Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lång blomsterglädje med trendiga liljor

Nu frågar man efter liljor i blomsterbutikerna. Stora blomklockor i härliga färger. På långa stjälkar som snittblommor, lägre om de växer i kruka. Förr exklusiva blommor, idag prisvärda skönheter med lång hållbarhet.

Från Blomsterfrämjandet

Liljan är en fascinerande blomma som sprider färg och fest omkring sig. Många uppfattar den som storslagen och exklusiv, andra som romantisk. Liljan lämnar ingen oberörd. En enda nyutslagen liljestjälk kan förmedla lika mycket känsla som ett helt fång. Och även om det är de pampiga liljekvistarna som väcker mest uppmärksamhet, så tilltalas många av den nättare krukliljan.

Att liljor har blivit populära har flera förklaringar. Förr var de svåråtkomliga och dyra och de tunga blommorna avskräckte mer än lockade. Nu odlas de flesta i Sverige. Nya odlingsmetoder och korta transporter har gett blommor med högre kvalitet och längre livslängd och dessutom sänkt priset. Vi har också ett mode där det storslagna och färgstarka bejakas och vad passar då bättre in än de storslagna liljorna?

Förr dominerade de madonnevita blommorna. Idag finner vi liljor i en sprakande palett av färger, alla på den varma färgskalan, med olika nyanser av rött, orange, gult och vitt. Den här utvecklingen har gått mycket fort och fortfarande får man fram nya liljor med vackra teckningar eller där färgnyanserna flyter samman i kombinationer, som man knappt tror är möjliga.

Från Orienten

Liljan har ett orientaliskt ursprung och en gång odlade man dem för att lökarna var nyttiga, som medicin och som föda. Nu är det skönheten som gäller. I odlarkretsar skiljer man mellan orientaliska och asiatiska liljor. De orientaliska är vanligast bland snittblommorna och får de största blommorna och den mest hänförande doften. Bland de krukodlade sorterna dominerar de asiatiska, som har något mindre blomma, inte fullt så kraftig doft samt kortare och stadiga stjälkar.

De flesta liljor har idag egna namn. En av de mest efterfrågade är Star Gazer med sina många klockor i rosa med en markerad vit kant. Något ljusare blommor med vackert veckade kanter har La Reve. Till de nya hör Vivaldi, en rosa skönhet som blivit japanernas favorit. Bland de gula snittliljorna dominerar den storblommiga Hilde och i den eldiga färgskalan hittar man orange Apeldoorn och röda Monte Negro. Trendfolket frågar efter vita liljor som Casa Blanca eller cremefärgad Sterling Silver.

Liljor i krukor

Sedan några år säljs också liljor i krukor. Först kom de småblommiga sorterna, där orange Polka och gula Camelia lyste upp mot det gröna bladverket. Efterhand har odlingsmetoderna utvecklats och allt fler sorter finns att välja på, kompaktväxande och med många klockor. Orange Pixie påminner om gammeldags torparliljor och Butter Pixie är en gulblommande motsvarighet. Bland storblommiga sorter finns blekrosa Ready.

De krukodlade sorterna håller 3-4 veckor i normal rumstemperatur och klockorna avlöser varandra. När de blommat över kan man sätta ut lökarna i en rabatt. Med näring och rätt växtplats kan de växa sig starka över sommaren och sedan skjuta upp nya blomstänglar nästa år och många år därefter.

Visa färg

Snittliljor har också god hållbarhet, om man sköter dem rätt. För att vara säker på att alla blomknoppar efterhand ska slå ut, väljer man stänglar, där de nedersta blomklockorna börjat visa färg.

Skär av en bit av stjälkarna med ett långt snitt och ta bort alla blad som riskerar att hamna i blomvattnet. Tillsätt snittblomsnäring. Det hjälper knopparna att slå ut.

Placera blommorna svalt över natten. Fyll på mera vatten efterhand. Man kan också byta vatten helt var eller varannan dag och då ge nya snittytor och ny snittblomsnäring.

Klipp efterhand bort de blommor som håller på att vissna. Det fräschar upp utseende och stärker de resterande blommorna.

Om man är rädd för att frömjöl ska hamna på en ömtålig duk, kan man torka av det från pistillerna med en bit fuktat papper.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB