Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Läckra gubbar

Visst är det härligt att kunna gå ut och plocka en näve solmogna jordgubbar av olika slag! Det kan bli verklighet även om du inte har någon trädgård, de går nämligen bra att odla på balkongen eller uteplatsen.

Av Sylvia Svensson

Det finns många specialsorter av jordgubbar och smultron numera.

Den vanliga jordgubben, *Fragaria x ananassa, är en korsning mellan Fragaria chiloensis och Fragaria virginiana*. 
Jordgubbar odlas vanligen i jordgubbsland med upphöjda rader, men du kan också odla i krukor och pallkragar om du vill. Det finns massor av namnsorter att välja bland.

Ampeljordgubbe är en jordgubbssort som har långa, hängande stjälkar. Den blommar kontinuerligt mest hela sommaren med söta, ofta rosa blommor som ger en bra skörd av välsmakande bär från slutet av juni ända tills det fryser på hösten. En ampeljordgubbe kan med fördel planteras i amplar och höga krukor. Namnsort: ’Camara’.

Smultron, *Fragaria vesca,*är en ypperlig kantväxt för rabatter och passar också som marktäckare. De kan också odlas under buskar som är glesa nog för att solen ska nå till marken. Namnsorter som ’Norrlandssmultron’, ’Rödluvan’, ’Småland’ mfl.

  
Det finns även vita smultron, *Fragaria vesca f. alba,* som även allergiker ofta tål. Fåglarna låter dem vara i fred i tron att de inte är mogna. Men de är lika söta som de vanliga röda när de väl är mogna. Namnsort: ’Snövit’. 

MånadssmultronFragaria vesca var. semperflorens, är en variant som producerar smultron hela sommaren. Några namnsorter: ’Alexandria’, ’Red Wonder’, ’Yellow Wonder’, ’Rügen’. 

SmulgubbeFragaria x vescana, är en korsnings mellan smultron och jordgubbe. Den har större bär än smultron och är ofta igång att producera hela sommaren. Namnsorter: ’Rebecka’, ’Sara’. 
  
Det finns också rent dekorativa sorter som heter rosensmultronFragaria x rosea. Den är en korsning mellan jordgubbe Fragaria x ananassa och kråkklöver, Potentilla palustris. 
Dessa har antingen små, sura bär eller inga bär alls utan odlas för de vackra, rosa blommornas skull. Några namnsorter är ’Lipstick’, ’Pink Panda’, ’Red Ruby’ och ’Serenata’.  

Framberry, *Fragaria x ananassa,säljs som en kul nyhet med namnet framberry. Den är ingen konstig korsning mellan olika växter, den är en vanlig jordgubbe med hallonsmak, därav varumärket framberry den säljs med: den första delen kommer från franskans ord för hallon: framboise, den senare delen kommer från engelskas ord för jordgubbe: strawberry*. Alltså framberry! Namnsort: 'Red Dream'.

Framberry får orangeröda, saftiga bär med unik smak av både hallon och jordgubb. Odlas och skördas som jordgubbar i krukor och lådor eller planterad i köksland. Trivs i sol till halvskugga. Plantera helst tillsammans med andra jordgubbar för bättre pollinering. 

En annan liknande nyhet är pineberryFragaria x ananassa. Pineberry har också samma föräldrar som den vanliga jordgubben.

Den ger vita bär med röda frön, fast med smak av ananas! Den ger skörd i juni-juli. Trivs i full sol och väldränerad, näringsrik jord. Plantera den i varma, skyddade lägen och odla som vanlig jordgubbe. Plantera pineberry tillsammans med andra jordgubbar för pollinering. 
En namnsort heter ’White Dream’. Den vita färgen gör att de får vara i fred för fåglar. 

Skydda plantorna
Skydda gärna framberry- och pineberry-plantorna med löv eller halm under vintern, dock inte med egna löv eller löv från andra jordgubbsplantor. Man bör alltid klippa bort bladen på alla jordgubbsplantorna på hösten för att eventuella svampsjukdomar inte ska kunna övervintra i dessa.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB