Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Krysantemum

Krysantemum - Österns blomma - ute och inne
Chrysanthemum indicum

Krysantemum är en klassisk, populär krukväxt i ett stort urval och med färgglada blommor samt många användningsområden.

Sedan tidernas begynnelse har krysantemum varit en mycket uppskattad växt i Östern där den förutom att vara en av de populäraste prydnadsväxterna även tillskrevs starka medicinska egenskaper.

De första sorterna kom till Holland från Östern i slutet av 1600-talet och krysantemum blev snabbt en eftertraktad prydnadsväxt även i Europa, först som trädgårdsväxt och snittblomma. Krysantemum var en höstkultur som blommade flitigast när dagarna var korta.

Efter att det infördes nya odlingstekniker på 1960-talet - som innebar att trädgårds-mästarna kunde kortdagsbehandla kulturerna, dvs. förlänga nätterna - blev det möjligt att producera krysantemum året runt. Därefter blev den en av de mest sålda krukväxterna och har varit en klassiker både inne och ute sedan dess.

En klassisk producent bakom en klassisk produkt

År 1964 var Gartneriet Fuglebjerglund på Fyn ett av de första trädgårdsmästerierna som vågade odla krysantemum som krukväxt i Danmark.

grönsaks- och kryddplantor
Grönsaks- & kryddplantor
Handla nu

Henrik Juul Larsen är den fjärde generationen på det gamla familjeägda trädgårdsmästeriet som grundades 1889. Det kan med rätta kalla sig expert på krysantemum och är med en årlig produktion på 2,5 miljoner exemplar den största producenten i Danmark. Sortimentet består av 25 olika sorter som byts ut i takt med de aktuella trenderna.

Krysantemum för alla smaker
Det att krysantemum fortfarande är en klassiker i krukväxtsortimentet beror först och främst på att det finns ett mycket stort urval av blomformer och -färger. Året runt kan man köpa krysantemum som matchar inredningen och färgerna i hemmet.

Henrik Juul Larsen berättar att de populäraste sorterna i Nordeuropa är de enkelblommande med vita, rosa eller lila blommor medan konsumenterna på de växande östeuropeiska marknaderna vill ha sorter med fyllda blommor. I Sydeuropa föredrar man enkelblommande sorter med vita, gula eller rosa blommor.

Toppaktuella är de tre nya, efterfrågade sorterna Ruby Time som har roströda, rörformade kronblad, Green Valley med limegröna, tunna kronblad i strålform och Santa Birgitta med fyllda, mörkorange blommor. Krysantemum kan användas både inne och ute. Utomhus är krysantemum i varma, gyllene höstfärger mycket populära i sensommarkrukorna - antingen ensamma eller tillsammans med andra matchande växter. Krysantemum blommar ända tills frosten kommer.

Så här sköter du krysantemum
Krysantemum med knoppar vars färg syns kommer att blomma i upp till fyra veckor och den är lättskött. Den ska vattnas rejält, men får gärna torka ut lätt mellan vattningarna. Den föredrar en ljus plats, men inte i direkt sol, och håller längst på en sval plats. Knipsa helst av vissna blommor. Gödning behövs inte.

Efter blomningen inomhus kan du plantera ut krysantemum i trädgården där den kommer att blomma om, om du planterar ut den senast i augusti.

På latin heter krysantemum Chrysanthemum indicum.


Chrysanthemum indicum


Chrysanthemum indicum


Chrysanthemum indicum

Anmäl dig till vårt nyhetsbrevErbjudanden, nyheter och inspiration varje vecka!
Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2023 Odla.nu i Sverige AB