trädgårdssäsong närmar sig och det är dags för vårväxterna i krukorna.


Cyclamen persicum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB