Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Läckert gul solhatt

Det kommer hela tiden nya perennsorter. Vad sägs om en gul solhatt? En vacker, stadig perenn som älskas av fjärilar, humlor och bin. Vi ger tips på vilka växter som är vackra tillsammans med solhatten.

Av Sylvia Svensson

En läckert gul solhatt, ‘Cleopatra’ har gjort entré i Perennagruppens regi och kommer att finnas i plantskolorna till våren 2013.

Gul solhatt - ny perenn

Gul solhatt, Echinacea purpurea, 'Cleopatra', eller röd rudbeckia som den egentligen bör kallas enligt SKUD (Svensk kulturväxtdatabas) även om den här sorten är gul, får doftande, enkla, solgula blommor med orange mitt, och den blommar under sommaren, från juli till september.

Solhatten ‘Cleopatra’ är kompakt och blir cirka 50 centimeter hög. Bladen är ganska stora, något gråludna och stjälkarna är grova och robusta.

#Så trivs solhatten#

Solhatten trivs i varm, mullrik jord i soligt läge. Den är tämligen torktålig och ganska härdig, troligen till Mellansverige. Det skadar dock inte att vintertäcka solhatten lite eftersom den inte gillar vinterfuktighet.

Perennrabatt med solhatt 'Cleopatra' I en större perennrabatt med andra robusta växter blir solhatten väldigt fin, och eftersom solhatten älskas av fjärilar, humlor och bin skulle en fjärilsrabatt kunna bli något alldeles extra. Solhatten gillar att breda ut sig, så vid planerandet av rabatten bör det tas med i beräkningen.

I en fjärilsrabatt kan till exempel de här växterna passa bra tillsammans med den gula solhatten: passande namnsorter av andra solhattar, vit kärleksört, solgul solbrud, vit rosenstav, vit pipört och så kanske några orangegula dagliljor. Gult kungsljus och flerårig solros i blir vackert i bakgrunden och sist, men inte minst, mörkbladig alunrot som kantväxter. Även vackra japanska gräs, Miscanthus, skulle passa bra i sammanhanget.

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB